Sağlık personeli radyasyon tehdidi altında çalışıyor

Haber Giriş : 02 Temmuz 2006 11:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye, Avrupa Birliği'ne uyum için röntgen teknisyenlerine sağlıklı çalışma ortamı sunmakla yükümlü olmasına rağmen Sağlık Bakanlığı'na bağlı devlet hastanelerinin görüntüleme ünitelerindeki personel, radyasyon riskine karşı korunmuyor.

Türk Sağlık-Sen'in 28 ilde günlük ortalama 132 bin hasta başvurusu olan 57 sağlık kuruluşunda yaptığı anket çalışması, Türkiye'nin radyoloji ünitelerinde AB'ye uyum konusunda henüz ilerleme kaydedemediğini ortaya koydu. Bin röntgen teknisyeni üzerinde yapılan anket sonuçlarına göre, her röntgen teknisyeni ortalama 50 film çekimi yapmak zorunda kalıyor. Ankete katılan teknisyenlerden yüzde 38,49'u görev yaptıkları ünitelerde dinlenme odası bulunmadığını belirtiyor. Yüzde 42,06'sı ortamda havalandırma sistemi olmadığını vurgularken; bu durum solunum yoluyla iyonize radyasyona maruz kalmalarına yol açıyor. Görüntüleme ünitelerinde o sırada maruz kalınmakta olan radyasyonu ölçtüğü için sağlık personelince taşınması zorunlu ?dozimetre? cihazı konusundaki kurala ise uyulmuyor. Röntgen teknisyenlerinden yüzde 28,57'si dozimetre taşımadığını söylüyor. Ankete katılan teknisyenlerin yüzde 88,10'u kurumlarınca kendilerine çalıştıkları ortamdaki sağlık riskine karşı bilgilendirme yapılmadığını belirtiyor. Yüzde 60,32'si korunma amaçlı araç verilmediğini de kaydediyor.

Yüzde 77,38'i kullandıkları cihazlarda rutin ölçümler ve kalibrasyon kontrolü yapılmadığını ifade ediyor. Yüzde 65,48'i çalıştıkları ünitelerde radyasyondan korunma standartlarına uyulmadığını düşünüyor

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber