Aile Fertleri İçin Hasta Sevk Kağıdı Yeterli

Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği 29 Nisan 2006 tarihinde yayımlanmıştı. Bu Tebliğ'de aile fertlerinin, kurum hekimine gitmeksizin, doğrudan, belediye sınırları ve mücavir alan içerisindeki birinci, ikinci veya üçüncü basamak sağlık kurum ve kuruluşlarına başvurabileceği belirtilmişti. Ancak uygulama bir türlü yerleşemedi. Maliye Bakanlığı Tebliğ'in bu hükmünü biraz daha açıklığa kavuşturmuştur. Buna göre, memurun aile fertleri, kurumu tarafından düzenlenen muayene istek formu ile birlikte; birinci, ikinci veya üçüncü basamak sağlık kurum ve kuruluşlarına, doğrudan VEYA sevkli olarak başvurabilir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Mayıs 2006 14:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği (Sıra No: 6) 29.04.2006
Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği (Sıra No: 7) 31.05.2006

AİLE FERTLERİ KURUM HEKİMİNE VEYA SAĞLIK OCAĞINA GİTMEK ZORUNDA DEĞİL

Aslında önceki düzenlemede açık olarak belirtilmişti. Ancak uygulama ilk kez olduğu için tam yerleşememiştir. Yeni düzenleme şunu söylemektedir: Aile fertleri için kurumdan sevk kağıdı alındıktan sonra kurum hekimine gidilebileceği gibi doğrudan i birinci, ikinci veya üçüncü basamak sağlık kurum ve kuruluşlarına gidilebilir.

Eski fıkra: Aktif çalışanların bakmakla yükümlü olduğu aile fertleri, kurum hekimliğine veya belediye sınırları ve mücavir alan içerisindeki birinci, ikinci veya üçüncü basamak sağlık kurum ve kuruluşlarına doğrudan başvurabilirler.

Yeni fıkra: Aktif çalışanların bakmakla yükümlü olduğu aile fertleri, kurum hekimliğine veya belediye sınırları ve mücavir alan içerisindeki birinci, ikinci veya üçüncü basamak sağlık kurum ve kuruluşlarına kurumu tarafından düzenlenen muayene istek formu ile birlikte doğrudan veya sevkli olarak başvurabilirler.

AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASINA GEÇİLEN İLLER

Aile hekimliği uygulamasına geçilen illerde, birinci basamak sağlık kuruluşlarınca verilen sağlık hizmetlerinin bedeli kurumlarca karşılanmamaktaydı. Ancak uygulamada, birinci basamak sağlık kuruluşları dışında kalan sağlık kurum ve kuruluşlarınca verilen sağlık hizmetlerinin nasıl ücretlendirileceği tartışma konusu olmuştur. Düzenlemeye göre, birinci basamak sağlık kuruluşları dışında kalan sağlık kurum ve kuruluşlarınca verilen sağlık hizmetlerinin bedeli Tebliğ hükümlerine uygun olarak ödenecektir.

eski fıkra: 5258 sayılı Kanun gereği aile hekimliği uygulamasına geçilen illerde, birinci basamak sağlık kuruluşlarınca verilen sağlık hizmetlerinin bedeli kurumlarca karşılanmayacaktır.

yeni fıkra: 5258 sayılı Kanun gereği aile hekimliği uygulamasına geçilen illerde, aile hekimlerince verilen sağlık hizmetleri ile birinci basamak özel sağlık kuruluşlarınca verilen sağlık hizmetlerinin bedeli karşılanmayacaktır. Bunların dışındaki sağlık kurum ve kuruluşlarınca verilen Tebliğ kapsamındaki sağlık hizmetlerinin bedeli Tebliğ hükümlerine uygun olarak ödenecektir.

AİLE HEKİMLİĞİ UYGULANAN İLLERDE SEVK İŞLEMLERİ

Aile hekimliği uygulamasına geçilen illerde sevk zorunluluğu vardı. Düzenleme ile aile hekimliği uygulamasına başlanan illerde uygulamanın başladığı tarihten itibaren 6 ay süre ile bu şekilde sevk zorunluluğu kaldırılmıştır.

Eski fıkra: 5258 sayılı Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanun gereği aile hekimliği uygulamasına geçilen illerde, öncelikle aile hekimine başvurulması, aile hekimince lüzum görülmesi halinde ikinci veya üçüncü basamak sağlık kurumlarına aile hekimince sevkin yapılması esastır.

Eklenen fıkra: Ancak, pilot uygulamanın sağlıklı bir şekilde yerleşmesi amacıyla, aile hekimliği uygulamasına başlanan illerde uygulamanın başladığı tarihten itibaren 6 ay süre ile bu şekilde sevk zorunluluğu olmayıp sevk işlemleri bu maddedeki diğer hükümlere göre yapılabilir.

SAĞLIK KURUMLARINDA ÇALIŞAN PERSONELİN SEVK İŞLEMİ

Herhangi bir resmi sağlık kurumunda çalışanlar ve bakmakla yükümlü oldukları aile fertleri, istemeleri halinde, sevk zincirine tabi olmaksızın kendi sağlık kurumlarından sağlık hizmeti alabilir. Ama kurumlar bu konuda bir zorunluluk şart koşamaz. Örneğin Hacettepe Üniversitesindeki bir çalışan isterse Hacettepeden hizmet alır, isterse Numune hastanesinden hizmet alır. Bu kendi isteğine kalmıştır.

Yeni fıkra: Herhangi bir resmi sağlık kurumunda çalışanlar ve bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerinin tedavileri, istemeleri halinde sevk zincirine tabi olmaksızın kendi sağlık kurumlarında sağlanabilecektir.

SAĞLIK OCAKLARININ LABORATUVAR VE RADYOLOJİK GÖRÜNTÜLEME İŞLEMLERİ DEĞİŞMİŞTİR

Birinci basamak sağlık kuruluşlarında yapılabilecek veya dışarıdan hizmet alımı yoluyla temin edilebilecek laboratuvar ve radyolojik görüntüleme işlemleri liste ile belirlenmiştir. Bu liste dışındaki laboratuvar ve radyolojik görüntüleme işlemlerinin bedeli ödenmeyecektir. Listeyi görmek için 31/05/2006 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Tebliğin ekine bakınız.

DİĞER DÜZENLEMELER

Bugün yayımlanan Tebliğ'de yukarıda belirtilen düzenlemeler dışında 20'ye yakın maddede daha değişiklik yapılmıştır. Bu değişilikleri görmek için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber