Yurt dışından getirilecek cihazlara ödenecek ücretler

Ticari ithalat maksadı dışında yurt dışından getirilecek televizyon, radyo, video, uydu alıcı cihazları, birleşik cihazlar ile bunların dışında kalan radyo televizyon yayını almaya yarayan her türlü cihazlar için 2014 yılında ödenecek ücretler belirlendi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Ocak 2014 09:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yurt dışından getirilecek cihazlara ödenecek ücretler

Ticari ithalat maksadı dışında yurt dışından getirilecek televizyon, radyo, video, uydu alıcı cihazları, birleşik cihazlar ile bunların dışında kalan radyo televizyon yayını almaya yarayan her türlü cihazlar için 2014 yılında ödenecek ücretler belirlendi.

Ticari ithalat maksadı dışında yurt dışından getirilecek televizyon, radyo, video, uydu alıcı cihazları, birleşik cihazlar ile bunların dışında kalan radyo televizyon yayını almaya yarayan her türlü cihazlar için bir defaya mahsus ve 2014 yılı için geçerli olmak üzere ekli listede belirtilen ücretlerin alınmasına ilişkin Bakanlar?Kurulu Kararı, bugünkü Resmi Gazete'nin 2. mükerrer sayısında yayımlandı.

Karara göre, 51 ekrana kadar (51 ekran dahil) televizyonlara 5 avro, 51-67 ekran arası (67 ekran dahil) televizyonlara 8 avro, 67-85 ekran arası televizyonlara 10 avro, 85-116 ekran arası (116 dahil) televizyonlara 12 avro, 116 ekrandan büyük televizyonlara 15 avro, oto televizyonlarına ise 8 avro ödenecek.

Radyolardan, cep tipi radyo alıcıları, saatli radyo ve radyolu saatler, bir müzik aleti üzerindeki radyolar, oyuncaklar üzerindeki radyolar, ışıldaklar ve radyolu vantilatörler, oto radyo alıcıları için 1 avro, taşınabilir radyo alıcıları için ise 2 avro ödenecek.

Televizyon yayınlarını alma ve kaydetme özelliği olan videolar için 18 avro, Set Top Box cihazları ile her türlü uydu alıcı cihazı için 7 avro, bileşik cihazlardan televizyon ağırlıklı olanlar için 9-21 avro, radyo ağırlıklı olanlar için de 1-18 avro arasında ödeme yapılacak.

Bu cihazların dışında kalan ve radyo televizyon yayını almaya yarayan her türlü cihaz için de 18 avro verilecek.

2014 yılı Gümrük Tarife Cetveli

İstatistik Pozisyonlarına Bölünmüş Türk Gümrük Tarife Cetveli'ne ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı, bugünkü Resmi Gazete'nin 3. mükerrer sayısında yayımlanarak 1 Ocak 2014 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Gümrük Tarife Cetveli, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünler, bitkisel ürünler, hayvansal ve bitkisel katı ve sıvı yağlar, gıda sanayi müstahzarları, mineral maddeler, kimya sanayi ve buna bağlı sanayi ürünleri, plastikler ve mamulleri, deriler, köseleler, ayakkabılar, başlıklar, şemsiyeler, dokumaya elverişli maddeler, makineler ve mekanik cihazlar, optik alet ve cihazlar, silahlar ve mühimmat, sanat eserleri, koleksiyon eşyası, tabii veya kültür inciler, adi metaller, optik alet ve cihazlar gibi başlıklarda toplanan ürünlerin ithalatında uygulanacak vergi hadleri ve uygulanacak esasları belirliyor.

Tarife kontenjanı uygulanması hakkında kararlar

Akrilonitril, butil akrilat ve etilen glikolün belli miktardaki ithalatında gümrük vergisi alınmayacak

Akrilonitril, butil akrilat ve etilen glikolün (etandiol) belli miktardaki ithalatında gümrük vergisi alınmayacak.

Söz konusu ürünlerin ithalatında tarife kontenjanı uygulanmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararları Resmi Gazete'nin 2. mükerrer sayısında yayımlandı.

Buna göre, 70 bin tona kadar akrilonitril, 60 bin tona kadar butil akrilat ve 230 bin tona kadar etilen glikol ithalatında gümrük vergisi uygulanmayacak.

1 Ocak 2014'te yürürlüğe girecek kararlar, 31 Aralık 2014 tarihine kadar geçerli olacak.

Tarım Sigortaları Havuzuna yönelik karar

Bakanlar Kurulu'nun ''Tarım Sigortaları Havuzu Tarafından Kapsama Alınacak Riskler, Ürünler ve Bölgeler ile Prim Desteği Oranlarına İlişkin Kararı'', yarından itibaren yürürlüğe girecek

Bakanlar Kurulu'nun ''Tarım Sigortaları Havuzu Tarafından Kapsama Alınacak Riskler, Ürünler ve Bölgeler ile Prim Desteği Oranlarına İlişkin Kararı'', bugünkü Resmi Gazete'nin 2. mükerrer sayısında yayımlandı.

Yarından itibaren yürürlüğe girecek Karar ile Tarım Sigortaları Havuzu tarafından kapsama alınacak riskler, ürünler ve bölgeler ile prim desteği oranları belirlendi. Risk incelemesi sonucunda Tarım Sigortaları Havuzu tarafından uygun görülmeyen ürün, işletme, tesis ve riskler sigorta edilmeyecek.

Karar kapsamında belirlenen riskler için 2014 yılında, sigorta priminin yüzde 50'si oranında prim desteği Tarım Sigortaları Havuzu'na bütçenin ilgili tertibinden aktarılarak karşılanacak.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, günlük ve/veya aylık meteorolojik verileri, Tarım Sigortaları Havuzu ile bilgisayar ortamında ücretsiz olarak paylaşacak.

TPE 2014 yılı ücret tarifesi

Türk Patent Enstitüsü'nce (TPE), 2014 yılında uygulanacak ücret tarifesi belirlendi.

"Türk Patent Enstitüsünce 2014 Yılında Uygulanacak Ücret Tarifesine İlişkin Tebliğ", bugünkü Resmi Gazete'nin 3. mükerrer sayısında yayımlandı.

Yarın yürürlüğe girecek düzenlemeye göre, 15 Ocak tarihli ve 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunun hükümleri kapsamında elektronik ortamda yapılan patent ve faydalı model başvurularında 10 lira, yıllık ücret işlemlerinde 10 lira, marka başvurularında 20 lira, marka tescil belgesi düzenleme noksan tamamlama işlemlerinde 10 lira ve endüstriyel tasarım başvurularında 30 lira toplam ücretten indirilecek.

İlgili düzenlemelerde belirlenmiş süreler içinde, bir işlemle ilgili ücretin ödenmemesi halinde, işlem hüküm ve sonuç doğurmamış sayılacak. Patent ve faydalı model başvuruları için yurt dışındaki araştırma ve inceleme kuruluşlarının hizmetlerinden yararlanılması durumunda söz konusu kuruluşlara ödenecek ücret ve ödeme şekli, Türk Patent Enstitüsü ve uluslararası kuruluşlar arasındaki çalışma protokolleri hüküm çerçevesinde yürütülecek. Ödeme, KDV de eklenerek, ilgili döviz cinsinden yapılacak.

Coğrafi işaretlerin korunmasıyla ilgili başvurular için konu hakkında uzman olan bir veya birden fazla kamu kuruluşu, üniversite veya tarafsız özel kuruluşların hizmetlerinden yararlanılması durumunda, söz konusu kuruluşların hizmetlerin dolayı alacakları ücretle birlikte ilgili cetvelde belirtilen ücret itiraz sahibi tarafından TPE'ye ödenecek. İlgili kuruluşlara ödemeleri TPE yapacak.

Resmi Marka Gazetesi ile Resmi Marka Bülteni ve CD'si, Resmi Patent Bülteni ve CD'si, Resmi Endüstriyel Tasarımlar Bülteni ve CD'si abonelikleri 1 Ocak-31 Aralık dönemi için gerçekleştirilecek. Dönem içinde abone olacakların aboneliği, aboneliğin yapıldığı tarihle 31 Aralık tarihleri arasındaki dönemi kapsayacak.

Öte yandan, bu düzenlemeyle 3 Ocak 2013 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan "Türk Patent Enstitüsünce Uygulanacak Ücret Tarifesine İlişkin Tebliğ (2013-1) yürürlükten kaldırıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber