Dışişleri Bakanlığına yeni müsteşar

Haber Giriş : 03 Temmuz 2006 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dışişleri'nde müsteşarlık koltuğuna, bakanlığın Kıbrıs ve Türk-Yunan sorunlarındaki en önemli otoritesi sayılan Ertuğrul Apakan oturuyor. Diplomatlar, AB süreci ve sorunlar dikkate alındığında, Apakan'ın Dışişleri Bakanı Gül'ün tam aradığı isim olduğu görüşünde birleşiyor

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, geçen hafta Türk diplomasisinin bakandan sonraki en kritik makamı olan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarlığı koltuğuna oturacak yeni isimde karar kıldı.

Şimdiki müsteşar Ali Tuygan'ın yerine gelecek isim, merkezde en kıdemli müsteşar yardımcısı konumunda olan bir büyükelçi. Bakanlığın Kıbrıs ve Türk-Yunan sorunlarındaki en önemli otoritesi olarak kabul edilen, son üç yılını kritik AB ile Kıbrıs pazarlıklarının içinde geçirmiş olan Büyükelçi Ertuğrul Apakan.

Akademik kökenli

İzmir Koleji mezunu olan 59 yaşındaki Apakan, Mülkiye Diplomasi Şubesi'ni 1969'da bitirdi, 9 Eylül Üniversitesi İktisat Bölümü'ne asistan olarak girdi ve mastır yaptı. Ardından Dışişleri'ne giren Apakan, Viyana, Kuveyt, Cenevre'de görev yaptı. Merkezdeki yıllarında da uluslararası ekonomik sorunlar ve Ortadoğu konularında uzmanlaştı.

Apakan'ın 1989'da 42 yaşında Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği'ne iki numara olarak gitmesiyle kariyerinde yeni bir dönem başladı. Merkeze döndüğünde Kıbrıs Dairesi'nin başına geçti, ardından aynı bölümün genel müdür yardımcılığına terfi etti.
Apakan, 1996'da ilk kez büyükelçi unvanını alarak yeniden Lefkoşa'ya gitti, 2000'de merkeze döndüğünde Kıbrıs ve Yunanistan'dan sorumlu genel müdür oldu. 2004'te aynı dosyalardan sorumlu müsteşar yardımcılığı görevine terfi etti. Bu görevde son iki yıldır Kıbrıs'ın yanı sıra ABD ile ilişkilerden de sorumluydu.

'Bakanlığın en çalışkanı'

Apakan'ın son üç yılı Türkiye-AB müzakereleri ve Kıbrıs pazarlıklarının tam merkezinde geçti. Annan Planı'nın beş kez değişmesinde perde arkasında kilit rolü oynayan isimlerden biriydi. Keza Annan Planı'na son şeklinin verildiği İsviçre'deki Burgenstock zirvesinde de yine en belirleyici aktörlerden biriydi. Apakan, AB'nin Türkiye ile müzakereleri başlatma kararını aldığı 17 Aralık 2004 tarihli AB zirvesinde de Brüksel'deki Türk heyetindeydi.

Cenevre'de BM daimi delegesi olduğu dönemde Apakan'ın sicil amirliğini de yapan eski Dışişleri bakanlarından İlter Türkmen, diplomasi muhabirimiz Utku Çakırözer'e Apakan'ı "Bakanlığın en çalışkan insanı. İnanılmaz çalışma kapasitesi ve dosya hâkimiyeti var" diye anlatıyor.

Türkmen, Gül'ün tercihinde, AKP hükümetinin kuruluşundan bu yana Türkiye'yi en fazla meşgul eden ve önümüzdeki aylarda daha da meşgul etmesi beklenen Kıbrıs konusunda Apakan'la gerçekleştirdiği yakın mesainin etkili olduğunu savunuyor.
Diplomasi kulislerinde de Kıbrıs sorunu yüzünden AB ile Türkiye arasında 17 Aralık 2004, 3 Ekim 2005 ve 12 Haziran 2006'da yaşanan krizlerin 2006 sonunda müzakereleri kesintiye dahi uğratabilecek boyutlara ulaşabileceği belirtiliyor. Böyle bir dönemde 35 yıllık meslek hayatının son 20 yılını Kıbrıs ve Yunanistan dosyalarıyla geçiren Apakan'ın Gül'ün tam aradığı isim olduğu görüşü diplomatlar arasında genel kabul görüyor.

Apakan'ı yakından tanıyan eski KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, şöyle anlatıyor: "Çok güzel bir tercih. Meslek hayatını Kıbrıs davasına adamış bir mükemmel insandır. Kıbrıs Türkü çok rahat eder. Çünkü onu çok iyi tanır ve ona güvenir."
Denktaş'a göre, Kıbrıs'taki Lefke Üniversitesi'nin kütüphanesine isminin verilmiş olması Kıbrıs halkının Apakan'a olan sevgisini gösteriyor.

En önemli merakı AB

Kıbrıs konusundaki bütün uzmanlığına karşılık Apakan'ın Dışişleri'ne girmeden önceki en önemli merakı ise Avrupa Birliği'ydi. Apakan'ın mastır tezi, Türkiye ile o günkü adıyla Avrupa Ekonomik Topluluğu arasındaki ilişkileri konu alıyordu.
Dışişleri'nin yeni müsteşarının en önemli hobisi ise tarih kitapları okumak, klasik Batı müziği dinlemek.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber