Maliye Bakanlığı, özel muayenehane ve lokantalara kredi kartı pos cihazı kullanma zorunluluğu getiriyor

Haber Giriş : 03 Şubat 2004 12:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özel muayenehane ve lokantalara kredi kartı pos cihazı kullanma zorunlu getirliyor

Maliye, vergi kayıp ve kaçağını önlemek amacıyla; başta lüks lokantalar ve doktor muayenehaneleri olmak üzere belge kullanımının az ya da hiç olmadığı alanlara el atmaya hazırlanıyor.

Gelirler Genel Müdür Vekili Osman Arıkoğlu, vergi kayıp kaçağını önlemek amacıyla doktor muayenehanelerine de kredi kartı pos cihazı kullanma zorunluluğu getireceklerini bildirdi. Pos sisteminin kurulması için Türkiye Bankalar Birliği ile çalışma yürütüldüğünü kaydeden Arıoğlu, ?En geç Mart ayına kadar pos sistemine geçmeyi planlıyoruz`` dedi.

Kredi kartıyla lokanta ve doktorları daha sıkı takip edeceklerini söyleyen Arıoğlu, sistemi kontrol etmek için ise gerekirse her lokanta ve muayenehane önüne ``adam oturtacaklarını`` ifade etti.

Tepe Akfen-Vive (TAV) tarafından işletilmesi planlanan İmam Humeyni Havaalanı`nın açılış töreni için Tahran`da bulunan Osman Arıoğlu, Şubat ayı sonuna kadar yeni vergi düzenlemelerini içeren bir paketin Meclis`e gönderileceğini belirtti. Pakette, ilaçta KDV indirimi ve tekstilde KDV iadesi düzenlemesinin olabileceğini söyleyen Arıoğlu, 2004 sonuna kadar birkaç paket daha hazırlayacaklarını kaydetti. Arıoğlu, tüm vergi sisteminin gözden geçireceklerini belirterek, ?2005`teki işimiz ise gelir vergisi kanunu gibi bazı kanunları yeniden yazmak olacak. Ayrıca, 2005 yılında bu sene yapılan düzenlemelerde uygulamada eksiklikler gördüğümüz durumları da düzeltebiliriz. Sonuçta esas istemi bulacağız. Yani 2005 sonunda her şeyiyle test edilmiş bir vergi sistemi olacak`` diye konuştu.

Asgari ücret ve SSK ile Bağ-Kur emeklilerine yapılan zamların finansmanı için gerekli kaynak paketinin IMF`nin bu ayki ziyaretiyle şekilleneceğini söyleyen Arıoğlu, ?Bundan bir sene önce 14.5 katrilyon liralık para arıyorduk. Onu bulduk. Şimdi 4, bilemediniz 5 katrilyon liralık bir kaynaktan bahsediyor. Bunu haydi haydi buluruz. Yüzde 10`luk kesintilerle önemli bölümünü sağlayacağız`` dedi.

Tekstilde KDV iadesi konusunda IMF`nin bazı tereddütleri mi var? sorusuna ise Arıoğlu, ?İade vermeyince bizim kümülatif bazda bir gelir artışımız olacak. Ama bunu iyi anlatmak gerek`` karşılığını verdi. Arıoğlu, ilaçta KDV`nin yüzde 18`den 8`e çekilmesi konusunda son sözü hükümetin söyleyeceğini belirtirken, gelir iadesi olarak biraz KDV gelirinde azalma yaşayacaklarını ancak ilacın yüzde 80`ini devletin aldığı hesaba katılırsa, kümülatif bazda yine gelir artışı olabileceğini vurguladı.

Arıoğlu, enflasyon muhasebesi konusunda ise yeni düzenleme sinyali verdi. Yasada, enflasyon muhasebesine geçiş konusundaki koşulun ?son üç yıldaki enflasyonun yüzde 100`ü, son üç aylık enflasyonun da yüzde 10`u aşması`` olduğunu hatırlatan Arıoğlu, ?Üç aylık enflasyon yüzde 10`u geçmeyebilir. Öyle görünüyor. Bu nedenle kanuna geçici bir madde eklenerek, bu üç aylık sınırı kaldıracğız`` dedi.

Gelirler Genel Müdürlüğü`nün yeniden yapılandırma çalışmaları kapsamında önümüzdeki hafta TÜSİAD ve Vergi Konseyi`nin ortak modelini dinleyeceklerini belirten Arıoğlu, benimsedikleri modelin ?başkanlık sistemi`` olduğunu vurguladı. Arıoğlu, yeniden yapılandırmanın ardından, vergi dairelerinin daha etkin hale geleceğini belirtirken, ?Vergi Dairesi ile gelir idaresi koordineli şekilde gidecek. Mükellef odaklı sisteme geçilecek. Mükellef vergi dairesinde yüz yüze gelmeyecek. Vergisin bankaya ödeyecek, beyannamesini internetten dolduracak. Vergide online sisteme geçilecek`` diye konuştu.

Geziye eşi Kevser hanımla katılan Osman Arıoğlu, ev yaşantısına ilişkin bilgiler de verdi. ?Evde gelir idaresi kimde`` sorusuna Arığolu, eşini göstererek, ?O işlerle eşim ilgileniyor. Gelir de gider de ondan sorulur`` karşılığını verdi. Arıoğlu, ``Evde ?faiz dışı fazla hedefini belirliyor musunuz?`` sorusuna ise ?Ben en çok borçtan korkuyorum. Borç yapmadığımız için de faiz dışı fazla vermeye gerek kalmıyor`` diye yanıtladı. Arıoğlu, kayıt içinde durmanın en iyi yolunun kredi kartlarıyla alışveriş olduğunu anlatırken, ?Ben kayıt içi olmak için hemen hemen tüm alışverişlerimi kredi kartıyla yapıyorum. Tüm gelişmiş ülkelerde de sistem böyle işliyor. Amerika`da 100 dolar veriyorsunuz, kimse yüzüne bakmıyor. Çünkü yüzde yüz kartla ödeme var`` dedi.
Türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber