Anadolu Üniversitesi'ne bağlı İngilizce öğretmenliği programında okuyan öğrencilerin derslerine bugüne kadar üniversite hocası unvanını taşıyan kimse girmedi.

Haber Giriş : 06 Ocak 2004 07:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Anadolu Üniversitesi'ne bağlı İngilizce öğretmenliği programında okuyan öğrencilerin derslerine bugüne kadar üniversite hocası unvanını taşıyan kimse girmedi.

16 ayrı vilayette bulunan ve bu yıl ilk mezunlarını verecek bölümde derslere lise öğretmenleri giriyor. Çapa Anadolu Öğretmen Lisesi bünyesinde eğitim gören İngilizce öğretmenliği öğrencileri, ?Bugüne kadar bırakın profesörü asistan bile görmedik. Bu sene mezun olacağız, bazılarımız sertifikalar alarak İngilizce öğretmenliğine başlayacaklar. Ancak verilen eğitim yeterli değil.

Buradaki öğrencilerin kendi gayreti olmaz ise öğretmen olacak vasıfta yetişmiyor. Üniversite hocası görmeden üniversite mezunu olmak zorumuza gidiyor.? dedi. Çoğunlukla gramer ağırlıklı dersler gördüklerini ve derslere giren öğretmenlerin telaffuz problemi yaşadığını anlatan öğrenciler, ?Burada okuyanların ekseriyeti Anadolu lisesi veya süper lise mezunu. Kendilerine normal eğitim fakültesi ile hiçbir fark olmadığı anlatıldığı için buraya geldiler. Şimdi çoğu arkadaşımız yeniden üniversite sınavına hazırlanıyor.? şeklinde konuştu. Öğrenciler sertifikalarda Açıköğretim Fakültesi ibaresinin geçmesinin de imaj açısından önemli olduğunu belirterek şöyle konuştular: ?Biz yüz yüze eğitimi en çok olan bir açık öğretim bölümüyüz. Böyle olmasına rağmen mesela Açıköğretim İktisat'ın diplomasında hiçbir şekilde açıköğretim yazmamasına rağmen bizim sertifikalarımızda yazıyor. Toplumda açıköğretime karşı değişik bir bakış açısı var. Bu da bizi üzüyor?

?Devlet söz verdi, sözünde durmadı'

2000 yılında Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu'nun imzaladığı protokolde öğrencilerin ödeyeceği harç miktarının yarısını devlet, yarısını ise öğrencinin ödeyeceği ifade ediliyor. Böyle olmasına rağmen geçtiğimiz yıldan itibaren öğrencilerden yüksek miktarda harç alınmaya başlanmış. Öğrenciler halen yıllık 750 milyon lira harç ödüyorlar. Diğer üniversitelerdeki eğitim fakültelerinin harç miktarı ise 180 milyon lira.

İkinci sınıf öğrencisi Bünyamin Bavlı, Anadolu Üniversitesi'nin tanıtımlarında, bölüm hakkında ?halen ülkemizdeki eğitim fakültelerinde uygulanmakta olan örgün İngilizce öğretmenliği lisans programlarına eşdeğer bir programdır.' dendiğini hatırlatarak, harçların da eşitlenmesini söyledi. Bavlı, ?Okula başladığımızda harç ücretimizin yarısını devlet yarısını biz veriyorduk. Protokol imzalanmıştı. Şimdi tamamını biz ödüyoruz. Devlet bize söz verdi; ama sözünü tutmadı.? dedi. Okulun başarılı öğrencilerinden Mustafa Erol ise harç miktarlarını ödemekte zorlandıklarını ifade ederek, yetkililerden konuya çözüm bulmalarını beklediklerini kaydetti.

Her yıl 2 bin 500 kişi alınıyor

MEB, 8 yıllık kesintisiz eğitim kararının alındığı süreçte ilköğretim 4 ve 5'inci sınıfta da İngilizce dersleri verileceğini düşünerek 2000 yılında Anadolu Üniversitesi ile protokol imzaladı. Buna göre MEB'in açığı 2 yılı yüz yüze 2 yılı da açıktan öğretim yoluyla öğrenim görerek yetiştirilecek öğretmenlerle kapatılacaktı. Öğrenciler 2 yıllık yüz yüze eğitim sonunda sertifika alacaklar ve ücretli olarak bakanlığın okullarında öğretmenliğe başlayabileceklerdi. Bu doğrultuda Adana, Edirne, İçel, Malatya, Ankara, Erzurum, İstanbul, Samsun, Bursa, Eskişehir, İzmir, Sinop, Diyarbakır, Gaziantep, Konya ve Trabzon illerinde İngilizce öğretmenliği bölümleri açıldı. Bu bölümlere her yıl 2 bin 500 öğrenci alınıyor.
Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber