Ankaralı memur 'lüks konut' alamadı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Haziran 2006 22:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ), kaynak sağlamak amacıyla orta gelir grubuna yönelik Ankara'da yapacağı konut projesi, memur kesimine ?pahalı? geldi.

TOKİ'nin, Ankara-Eskişehir yolu üzerinde Yukarıyurtçu Köyü çevresinde yapacağı ve geçen hafta satışa çıkardığı 4 bin 426 lüks konutta, beklenenin çok altında talep geldi. Açık satış yöntemine göre satışa çıkarılan 676 konuta 450 civarında başvuru gelirken, kamu kuruluşlarından gelen örgütlü taleplere tahsis edilen 3 bin 700 konuta başvuru ise 200 civarında kaldı. TOKİ'den, 15 binden fazla ?sosyal konut? talep eden kamu kuruluşları, ?Turkuaz Vadisi Projesi? ile sunulan fiyatları ?yüksek? bulunca, idareye teşekkür edip, sosyal projeleri bekleyeceklerini bildirdi.

TOKİ'nin, Eskişehir Yolu 25. km'de, Karayolları Eğitim Tesisleri yanında 'Turkuaz Vadisi? adıyla gerçekleştireceği projeden konut almak isteyenler için 22 Mayıs-2 Haziran günleri arasında başvuru süresi verilmişti. Bu sürede, açık satış için 450 civarında başvuru gelirken, kamu kurumlarından gelen toplu taleplere tahsis edilen konutlara da alıcı çıkmadı.

TOKİ, daha önce bu alanda sosyal konut üretmeyi planlıyordu. Ancak, geçen yıl sonunda, Eskişehir Yolu üzerinde 17. km'de bulunan Karayolları Araç Muayene İstasyonu alanına yapılan 408 tane lüks konutun 60 tanesinin halka açık satışı sırasında 800'ün üzerinde başvuru gelince, bu alandaki projeyi, kaynak sağlamak amacıyla lüks konuta dönüştürdü.

Ancak, konutların 2 yıl sonra teslim edilecek olması, kente uzaklığı, peşinatların sosyal konutlara göre yüksek, vadelerin kısa ve taksitlerin yüksek olması nedeniyle, kamu kurumlarının örgütlü taleplerinden beklenen alıcı çıkmadı.

İnşaat maliyetlerinin çok yükseldiğini, projedeki standarttaki konutlara göre fiyatların normal olduğunu belirten TOKİ yetkilileri, acil nakit ihtiyacının karşılanması amacıyla, başvuranların nakit ödemesini sağlamak üzere bazı çalışmalar yapılabileceğini belirtiyorlar.

Diğer taraftan, Ziraat Bankası'nın da söz konusu proje için kredi kullandırması konusunda görüşmeler yapılıyor.

Turkuaz Vadisi projesinde konutların büyüklükleri, 95-193 metrekare, satış fiyatları ise 82 bin-231,4 bin YTL arasında değişiyor. Peşin alımlarda yüzde 22 indirim yapılacak. TOKİ, konutların satışında, peşin dışında, üç alternatifli ödeme planı da geliştirdi. Buna göre, konut bedelinin yüzde 20'sinin peşin ödenmesi halinde 48 ay, yüzde 30'unun peşin ödenmesi halinde 60 ay, yüzde 40'ının ödenmesi halinde de 72 ay vade uygulanacak.

Başvuruda, 100 m2 den büyük konut tipleri (3+1 ve 4+1) için 15 bin YTL, 100 m2 den küçük konut tipleri (2+1) için ise 10 bin YTL tutarında başvuru bedeli alındı.

Yüzde 20 peşinata göre konutların peşinat tutarı 16,4 bin-46,3 bin YTL, başlangıç taksitleri ise 1,4-3,9 bin YTL arasında, yüzde 40 peşinata göre de peşinat tutarı 32,8-92,5 bin YTL, başlangıç taksitleri de 683,3 YTL- bin 927,8 YTL arasında değişiyor. TOKİ, sosyal konutları yüzde 10-15-25 peşin, 96-120-144 ay vadelerle satıyor, taksitler daha düşük oluyor ve konutlar 16-18 ayda teslim ediliyor.

ÇİMENTO ?KRİZİNE? ÇÖZÜM ARAYIŞI

Diğer taraftan TOKİ, inşaat sektöründe yaşanan sıkıntı nedeniyle, müteahhitlerine, fiyat farkı talep etmemeleri şartıyla 2 ay ek süre verecek.

TOKİ Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar, sektörde yaşanan sıkıntıyı ?kriz? boyutuna vardırmamak için yeni inşaat ihalelerini de yavaşlatmaya karar verdiklerini bildirdi.

TOKİ'nin yılda, yollarla birlikte 4,5 milyon tona yakın çimento kullanır hale geldiğini belirten Bayraktar, iç tüketim ile ihracatın artmasının inşaat sektöründe çimento sıkıntısı yaşanmasına neden olduğuna işaret etti. Son dönemlerde TOKİ'den iş alan müteahhitlerin, çimento ve demir fiyatlarındaki artış nedeniyle fiyat farkı talebinde bulunduğunu, ancak bu konuda idare olarak bir karar almalarının mümkün olmadığını anlatan Bayraktar, ancak müteahhitleri rahatlatmak, piyasadaki sıkışıklığı biraz olsun azaltmak amacıyla, müteahhitlere 2 ay ek süre tanıma konusunda karar aldıklarını söyledi.

Ayrıca yeni konut ihalelerini de yavaşlatacaklarını kaydeden Bayraktar, ?Önemli olan sıkıntının kriz boyutuna ulaşmaması. Konut fiyatlarında da gerek girdi maliyetlerindeki artışlar, gerekse piyasadaki durum nedeniyle bir şişme oldu. 2 ay sonra piyasa dengeye ulaşır? dedi.

Çimento sorununun çözümü için TOKİ olarak fabrika kurmayı düşünmediklerini de vurgulayan Bayraktar, çimento ithalatında ise fiyatların yurt içine göre daha pahalıya geldiğini, ancak belki ihracat konusunda bazı önlemler alınmasının yararlı olabileceğini söyledi.

TOKİ, konutları satarken, sosyal konutlarda 18 ay, orta gelir gurubuna yönelik ve lüks konutlarda ise 2 yıl teslim süresi veriyor. Müteahhitlere verilen 2 aylık ek süre, konutların vatandaşlara teslim süresini de etkileyebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber