Magandalar AİHM yolunda

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Temmuz 2006 15:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Malatya'da düğün konvoyunda silahla ateş eden bir kişi, 54 YTL para cezasına çarptırılması hukukçuların tepkisine neden oldu. Hukukçular ceza mevzuatının yetersiz olduğunu söyleyen hukukçular konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine götürmeye hazırlanıyor.

Cumhuriyet Caddesi Vilayet arkasında düğün konvoyunda silahla ateş eden A.C.S (24), yakalanmış, bu kişinin üzerinde yapılan aramada 2 adet kurusıkı tabanca, tabancalara ait 2 şarjör ve 26 adet fişek bulunmuştu. A.C.S 5326 Sayılı Kanun gereğince 54 YTL para cezası uygulandıktan sonra serbest bırakılmıştı.

İzmir Barosu Başkanı Nevzat Erdemir, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada yeni ceza mevzuatının yürürlüğe girmeden önce, bunun büyük facialara neden olacağını dile getirdiklerini, bugün sonucun yaşandığını söyledi. Erdemir, ''3 ayda ceza mevzuatı hazırlanırsa sonuçları da böyle olur. Verilen cezalar yetersiz ve caydırıcı değil. AB trenine yetişmek için aceleye getirildi. Ülkede hukuki kaos ve boşluk yaşanıyor'' dedi.

Foça'da kaza kurşunuyla ölen 2.5 yaşındaki Alistair Grimasson'un dedesi de olan Bireysel Silahlanmaya Tepki Platformu Başkanı avukat Tuncer Eşsizhan, bir düğünde havaya ateş açan iki milletvekili hakkında manevi tazminat davası açtığını, ancak mahkemenin, ''Böyle durumda her önüne gelen dava mı açacak'' gerekçesiyle reddedildiğini, Yargıtay'ın da bu kararı onayladığını belirtti. Konuyu AİHM'ne taşıyacağını kaydeden Eşsizhan, son 3 günde 6 kişinin ''maganda kurşunuyla'' hayatını kaybettiğini, milletvekillerinin buna örnek teşkil ettiğini öne sürdü. Eşsizhan, şunları söyledi:

''Milletvekilleri ne yazık ki caydırıcı olmuyorlar. Halk, (milletvekili ateş ediyor da ben neden etmiyorum) düşüncesiyle davranıyor. Düğün konvoylarında havaya ateş açanlara verilen 54 YTL para cezası çok komik bir rakamdır. Bu durum başkalarının ölümünün kapısını açıyor.'' Milletvekillerinin kendilerine verilen silahı amacı dışında kullandıklarını ve bu tür olaylara ön ayak olduklarını ifade eden Eşsizhan, caydırıcı olması için öncelikle sorumlu insanların silahlardan uzak durması gerektiğini savundu. Bu tür konuların dini fetvalarla halledilemeyeceğini de kaydeden Eşsizhan, ''Ben 3 yıldır bunun mücadelesini veriyorum. İnsanları silahlardan uzak tutmak için ağırlaştırılmış cezalar verilmeli. Silahtan uzak durmaları için eğitime önem verilmeli'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber