Kemal Alemdaroğlu'nu soruşturacak YÖK denetçileri çalışmalarına başladı.

Haber Giriş : 18 Mart 2004 06:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Alemdaroğlu hakkında başlatılan soruşturma çerçevesinde  2 YÖK denetçisi çalışmalarına başladı.

Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Kemal Alemdaroğlu hakkında başlattığı soruşturma çerçevesinde görevlendirdiği 2 denetçi çalışmalarına başladı.

Yolsuzlukla ilgili soruşturmayı yürütmek üzere üniversitenin Beyazıt'taki tarihî kampusuna gelen YÖK Denetleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aytekin Berkman ve üye Nurettin Dilmaç, rektörlükte bir odaya yerleşti. YÖK Denetleme Kurulu Teşkilat Görev ve Çalışma Usulleri Yönetmeliği'nin 19. maddesine göre üniversite yönetimi, denetçilere her türlü bilgi ve evrakı vermek zorunda.

Soruşturma İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın ve bazı öğretim üyelerinin başvurusuyla YÖK tarafından başlatıldı. Adalet Bakanlığı'nın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na ilettiği İstanbul Üniversitesi'nde meydana gelen yolsuzluklarla ilgili bin 400 sayfalık bilgi olduğu ifade ediliyor. Soruşturmanın selameti açısından Rektör Alemdaroğlu'na görevden el çektirilebileceği belirtiliyor. Kardiyoloji Enstitüsü ve Orman Fakültesi'nde incelemelerde bulunacağı öğrenilen denetçilerin tespitlerini bir rapor halinde YÖK Başkanlığı'na iletecekleri ifade ediliyor.

Soruşturmayı haber alan Alemdaroğlu'nun, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'le görüşme girişiminde bulunduğu; ancak kabul edilmediği gündeme gelmişti. Yine Alemdaroğlu'nun, İÜ Kardiyoloji Enstitüsü'nde kapattığı 5 anabilim dalıyla ilgili olarak İstanbul 2. Bölge İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararına direnmesi YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç'le arasının açılmasına yol açmıştı. Türk Kardiyoloji Derneği üyeleri, Rektör Alemdaroğlu'nu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e şikayet etmişti.

130 kardiyoloğun imzasıyla Cumhurbaşkanı'na gönderilen şikayet yazısında; enstitünün tarihi, önemi ve kapatılması için uygulanan yöntemler anlatıldı. Enstitünün, dünyada başka bir örneği bulunmayan bir biçimde asistansız bırakılarak kapatılmaya çalışıldığı ifade edilmişti. YÖK de İÜ Rektörü'nü iki ayrı yazıyla uyararak yargı kararının yerine getirilmesini istedi. Bu uyarıları dikkate almayan Kemal Alemdaroğlu, üniversite yönetim kurulu kararıyla, enstitü personelini Çapa Tıp Fakültesi'nde görevlendirdi, cihaz ve demirbaşların taşınmasını talep etti.

Alemdaroğlu hakkındaki iddialar
Rektör Kemal Alemdaroğlu hakkında ileri sürülen yolsuzluk ve usulsüzlük iddiaları şu ana başlıklar altında toplanıyor: Anayasal suç olduğu halde mahkeme kararlarını uygulamamak, üniversitedeki baskıcı yönetimi eleştiren öğretim üyelerinin odalarını güç kullanarak boşaltmak, kamu malına zarar vermek. Öğrenci fonlarını özel bankalara yatırıp, faizini vakıflara aktarmak. Sosyal tesislerden elde edilen gelirleri bütçeye aktarmamak. Vergi kaçakçılığı yapmak. Kardiyoloji Enstitüsü'nü mahkeme kararına rağmen işlevsiz hale getirmeye çalışmak. İnşaat yolsuzlukları. Vakıfta görev alanların döner sermaye işletmelerinden yasadışı şekilde gelir elde etmesi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber