Çalışkan: Emniyet teşkilatı kendi amirinden emir alır

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Ağustos 2006 13:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, Ordu'daki fındık mitingi ardından yaşanan gelişmeleri değerlendirirken, "Emniyet teşkilatı kendi amirinden emir alır" dedi.

Çalışkan, haftalık bilgilendirme toplantısında, Ordu'da düzenlenen fındık mitingi sonrasında çıkan olayların ardından İl Emniyet Müdür Vekili Rıdvan Güler'in görevden alınmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bir basın mensubunun, "Emniyet müdür vekilinin Emniyet Genel Müdürlüğünün tavsiyesi ile görevden alınması, diğer emniyet müdürlerini olumsuz etkilemiyor mu" şeklindeki sorusunu yanıtlayan Çalışkan, miting sonrasında yaşanan olaylar nedeniyle Emniyet Genel Müdürlüğüne bazı şikayetlerin geldiğini, bunun üzerine konuyu incelemeleri için emniyet ve mülkiye müfettişlerinin görevlendirildiğini bildirdi.

Güler'in idari bir tasarruf olarak Emniyet Genel Müdürlüğünün teklifi ve bakan oluru ile eski görevi olan polis başmüfettişliğine iade edildiğini, konuyla ilgili incelemenin sürdüğünü kaydeden Çalışkan, "Kimse kimseyi etkileyemez, çünkü polis kanunlar çerçevesinde görevini yapmak zorundadır" dedi.

Polisin kanunların emrettiği şekilde görev yaptığını dile getiren Çalışkan, Ordu'daki olaylarla ilgili bir aksaklık, eksiklik varsa müfettişlerin çalışması sonrasında ortaya çıkacağını belirtti.

İsmail Çalışkan, "Güler'in görevden alınması siyasi baskı değil midir? Bir milletvekili emniyet teşkilatına emir verebilir mi" şeklindeki soruya karşılık, "Öyle bir şey olup olmadığından, kimin verdiğinden bilgim yok. Ancak emniyet teşkilatı kendi amirinden emir alır. Emniyet teşkilatı Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin polisidir ve yetkili olan kişilerden emir alır ve kanunlar çerçevesinde emirleri yerine getirir" yanıtını verdi.

"Güler'in tavsiye ile görevden alınmasına neden olan kusuru neydi" sorusunu Çalışkan, "Olay masa başında değerlendirilemez, inceleme sonucunun beklenmesi gerek" diye yanıtladı.

Çalışkan, "emniyet siyasallaşıyor, hükümetin polisi oldu" yönündeki iddiaların ortaya atıldığının belirtilmesi üzerine, "Polis, devletin polisidir. Böyle yanlış bir iddia bizim için önemli değil" dedi.

ORGENERAL BÜYÜKANIT'LA İLGİLİ MESAJLAR

İsmail Çalışkan, bir soru üzerine, Genelkurmay Başkanlığı'na atanan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt hakkında cep telefonlarına yollanan mesajlarla ilgili soruşturma başlatılması konusunda kendisine ulaşan bir bilgi bulunmadığını bildirdi. Çalışkan, Başbakanlığın konuyla ilgili girişimi olup olmadığı yönünde bilgisi olmadığını da söyledi.

Asker kişilerin gözaltına alınması konusunda yayımlanan genelgenin iptali için Ordu'da görevli bir başkomiserin dava açtığı hatırlatılarak, "Bu konuda emniyet mensupları arasında bir rahatsızlık mı var" sorusunun yöneltilmesi üzerine de Çalışkan, konuyu basından öğrendiğini, idare mahkemesinin, yapacağı değerlendirme sonunda bu konudaki yanıtını vereceğini ifade etti.

YASİN EL KADI VE ATABEYLER

Çalışkan, bir soru üzerine, Suudi işadamı Yasin El Kadı'nın Türkiye'ye giriş-çıkışıyla ilgili belgelerin incelenmesi sonucunda, şahsın 2001 yılı Ağustos ayında Türkiye'den çıkış yaptığının ve bir daha giriş yapmadığının tespit edildiği bilgisini verdi.

Noterde bunun dışında belgelere rastlandığını anımsatan Çalışkan, Adalet Bakanlığı'nın noterden tanzim edilen belgelerle ilgili araştırma yaptığını bildirdi.

Çalışkan, "Atabeyler" soruşturmasıyla ilgili bir soru üzerine, olayla ilgili belgelerin bazı basın mensuplarına verilmesiyle ilgili kendilerinde herhangi bir görüntü bulunmadığını, bu kişinin polis olduğuna dair bir tespit olmadığını belirtti.

Polislerin son dönemde karıştıkları suç olaylarıyla ilgili soru üzerine de Çalışkan, istatistiklerde bu konuda bir artış olduğuna dair bulgu olmadığını, teşkilat içerisinde yanlış yapanlar olduğunda bu kişiler hakkında gerekenin yapıldığını dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber