Bisiklete alkollü binmenin cezası: 700 TL

Edirne’de alkollü bisiklete binen iki arkadaşa 700’er TL para cezası kesilirken, B sınıfı ehliyetlerine de el konuldu. İptal davasında mahkeme, ehliyetlerin iadesine karar verirken, para cezasını onayladı

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 07 Kasım 2013 08:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bisiklete alkollü binmenin cezası: 700 TL

ENGİN ÖZMEN Edirne DHA

Edirne'de oturan A.K. arkadaşı Ş.Y. ile birlikte temmuz ayında bisikletleriyle gittiği Yunanistan'da yemek yiyerek alkol aldı ve gece yarısı Edirne'ye döndü. Lozan Caddesi üzerinden bisikletleriyle evlerine döndükleri sırada devriye gezen polis ekipleri tarafından durdurulan A.K. ve Ş.Y., haklarında şikayet olduğu söylenerek Selimiye Polis Merkezi'ne yönlendirdi. Karakolda bir işlem yapılmaması üzerine A. K. "sebepsiz yere durduruldukları" gerekçesiyle polislerden şikayetçi oldu. Bunun üzerine alkol muayenesi yapılan A.K.'nın 1.70 promil, Ş.Y.'nin ise 1.20 promil alkollü olduğu tespit edildi. Edirne Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şubesi ekiplerince alkollü bisiklet kullandıkları gerekçesiyle 2 arkadaşa 700'şer lira idari para cezası kesildi. Ayrıca ehliyetini beyan edemedikleri için de 160 lira parası cezası kesilen A.K. ve Ş.Y.'nin B sınıfı ehliyetlerine de 6 ay el konuldu.

Bir daha yakalandı

A.K., 19 Ağustos 2013'te bu kez ehliyetsiz araç kullanırken yakalandı. Trafik ekiplerince 1407 lira daha para cezası kesildi. Bunun üzerine A.K., mahkemeye başvurarak cezaların iptalini istedi. Edirne İdare Mahkemesi oy çokluğu ile bisikletin motorsuz taşıt olduğundan ehliyet alma zorunluluğu olmadığını belirterek A.K.'nın ehliyetinin geri alınması yönündeki işlemini yürütmenin durdurulmasına hükmetti. Mahkeme kararında şöyle denildi:

"Davacının alkollü olarak bisiklet kullandığı hususu tartışmasız olduğundan, verilen 700 liralık idari para cezasına ilişkin işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı görülmektedir. Karayolunda sadece motorlu araç kullanan sürücülerin sürücü belgesi alma zorunluluğunun bulunduğu, bisiklet gibi motorsuz taşıtların sürücülerinin ehliyet niteliğinde herhangi bir vesika alma zorunluluğunun olmadığı görülmektedir. Davacının, B sınıfı belgesinin geri alınmasının hukuka uyarlı olmadığı kanaatine varılmıştır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber