Liselilerin kimliğiyle 1.3 milyarlık vurgun

Haber Giriş : 08 Temmuz 2006 07:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Borsa vurgununda Vedat Peker ve adamlarının genç yaştaki paravan oyuncular aracılığıyla 7 ayda 1.3 milyarlık alım satım yaptığı belirlendi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Şube Ekipleri'nin yaptığı operasyonla ortaya çıkarılan büyük borsa vurgununda, vurguncuların yaptığı telefon konuşmaları da deşifre edildi. Organize Suç Örgütü lideri Sedat Peker'in ağabeyi Vedat Peker ve adamlarının İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda genç yaştaki paravan oyuncular aracılığıyla işlem yaptıkları belirlendi. Lise öğrencilerinin kimlikleri ile aracı kurumlarda onlarca hesap açıp vurgun gerçekleştirildiği iddia edilen Başbakanlık Sermaye Piyasası Kurulu müfettiş raporunda, Peker ve adamlarının 7 ay içinde İMKB'de 1.3 milyar YTL'lik alım satım yaptığı belirtildi. İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şubesi, yaptığı teknik takiplerde Vedat Peker ve borsada işlem yasağı bulunan adamları Kamber Ocaklı, Yaşar Durmuş, Tuncay Okay, Serkan Mırık, Yalçın Kaya ve Kayhan Algur'un Alfa, Alan, Meksan ve Riva aracı kurumlarını kullandığını tespit etti. Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin teknik takibe aldığı Vedat Peker ve adamlarının, Borsa'daki alım satım işlemlerini Polat Towers Residence'daki 284 numaralı ofisten yürüttüğü belirtildi. Manipülasyon için yüzlerce kişiye ait kimlik fotokopilerine ihtiyaç duyulduğu, bu kimlik bilgileri ile aracı kurumlara borsada işlem yapılması için yetki verildiği de ortaya çıktı. İstanbul Beşiktaş'ta bulunan CMK'nın 250'nci maddesi ile yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı, Vedat Peker ve adamlarının SPK Kanunu'na muhalefet ettikleri gerekçesiyle, İstanbul asliye ceza mahkemelerinde dava açılması için, dosyayı Sultanahmet Adliyesi'ne gönderdi. Peker'in borsada işlem yapan spekülatörlerine açılan davaların 10 ayrı asliye ceza mahkemesinde devam ettiği belirtiliyor.

'50 YENİ KİMLİK LAZIM'

Polisin tespit ettiği bir telefon görüşmesinde Vedat Peker'in adamı Tuncay Okay'ın cep telefonundan kimliği tespit edilemeyen bir kişiye yönelik "Kimlik işini hallettin mi? Bu işi ihmal etme. 5 kişinin ismini yazdır hemen" demek suretiyle İMKB'de adlarına hesap açtırarak, kişiler adına borsada işlem yaptıkları şahısların kimlik bilgilerini yazdırmasını istediği belirtiliyor. Polisin kaydettiği başka bir telefon görüşmesinde, Murat adlı bir kişi Vedat Peker'le, 9 Haziran 2004'de yaptığı konuşmada, elindeki 25 kimliğe ilave olarak 50 tane yeni kimlik istediğini söyleyince, Vedat Peker bunu halledeceğini söylüyor.

HAVLU KRALI DA KARIŞTI

Başbakanlık Sermaye Piyasası Kurulu Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettişlerinin Vedat Peker'le ilgili hazırladığı raporlarda, Denizli'de faaliyet gösteren Tümteks'in sahibi ve "havlu kralı" olarak bilinen Abdülkadir Uslu'nun Boyasan Tekstil hisselerinde yapmış olduğu manipülatif işlemleri, tek başına gerçekleştirmediği de belirlendi. Hisselerdeki yüzde 40'ı aşan artışı inceleyen müfettişler, Boyasan'ın Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Uslu, Fatih Gündüz, Murat Cicen ve Vedat Peker'in adamları Serkan Mırık, Vedat Yaşar, Kamber Ocaklı, Yalçın Kaya ile bağlantısını tespit etti. Manipülasyon yapan Vedat Peker'in adamlarının Boyasan Tekstil'deki alım satımdan brüt 183 milyar lira kar elde ettikleri belirlendi.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber