Savcı: Asker, gücünü silahtan alıyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 10 Ekim 2006 08:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Karanlık İlişkiler' kitabında askeri eleştiren ve Kars'a atanan Bayındır Savcısı Avcı, görev yeri değişikliğinden askeri sorumlu tuttu

Van Savcısı Ferhat Sarıkaya'yı Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın da ağır biçimde suçlandığı Şemdinli iddianamesi nedeniyle meslekten ihraç eden Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) güz kararnamesinde iki atama dikkat çekti. HSYK, iddianameye onay veren Van Başsavcısı Kemal Kaçan'ı Trabzon'a, iddianameyi, yazdığı "Karanlık İlişkiler" adlı kitabıyla destekleyip askeri sert üslupla eleştiren İzmir Bayındır Savcısı Gültekin Avcı'yı Kars'a ağır ceza mahkemesi üyesi olarak atadı. Kitabı piyasaya çıktığında akıl sağlığının yerinde olmadığı iddiaları ve Fatih Sultan Mehmet tuğralı gümüş yüzüğüyle gündeme gelen Avcı, Kars'a atamasında askerin etkili olduğunu belirterek şunları söyledi:

MİLİTARİST CUMHURİYET: Ben kendimi her zaman Avrupa, ABD standartlarında bir savcı olarak değerlendirdim. Türkiye'de generallerden çok savcıların konuşması gerektiğini düşünerek kitaplar yazdım. Çünkü biz gücümüzü, halktan, kanunlardan alırız. Asker, gücünü belindeki silahtan alır. Yaptığım bir soruşturmayla ilgili de konuşmadım. Askerin durması gerektiği bir yer vardır. Bunu anlattım. Şimdi bütün generaller konuşuyor. Türkiye, militarist, askeri bir cumhuriyet, demokratik değil. Bir savcı olarak buna "dur" demek istedim. Ama herkesin gözü önünde, soruşturmam, cezam olmadan kızak göreve atadılar. Bir savcıyı ekarte etmek isterseniz, Ağır Ceza'ya üye atarsınız. Asker, yargıdaki atamalara kadar karışabiliyor.

ÖLÜM TEHDİDİ ALIYORUM: Bir sürü ölüm tehdidi de alıyorum. Kendisinin asker olduğunu söyleyip beni öldüreceğini söyleyenler var. Ben ordumu da seviyorum ama bir haddi ve hududu vardır bunların.

AKIL SAĞLIĞIM YERİNDE: Tuğralı yüzüğü hâlâ takıyorum. Bana göre tuğranın Atatürk rozetinden farkı yok. Panik atak rahatsızlığım vardı ve tedavi gördüm. Akli melekelerimle ilgili bir sorun yok.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber