YÖK'ün maaş artışına ilişkin resmi açıklaması

Haber Giriş : 21 Temmuz 2006 14:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÜKSEKÖĞRETİM GENEL KURULUNDAN KAMUOYUNA AÇIKLAMA

Sayın Cumhurbaşkanımıza ve kamuoyuna sunduğumuz "Türkiye'nin Yükseköğretim Stratejisi Raporu"nda ayrıntılı olarak ortaya konulduğu üzere, çağ nüfusundaki artış nedeniyle, sayıları her gün daha da artırma zorunluluğunda olduğumuz devlet üniversiteleri, Cumhuriyet tarihimizin hayli zor günlerini yaşamaktadır. Uzun süredir izlenen ücret politikalarında nitelikli personel içinde üniversite elemanları, hakim ve savcılar, silahlı kuvvetler personeli ve mülki idare amirleri birlikte değerlendirilir, birbirine paralel iyileştirmeler ya da ücret artışları yapılırdı. Son yıllarda, bu denge giderek üniversite öğretim elamanları aleyhine bozulmaya başlamış ve en son Haziran 2006'daki ücret artışlarında üniversite öğretim elemanları ihmal edilmiştir. Bu çerçevede, Kurulumuz Başkanlığınca Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Başbakanlık nezdinde, pek çok kez değişik ortam ve platformlarda konu görüşülüp, gerekli düzenlemelerin yapılması talep edilmişse de, bugüne değin gereken duyarlılık gösterilmemiştir. Son olarak, Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderilen 06.05.2005 tarih, 9292 sayılı ve 30.05.2006 tarih. 11156 sayılı yazılarımız ekinde yer alan çalışmalar ile ilgili hiçbir işlem yapılmamış olması ise, yükseköğretim camiasında umutsuzluk yaratmıştır.

Devlet Üniversitelerinin fiziksel olanaklarının yetersizliği, eğitim - öğretimde, karşı karşıya kaldığımız sorunların sadece bir parçasıdır. Türkiye'nin geleceği için yükseköğretimde sadece fiziki olanakların iyileştirilmesinin değil, üniversitenin "olmazsa olmaz" öğesi sayılan nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesini de gerekli kılmaktadır. Bu açıdan, karşılaşılan sorunlar vahim boyutlara ulaşmış bulunmaktadır. Öğretim elemanı niteliklerine sahip insangücünün yetiştirilerek üniversitelere kazındırılması konusunda, sadece genç üniversitelerimiz değil, kurumsallaşmış ve uluslararası düzeyde yarışmaya çabalayan üniversitelerimiz de büyük engellerle karşılaşmaktadır. Devletin üniversitelere gereken önemi vermemesi sonucunda, akademisyenlik artık nitelikli gençlerin heveslendikleri bir meslek olmaktan çıkmaktadır. Üniversite çalışanlarının ücretlerinin diğer meslek gruplarına göre azalmasından doğan adaletsizlik, bunların yalnızca şevk ve verimini engellemekle kalmamakta, üniversitelerin geleceğini oluşturan nitelikli insangücünün cezbedilmesini de imkansızlaştırmaktadır. Bu bağlamda, üzerinde önemle durulması gereken hususlardan birisi de özellikle araştırma görevlilerinin, öğretim görevlilerinin ve genç yardımcı doçent ve doçentlerin aylıklarındaki düşüklüktür. Bu husus, üniversite öğretim üyeliğinin doğal kaynağını da giderek kurutmaktadır.

Bütün bu nedenlerle, üniversite çalışanlarının özlük haklarının ivedilikle ele alınarak gerekli iyileştirmenin yapılmasının zorunluluğu hususu, kamuoyuna saygıyla duyurulur.
 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber