Yeminli murakıp: Rektör Aşkın Hazine'yi zarara uğratmış

Haber Giriş : 03 Mart 2006 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tıbbi cihaz alımıyla ilgili BDDK yeminli murakıbı ile Sayıştay'dan 3 denetçi rapor hazırladı. Raporlarda ihalede usulsüzlük yapıldığı ve hazinenin zarara uğratıldığı belirtiliyor.

?Görevi kötüye kullanmak ve ihaleye fesat karıştırmak' suçlarından yargılanan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Yücel Aşkın'ın Hazine'yi zarara uğrattığı, yeminli murakıpların raporuyla da belgelendi. Rektör'ün çete davası kapsamında Van Cumhuriyet Savcılığı'nın talebiyle Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) yeminli murakıbı ile Sayıştay'dan emekli 3 denetçi rapor hazırladı. Bilirkişi raporlarında araştırma hastanesine cihaz alımında yüklenici firmaya kazanç sağlanarak Hazine'nin zarara uğratıldığı belirtiliyor. Buna göre İspanyol Expansion firmasına toplam 14 milyon 277 bin 286 dolar ödendi. Ancak alınan cihazların birim maliyetlerine anlaşmalarda yer verilmedi. Ödenilen para karşılığında hangi makine ve teçhizatın geldiği, bunların teslim alınıp alınmadığı ve komisyonlar tarafından kullanılıp kullanılmadığı hakkında müsteşarlığın haberinin olmadığı kaydedildi.

YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'ne tıbbi cihaz alımı için 1998 yılında düzenlenen ihalede usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle Rektör Aşkın ile 9 kişi hakkında ?edinimine fesat karıştırılması' ve ?resmi evrak üzerinde sahtecilik' gerekçesiyle dava açılmıştı. Hazine garantili ve dış kredili ihaleyi soruşturan cumhuriyet savcılığı, ihalenin mali boyutunu araştırmak için BDDK'dan ve Sayıştay'dan rapor istedi. BDDK Yeminli Murakıbı H. Yaman Çaydere ve Sayıştay'dan emekli Salih Talu, Nuray Demirkan ve Tamer Kostik'ten oluşan 3 kişilik bilirkişi heyeti ayrı ayrı ihaleyi inceledi. BDDK ve Sayıştay denetçileri tarafından hazırlanan raporlarda; sözleşmelere aykırı davranıldığı, alınan cihazların bir kısmının çalışmadığı, yüklenici firmaya fazladan para ödendiği ve Hazine'nin zarara uğratıldığı kaydedildi. H. Yaman Çaydere, BDDK adına hazırladığı 30 Eylül 2005 tarihli raporunda ihalenin ediniminde usulsüz işlem yapıldığını ortaya koydu. Buna göre Hazine, İspanyol Expansion firmasına toplam 14 milyon 277 bin 286 dolar ödedi. Ancak alınan cihazların birim maliyetlerine anlaşmalarda yer verilmedi. Ödenen para karşılığında hangi makine ve teçhizatın geldiği, bunların teslim alınıp alınmadığı ve komisyonlar tarafından kullanılıp kullanılmadığı hakkında müsteşarlığın haberinin olmadığı kaydedildi. Raporda ihalenin finansmanı için Hazine Müsteşarlığı'nın 3 parça yurtdışı krediden 14 milyon 277 bin 286 dolarlık kısmının kullanıldığı hatırlatılarak, kredilerin tek parça halinde kullanılmadığı ve makine ve teçhizatın teslimi konusunda üniversitenin serbest bırakıldığı kaydediliyor. Muayene kabul komisyonu kurulup kurulmadığı konusunda belirsizlikler ve ihtilafların olduğu ve alınan cihazların kullanıma elverişli olup olmadığı, resmi ve güvenilir bir sonucunun varlığından şüphe edildiği kaydediliyor.

Çaydere'nin raporunda, Hazine Müsteşarlığı'nın ödediği yaklaşık 13,6 milyon dolara karşılık hangi cihazın geldiği ve bunların teslim alınıp alınmadığı konusunda bilgisinin olmadığı ifadesine yer veriliyor. Van Cumhuriyet Savcılığı'nın ibraz ettiği belgelere atfın yapıldığı raporda, fatura bedeli 11 milyon 630 bin 392 dolar tutarındaki makinenin üniversite yönetimi tarafından teslim alındığı ve bunlardan sadece 4 milyon 405 bin 198 dolar fatura bedeli makine ve cihazın tam çalışır durumda olduğu anlatılarak, kalan kısmının fiilen yerini bilmediği ve ekonomik anlamda kamu zararı niteliği taşıdığı vurgulanıyor. Ayrıca, teslim alınan 913 bin 948 dolar fatura bedelindeki makinenin aksamı olmadığı için kurulmadığı kaydedilerek, özellikle çalışır durumda olmayan makine ve teçhizatın ekonomik ömrünün hızla tükendiğine vurgu yapılıyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber