'Makam sahibi' emekli, maaşını düşüşten kurtardı

Haber Giriş : 26 Nisan 2006 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Çalışan emekli' durumundaki 360 milletvekili dahil 9 bin yüksek makam sahibi, emekli maaşı almaları için ödeyecekleri destek primini karşılayacak kadar temsil tazminatı alacak, böylece maaşları düşmeyecek

Yaklaşık 9 bin 'yüksek makam sahibi' ile birlikte, halen milletvekilliğini sürdüren (çalışan) 360 milletvekili, emekli maaşlarını da almaları için yapacakları 'destek primi ödemesi'ni karşılayacak kadar 'makam tazminatı' alacak. Böylece emeklilik maaşlarında düşüş olmayacak.

Meclis'te geçen hafta kabul edilen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası ile Emekli Sandığı Yasası'nın, çalışmaya devam eden emeklilerden temsil tazminatının kesilmesine ilişkin ek 68. maddesinin 5. fıkrası yürürlükten kaldırıldı. Böylece çalışan emeklilerin temsil tazminatı almasının yolu açıldı. Ancak bundan sadece kamuda çalışırken görevi gereği temsil tazminatı alanlar yararlanabilecek.

Kesinti kadar ek
Daha önce destek primi ödemeyen Emekli Sandığı'na bağlı 'emekli çalışanlar'a, yeni yasa ile destek primi ödeme zorunluluğu getirildi. Dolayısıyla herkes destek primi ödeyecek.

Ancak çalışırken temsil tazminatı alan, emekli olduklarında da temsil alabilecek. Dolayısıyla maaşlarından yapılacak destek primi kesintisi, temsil tazminatı ödemesi ile giderilmiş olacak.

Emekli vekillere de yarıyor
Düzenleme ile daha önce çalışanların alamadığı temsil tazminatı, 2007'den itibaren çalışan emekliye ödenecek. Böylece, müsteşar, genel müdür gibi çalışırken temsil tazminatı alan, emeklilikte de alacak.

Emekli vekiller, normal maaşlarının yanında emekli maaşlarını da alabilmeleri için destek primi ödemek durumunda. Bu da yaklaşık bin 200 YTL'ye denk geliyor. Yeni düzenleme ile de bin 270 YTL temsil tazminatı alacaklar. Böylece destek primini karşılayan bir rakam maaşlarına eklenmiş olacak.
Kamuda çalışırken temsil tazminatı almayan, emeklilikte de alamayacak. Çalışmaları halinde emekli maaşlarını da alabilmeleri için ödemeleri gereken destek primini ödeyecekler. Bu da maaşlarının yüzde 32.5 oranına denk geliyor. Bu primin yüzde 14'ünü kendileri, yüzde 18'ini işvereni karşılayacak.

2 yıl süre
Brüt geliri bin YTL olan çalışan bir emekliden, 325 YTL destek primi kesilecek. Bu primin 140 YTL'sini çalışan, 185 YTL'sini işveren ödeyecek.
Öte yandan, çalışanların maaşlarında, primler yükseldiği için düşüş olacak. Ancak bunun önlenmesi için yasaya, kurumların 2 yıl için matrah düzenlemesi yapmasına ilişkin hüküm konuldu.

'Milletvekilini yok mu edelim?'
TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu Başkanı AKP Ankara Milletvekili Zekai Özcan, emekli milletvekillerinin maaşlarında artış sağlandığı yolundaki iddialar üzerine TBMM'de bir basın toplantısı düzenledi.

Özcan, "Komisyonda gizlice düzenleme yapıldı, CHP'nin yokluğunda Genel Kurul'dan geçirildi" gibi eleştirilerin doğru olmadığını belirterek, "Bir değişiklikle milletvekillerine ayrıcalık yapılmadı. Tasarıda tüm çalışanlar ve emeklilerle ilgili düzenlemeler kabul edildi. 'Milletvekili hariç' mi deseydik? Milletvekilini yok mu edelim?" dedi.

'Ayrıcalık değil'
Özcan, "Temsil tazminatlarının emekli maaşlarına eklenmesi bir ayrıcalık değil mi" sorusuna, "Asla değil. Çünkü artık çalışırken alınan tüm ödemeler emekli maaşında dikkate alınacak. Tazminatı bunun dışında bırakılsaydı, çalışsın çalışmasın kimse emekli olduğunda bunu alamayacaktı. Bu durumda da kazanılmış haklar ortadan kaldırılmış olurdu" karşılığını verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu ise, "Anayasa'da temsil tazminatlarının kesilmeyeceği yazılı olmasına rağmen kesinti yapılıyordu. Yapılan Anayasa'ya uygun ama yol ahlaki değil. Gizli kapaklı yapılması yanlış" dedi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber