Torba Kanun'la yatırımın önündeki engeller kalkıyor

Hükümet yatırımcının önündeki son engelleri de tek bir mevzuatla aşıyor. ‘Torba Kanun’un en geç yıl sonuna kadar Meclis’ten çıkması hedefleniyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 29 Eylül 2013 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Torba Kanun'la yatırımın önündeki engeller kalkıyor

ASLI IŞIK

Küresel sermayenin gelişmekte olan ülkelerden çıkma olasılığı ekonomi yönetimini harekete geçirdi. Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda alınan kararla, ‘Yatırım Ortamının İyileştirilmesi’ne ilişkin önceden açıklanan takvim öne çekildi. Yatırımcıların, yıllardır dile getirdiği talepler ‘Yatırım Ortamı Mevzuat’ paketi adı altında, yıl bitmeden hayata geçecek.

İşletmelerin sürekli şikayet ettiği damga ve harçlarla ilgili bürokratik prosedür azaltılacak. İhracatçının ve yatırımcının ‘Dahilde İşleme Rejimi’ kapsamında alması gereken KDV iadesi bu kapsamda çabuklaştırılacak.

‘2 YIL’ KABUSU SONA ERİYOR

Şirketler, Maliye’den KDV iadesi almak için ortalama 2 yıl beklemekten şikayetçiydi, bu sürenin kısaltılması bekleniyor. Yeminli mali müşavirlik zorunluluğu da tekrar gözden geçirilecek.

AR-GE TEŞVİKLERİ TEK KURUMDAN

EKK’da alınan bir diğer karara göre de, AR-GE teşvikleri tek elde toplanacak. TÜBİTAK, Ekonomi, Bilim ve Sanayi Bakanlığı’nın verdiği AR-GE teşvikleri bundan sonra tek bir kurum tarafından verilecek. ÇED Raporu için önizin alma süresi 15 güne indirilecek. Yatırımcıyı bıktıran ve ortalama 6-9 ay süren ÇED Raporu süresi ise, 1-2 aya çekilecek.

TARIM ARACI ÜRETİCİSİNE MÜJDE

Öte yandan traktör, biçerdöver gibi tarım aracı üretimi yapan KOBİ’lerin, üretimde kullandığı bazı hammadeleri yüzde 18 KDV ile satın alıp, ürettiği araçları yüzde 8 KDV ile satması, işletme sermayesinin zaman içinde erimesine neden oluyor. Bu sıkıntılarda da KDV farklılıkları giderilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber