'Sağlıktan tasarruf' Danıştay'dan döndü

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Ekim 2006 12:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Ticaret Odası (ATO), sağlıkta tasarruf sağlamaya yönelik tebliğin iptali için Danıştay'a açtığı davayı kazandı.

Danıştay, halkın sağlık hizmetlerine ulaşımını kısıtlayıcı nitelik taşıyan ve vaka başına ödeme sistemini getiren tebliği, Anayasa'nın vatandaşların sağlık hakkını güvence altına alan 56.maddesine aykırı bularak yürütmeyi durdurdu.

Danıştay 11. ve 5. Daireleri'nden oluşturulan ortak heyetin oy çokluğu ile verdiği kararın gerekçesini oluşturan Anayasa'nın 56.maddesi, ?Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir? Devlet, bu görevini kamu ve özel kesimlerdeki sağlık ve sosyal kurumlarından yararlanarak, onları denetleyerek yerine getirir? diyor.

Maliye Bakanlığı tarafından 1 Temmuz 2006 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe konulan ?Tedavi Yardımları Uygulama Tebliği? ile 4 aydan bu yana hastanelerde hizmet başı yerine ?vaka başına ödeme? yapılıyor, bilgisayarlı tomografi, MR, mamografi gibi yüksek ücretli tetkiklere Maliye Bakanlığı 70-80 kuruş gibi çok düşük miktarlarda ödeme yaptığı için, bu tetkiklerin bedeli vatandaşın sırtına biniyor, dar gelirli vatandaş ödeme yapmakta büyük sıkıntı çekiyordu.

ATO BAŞKANI AYGÜN

ATO Başkanı Sinan Aygün, IMF'nin talimatıyla yürürlüğe konulan tebliğle ilgili olarak Danıştay'ın aldığı kararı sevinçle karşıladıklarını belirterek, ?İyi ki bu ülkede yargı var. Yargı sağlık gemisinin dümenini IMF'nin elinden aldı? diye konuştu. Tebliğle sağlıkta tasarruf uğruna vatandaşın gözden çıkarıldığını vurgulayan Aygün, şunları kaydetti:

Vatandaş, yüklü miktarda katkı payı istendiği için hastaneye gitmekten korkuyor ve hastalığıyla yaşamayı tercih ediyordu. Hastalar artık rahatlıkla hastaneye gidebilecek. Danıştay, vatandaşın en doğal hakkı olan sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkını savunmak için açtığımız davada vatandaşın yanında yer aldı. Yüce Türk adaletine teşekkür ederiz.?

TEBLİĞ NE GETİRMİŞTİ?

Maliye Bakanlığı'nın tebliği, ayakta tedavilerde fiks fiyat uygulamasını içeriyordu. Tebliğe göre, birinci basamak resmi ve özel sağlık kuruluşlarına başvuran hastalar için (diş ve 112 acil sağlık hizmetleri hariç) farklı tutarda vaka başına ödemede bulunulmasını öngörüyordu. Vaka başına ödeme, resmi sağlık kuruluşlarında 11 YTL, özel sağlık kuruluşlarında ise 13,2 YTL olarak hesaplanmıştı. Hastanın diğer bir sağlık kurumuna sevk edilmesi halinde ise vaka başına ödeme 5 YTL olarak planlanmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber