Şiddet mağduru kadınlar 'ŞÖNİM'den memnun kaldı

Kadına yönelik aile içi şiddetle mücadele alanında yeni bir kurum olan Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinin, hizmet sunumundan ve sağladığı ortamdan memnun kalındığı belirlendi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Eylül 2015 13:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Şiddet mağduru kadınlar 'ŞÖNİM'den memnun kaldı

HANDE CANCA

Kadına yönelik aile içi şiddetle mücadele alanında yeni bir kurum olan Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinin (ŞÖNİM), kadınlarda iyi bir izlenim bıraktığı, hizmet sunumundan ve sağladığı ortamdan memnun kalındığı belirlendi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Hacettepe Üniversitesince yapılan bir araştırmada, kadına yönelik aile içi şiddetle mücadele alanında yeni bir kurum olan Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinde (ŞÖNİM) yürütülen çalışmalara ilişkin değerlendirmeler yer aldı.

Araştırmanın raporunda, ŞÖNİM'lerin halen 14 ilde pilot uygulamasının devam ettiği anımsatılarak, kadına yönelik şiddetle mücadelede "tek kapı" olma hedefiyle hizmet sunmaya başlayan bu merkezlerin, ülke genelinde hizmet vermeye başlamasından önce pilot uygulamanın değerlendirilmesi önerildi.

Bu değerlendirmenin, alanda çalışan uzmanlar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilmesi gerektiğinin önemine değinilerek, merkeze başvurularda hazırlanan durum değerlendirme ile sosyal inceleme raporlarının yeniden düzenlenmesine de vurgu yapıldı.

Raporların değer yargısı içermeyecek ve standart bir dille doldurulmasının üzerinde durulduğu araştırmada, raporların yazımında aile ilişkilerini temel alan bir yaklaşım yerine, birey odaklı ilişkileri dikkate alan bir yaklaşımın kullanılması önerisi de getirildi.

"Merkezin hızlanması için bürokrasi azaltılmalı"

ŞÖNİM'in diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla yazışmaları üzerinden yapılan sosyal ağ analizine değinilerek, ŞÖNİM ve diğer kurumlar arasındaki haberleşmelerde yoğun bir bürokrasi olduğunun görüldüğü ifade edildi.

Merkezlerin işleyişini hızlandırmak için bürokrasiyi azaltacak yönde çalışmalar yapılması gerektiğine dikkat çekildi.

ŞÖNİM'de erkeklere psiko-sosyal destek verilmesi durumunda, şiddet mağdurları ile şiddet uygulayanların aynı mekanda bulunmalarının uygun olmadığı vurgulanarak, bu konuda alternatif yaklaşımların geliştirilmesi, erkeklere yönelik eğitim/destek programlarının içeriği konusunda standardın sağlanması gerektiği belirtildi.

"Şiddet mağdurlarına yaklaşım bilgisi verilmeli"

ŞÖNİM ile temas içinde olmuş kadınların görüşlerinin de incelendiği araştırmada, bu merkezler hakkında olumsuz herhangi bir yargıda bulunulmadığına işaret edildi.

Kadınların başvuruda bulundukları ya da sevk edildikleri kurumlar arasında yer alan ŞÖNİM'e, kadınların ulaşmalarının bireysel başvurudan çok karakol, belediye gibi diğer kurumların yönlendirmesiyle olduğu bildirildi.

ŞÖNİM'lerin kadınlarda iyi bir izlenim bıraktığının tespit edildiği ifade edilerek, merkeze ilişkin değerlendirmelerini aktaran kadınların sağlanan ortamdan ve hizmet sunumundan memnun kaldıklarının görüldüğü belirlendi.

Araştırmada, kadına yönelik şiddetle mücadelede yasal mevzuat ve toplumsal cinsiyet eşitliği konularında sosyal çalışma görevlilerine hizmet içi eğitim ve bilgilendirme çalışmaları yapılması önerisine de yer verildi.

Şiddet mağdurunun süreç içinde geçireceği deneyimi olumlu hale getirmek amacıyla sosyal çalışma görevlileriyle tüm ŞÖNİM çalışanlarının şiddet mağdurlarına yaklaşım konusunda bilgilendirilmelerinin önemine vurgu yapıldı.

ŞÖNİM'in önemli görevleri bulunuyor

6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun gereği açılan ŞÖNİM'ler, 2012 yılından bu yana Ankara, Adana, Antalya, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Malatya, Mersin, Samsun, Şanlıurfa ve Trabzon olmak üzere toplam 14 pilot ilde hizmet veriyor.

Bu merkezler, şiddet olgusunun nedenleri, varlığı ve sonuçlarıyla tek elden ve çok yönlü mücadele edilebilmek amacıyla kuruldu.

Uzman ve tercihen kadın personelin istihdam edildiği merkezlerde, şiddetin önlenmesiyle koruyucu ve önleyici tedbirlerin etkin olarak uygulanmasına yönelik destek ve izleme hizmetleri sunuyor.

Çalışmalarını "tek kapı" sistemi ile yedi gün yirmi dört saat esasına göre yürüten merkezde, kadının ekonomik, psikolojik, hukuki ve sosyal olarak güçlendirilmesine odaklı faaliyetler yürütülüyor.

ŞÖNİM'lerin şiddetin önlenmesi bakımından bilinçlendirme ve yönlendirme, korunan kişilere destek sağlanması bakımından mağdur desteği ve danışmanlık hizmetlerinin yanı sıra şiddet uygulayana yönelik rehabilitasyon ile mağdurların topluma entegrasyonunu sağlayıcı tedbirleri geliştirme görevleri de bulunuyor.

Bakanlık, bu merkezlerin ülke geneline yaygınlaştırılmasını planlıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber