İlaç israfında şampiyonuz

Haber Giriş : 15 Temmuz 2006 10:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

120 ilacın "bedeli ödenecek ilaçlar" listesinden çıkartılmasıyla ilgili tartışmalar sürerken, hazırlanan bir rapor Türkiye'deki ilaç israfının yılda 500 milyon doları aştığını ortaya koydu

Memur-Sen'e bağlı Sağlık-Sen sendikasının Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü verilerine dayanarak hazırladığı raporda Türkiye'deki ilaç israfının yılda 500 milyon doları aştığı vurgulandı. 1. Basamak sağlık hizmetleri sunulan sağlık ocaklarının "İlaçla tedavi merkezleri halinden" biran evvel çıkarılması gerektiği ifade edilen raporda, böylece önemli bir "kara delik"in kapatılacağı kaydedildi. Maliye Bakanlığı tarafından 1 Temmuz'da uygulamaya konulan "Bütçe uygulama talimatı"nın varolan sorunları gidermeyeceği belirtilerek, "Paket fiyat belirlenmesi yerine yapılan tahlil ve tetkiklerin kontrolü yapılmalı, gerekçeleri uzmanlar tarafından incelenerek bunun hesabı sorulmalıdır" denildi.

AB ve ABD başta olmak üzere bütün dünyada doktorların tetkik-tahlil ve teşhislerinin sıkı bir şekilde denetlendiği vurgulanan raporda, şu örneğe yer verildi: "Bir doktor, karın ağrısı şikayetiyle kendisine müracaat eden bir hastaya AKC yapılmasını isterse bunun gerekçesini kontrol kuruluna açıklamak zorundadır. Eğer kurul ikna olmazsa bu tetkikin ücreti doktordan talep edilmektedir."

KARTELLER ÖZENDİRİYOR

Raporu değerlendiren Sağlık-Sen Genel Başkanı Dr. Ahmet Aksu, "Aslında ilaç israfı bütün dünyayı etkisi altına alan global bir sorundur, ancak bu sorun ülkemizde çok daha fazlaca görülmektedir. Çünkü Türkiye'de kullanım hatalarına bağlı ilaç israfı gelişmiş ülkelere oranla çok yüksektir. Çünkü ilaç kartelleri sağlıklı bile olsa her yaştan ve cinsiyetten insanların mutlaka ilaç kullanması gerektiğini sürekli olarak dillendiriyorlar" dedi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber