MEB, okul müdürüleri için var olan merkezi sınav şartını kaldırırken ve lise müdür ve yardımcılıklarına atama işlemlerini tamamen valiliklere bırakacak.

Haber Giriş : 29 Aralık 2003 07:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB, okul müdürüleri için var olan merkezi sınav şartını kaldırırken ve lise müdür ve yardımcılıklarına atama işlemlerini tamamen valiliklere bırakacak.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) okul müdürü olmak isteyenler için var olan merkezi sınav şartını kaldırarak sınavı okul müdür yardımcılığına indiriyor. Bakanlık ayrıca, Anadolu ve fen liseleri ile yatılı ilköğretim bölge okulları dışında kalan okulöncesi, ilköğretim okulları ve tüm genel ve meslek liselerinin müdür ve yardımcılıklarına atama işlemlerini tamamen valiliklere bırakıyor. Böylece bakanlığın merkezden yaptığı okul yöneticisi atamaları yüzde 70 azalacak.

MEB, okul müdürü ve yardımcılığına atama işlemlerini düzenleyen yönetmeliği yeniden hazırladı. Resmi Gazete'de yayımlanması için Başbakanlık'a gönderilen yönetmelik taslağına göre, halen okul müdürü olmak için gereken merkezi sınav, müdür yardımcılığı için getiriliyor. Müdür ataması ise sınav yerine, eğitim durumu, eserleri, yöneticilik geçmişi gibi belirli kategorilere göre hazırlanan Yönetici Değerlendirme Formu'nda en fazla puan alan 5 adayın mülakata alınması ile belirlenecek.

Yönetmelik taslağına göre, okul müdür yardımcılıkları için bakanlık Ölçme Değerlendirme ve Yerleştirme Merkezi'nce merkezi sistemle yazılı seçme sınavı yapılacak. Sınav için gerekli teknik altyapının yeterli olduğunun bakanlıkça uygun görülmesi halinde valiliklerce de seçme sınavı yapılabilecek. Sınavda 100 üzerinden 70 puan alanlar başarılı sayılacak. Sınav sonuçları yapıldığı tarihten itibaren en geç 15 gün içinde ilan edilecek ve ilan tarihinden itibaren iki yıl süreyle geçerli sayılacak.

Okul müdür yardımcısı olmak isteyenler, Yönetici Değerlendirme Formu üzerinde bir değerlendirmeye tabi tutulacak. Bu forma göre puanı en yüksek olanlar, tercihleri de dikkate alınarak valiliklerce başvuru tarihinin tamamlanmasından itibaren en geç 3 ay içinde müdür yardımcılıklarına atanacak. Taslağa göre, müdür yardımcısı olarak bir yıl görev yapmış olanlar, okul müdürünün teklifi ve milli eğitim müdürünün uygun görüşü ile duyurusu yapılmaksızın müdür baş yardımcılığına atanacak. Okul müdürlüğüne ise başvuruda bulunan adaylar arasından Değerlendirme Formu üzerinde ilgili komisyonlarca yapılacak değerlendirme üzerine en yüksek puan alan beş aday arasından mülakat sonucu atama yapılacak. Müdür yardımcılıkları görevindeki kıdeme göre farklı okul tiplerine atanacaklar. Norm kadro yönetmeliği çerçevesinde norm fazlası olan müdür yardımcıları, öğrenci sayısındaki değişikliğe paralel olarak iki yıl daha okullarındaki görevlerine devam edebilecek. Ayrıca, daha önce yapılan okul müdürlüğü sınavını kazanmalarına rağmen bugüne kadar atanamayan adayların hakları saklı tutulacak ve bu adayların müdürlük için başvuruda bulunabilmeleri sağlanacak.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber