Eker: Peynirde tuz oranı azaltılacak

"Ambalajlı ürünlerin etiketlerinde kalori, protein ve yağ gibi besleyici değerlere ait bilgilerin zorunlu hale getirilecek"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Kasım 2014 15:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Eker: Peynirde tuz oranı azaltılacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, gelecek yıl çiğ sütün sözleşmeli usulde alım satımına ilişkin yönetmelik yayımlayacaklarını, çiğ süt alım ve satımının bu yöntemle yapılmasının sağlanacağını belirterek, "Çünkü gerek üretici gerek sanayici gerekse tüketici açısından önemli faydalar sağlıyor" dedi.

Eker, Bakanlığının bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı sunumda, 2002-2013 döneminde tarımsal ihracatın Uluslararası Standart Ticaret Sınıflamasına göre yüzde 338 artışla 4 milyar dolardan 17,7 milyar dolara yükseldiğini, Harmonize Sisteme göre yüzde 352 arttığını bildirdi.

Bu yıl martta ilk kez gebe Saanen keçisi ihracatının başladığını anımsatan Eker, geçen yıl buğday, mısır, çeltik, ayçiçeğinde Cumhuriyet tarihinin üretim rekorlarının kırıldığını söyledi. IPARD desteklerinin 42 ilde verildiğini, diğer illerin de bu projeyi talep ettiklerini belirten Eker, bu kapsamda hayata geçirecekleri projeyle 39 ilde de benzer destekleri Türkiye'nin kendi bütçesinden sunacaklarını kaydetti.

Bakanlığının gelecek yılki faaliyetlerine ilişkin bilgi veren Bakan Eker, 2015 yılında tarıma 10 milyar lira destek vereceklerini bildirdi. Tarım Ürünleri İzleme Komitesinin oluşturulduğunu belirten Eker, "Üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasında bir makas var. Enflasyonun müsebbibi üretici değil. Bakanlıkların müsteşarlarının katıldığı bir komite oluşturuldu. Bunlar bunu izleyecek. Zincirin kısaltılması, aracıların daha az, üreticinin çok kazanması için çalışılacak" diye konuştu.

- "Peynirde tuz oranı azaltılacak"

Peynirlerde çeşidine göre tuz oranının yüzde 12-40 arasında azaltılacağını, ambalajlı ürünlerin etiketlerinde kalori, protein ve yağ gibi besleyici değerlere ait bilgilerin zorunlu hale getirileceğini ifade eden Eker, gelecek yıl hayata geçirilecek çalışmaları şöyle sıraladı:

"Verimli ovalar korunacak. Tohumculukta uluslararası pazarlardaki etkinliğimizi artıracağız. Özellikle aspir bitkisinin yaygınlaştırılması ve nadas alanlarının kullanılmasını önemsiyoruz. Dünya'nın 3. Zeytin Koleksiyon Bahçesini 2015 yılında İzmir'de açıyoruz. Dünyanın en büyük Geofit bahçesini Yalova'da açıyoruz. Çiğ sütte gerek bakteri gerek hücre sayıları, bunun AB standartlarına ulaştırılmasına yönelik çalışmalar yapılacak. Çiğ sütün sözleşmeli usulde alım satımına ilişkin yönetmelik yayımlanıp buradan özellikle çiğ süt alım ve satımının yapılması sağlanacak. Çünkü gerek üretici gerek sanayici gerekse tüketici açısından önemli faydalar sağlıyor. Küçükbaş hayvanın kırmızı et içindeki oranı yüzde 12,5'den yüzde 25'e çıkarılacak."

- "Saf tavuk hatları ithal edilerek ıslah çalışması yapılacak"

Melezleme çalışmalarıyla 3 yerli etçi koyun ırkının (Hasmer, Hasak, Bandırma) geliştirildiğini ve tescil edildiğini bildiren Eker, koyun ve keçilerin elektronik kimliklendirilmesi projesinin, yurt dışından etçi damızlık saf tavuk hatlarının getirilerek ıslah edilmesi çalışmalarının da gelecek yıl başlayacağını söyledi.

Arazi toplulaştırmasına gelecek yıl 1 milyon hektar alanın ekleneceğini, böylece toplamda 5,5 milyon hektarın toplulaştırılmış olacağını bildiren Eker, gelecek yıl ayrıca 100 bin hektar nadas alanının aspir ve kanola ekilerek üretime kazandırılacağını, 80 bin hektar alanda mera ıslahının tamamlanacağını, jeotermal seracılık yapılan alanın 5 bin dekara, sertifikalı tohumluk üretiminin ise 800 bin tona çıkarılacağını kaydetti.

- "Organik ve iyi tarım uygulama alanları artırılacak"

Eker, organik tarım alanının toplam tarım alanı içindeki oranının 2015 yılında yüzde 1,95'ten yüzde 2,5'e, "İyi Tarım" uygulama alanının ise yüzde 20 artırılacağını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Zirai Mücadelede Entegre mücadele alanı yüzde 20 artırılacak. Tarım sigortaları yaygınlaştırılacak. Verimliliğe dayalı desteklere devam edilecek. Besilik materyali üretim projesi geliştirilecek. Koyun ve keçi yetiştiriciliğine yönelik teşvikler artarak devam edecek. Hayvan hastalıklarından ari işletmeler ve bölgeler genişletilecek. Sürü Yöneticisi İstihdamı Projesine devam edilecek. Su Ürünleri Kanun tasarısının yasalaşmasına yönelik çalışmalar yürütülecek. Balıkçı Gemilerini İzleme Sistemi tamamlanacak ve geliştirilecek. Su ürünlerinde yeni türlerin üretime kazandırılmasına yönelik çalışmalar yapılacak. Tarımsal ürünlerde piyasa düzenleme mekanizmaları etkinleştirilecek. Kırsal Kalkınma destekleri ile toplamda 6 bin tesise ve 60 bin istihdama ulaşılacak. Tarımsal üretici örgütlerini yeniden yapılandıracak düzenlemeler hayata geçirilecek."

Eker, gelecek yıl ayrıca 2016 yılında Antalya'da Botanik Expo için gerekli çalışmaların tamamlanacağını, yapımı devam eden 120 bin ton kapasiteli hububat silolarının hizmete açılacağını, 140 bin ton kapasiteli yeni siloların yapımına başlanacağını da dile getirdi.

Bakanlığının 2015 yılı bütçesinin toplam 14 milyar 698 milyon 518 bin lira olarak planlandığını bildiren Eker, bütçesinin geçen yıla göre artış oranının yüzde 3,3 olduğunu da sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber