Kamu elektrik dağıtım sektöründen çıkıyor

Haber Giriş : 20 Haziran 2006 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet, önümüzdeki 8 yılda başta elektrik dağıtımı olmak üzere hava ve deniz ulaşımı, şeker, tütün ve çayın işlenmesi ve petrokimya sanayiinden tamamen çekilecek

Türkiye'de uzun yıllardır konuşulan ve son yıllarda hızlanan özelleştirmenin geleceği şekilleniyor. Bu çerçevede önümüzdeki 8 yılda, özelleştirme işlemleri sonucunda kamunun, hava ve deniz ulaşımı ile lokomotif ve vagon üretimi, şeker, tütün ve çay ürünlerinin işlenmesi, petrokimya sanayi, malzeme alımı, elektrik dağıtım ve toptan ticareti faaliyet alanlarından tamamen çekilmesi öngörülüyor. DPT'nin öngörülerine göre, bu özelleştirmelerin yanı sıra elektrik üretimi, doğalgaz piyasası, kömür ve diğer maden işletmeciliğindeki kamu payının azalması hedefleniyor.

EKONOMİK FAALİYETLERDE KİT'LERİN AĞIRLIĞI YÜZDE 3,3'E GERİLEYECEK

Öte yandan özelleştirmelerin de etkisiyle KİT sisteminin ekonomi içindeki payı önemli ölçüde azalacak. KİT'lerin toplam brüt satış hasılatının gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının, bu yılki yüzde 9 seviyesinden, 8 yıl sonrasında yüzde 3,3'e kadar gerilemesi bekleniyor. Aynı dönemde KİT sisteminde yaratılan katma değerin GSYH'ye oranının da, yüzde 2'den yüzde 0,6'ya düşeceği öngörülüyor.

ANKARA

Devlet bu sektörlerden çekilmiyor

DPT, sektörler arasında kamunun terk etmemesi gereken alanları da belirledi. Bunlar tahıl alımı, tohumluk üretimi, demiryolu ulaşımı altyapısı, elektrik iletimi, petrol arama, hava meydanlarının işletilmesi, posta hizmetleri ile kıyı emniyetinin sağlanması alanlarında faaliyet gösteren KİT'lerin bu sürede özelleştirilmesi düşünülmüyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber