Danıştay'dan Başbakan'a yanıt

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Nisan 2006 21:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "hukukla bağlı olması gereken Başbakan'ın, Danıştay'ı, dolayısıyla hukuku, icraatına engel sayması kabul edilemez" denildi.

Danıştay Başkanlığı'nın açıklamasında, Danıştay Genel Kurulu'nun bugün toplanarak Başbakan'ın sözleriyle ilgili bir açıklama yapılmasına oy birliğiyle karar verdiği kaydedildi.

Açıklamada, kuvvetler ayrımı ilkesini benimseyen, ayrı bir idari yargı sistemini öngören ve bu bağlamda Danıştay'a Yüksek Mahkeme olarak Anayasa'sında yer veren bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'nde, yasama, yürütme ve yargının birbirlerini engel olarak görmelerinin demokratik teamüllerle ve hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmadığı ifade edildi.

Açıklamada şöyle denildi:

"Hukukun üstünlüğü hedefinin sadece yargı organlarınca değil, yürütme organı tarafından da benimsenmesi zorunlu olup bu hedefe ulaşılabilmesi, yürütme organının kendisini hukukla bağlı sayması, hukuku içine sindirmesi ve tüm uygulamalarını bu çerçevede yapmasına bağlıdır.

Belli platformlarda özenli bir üslupla tartışılması mümkün olan yargı kararlarının siyasi tartışmalara konu edilmesi düşünülemez.

Sayın Başbakan'ın, Danıştay'ı icraatına engel sayması, yürütme organının işlevi ve Yüksek Mahkeme olarak Danıştay'ın Anayasal konumu ile bağdaşmamaktadır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber