Meclis, 'suça teşvik'te hatadan dönüyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 22 Ekim 2006 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Toptan, birden çok evlilik, taciz, çocukla cinsel ilişki gibi suçlara kamu davası açılmasını 5 yıl süreyle erteleyen yasa teklifi kapsamının daraltılacağını söyledi

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan, "birden çok evlilik, reşit olmayanla cinsel ilişki, cinsel taciz, çevrenin kasten kirletilmesi, din hizmetlerini kötüye kullanma" gibi 87 suç türünde kamu davasını 5 yıl süreyle erteleyen yasa teklifinin kamu vicdanını rahatsız ettiğini belirterek, kapsamın büyük ölçüde daraltılacağını açıkladı. Toptan, hükümetin talebi ve AKP'li 12 milletvekilinin teklifiyle gündeme gelen "uzlaştırma, kamu davasının ertelenmesi ve hükmün ertelenmesi" sistemi konusunda kendisinin de ciddi endişeleri olduğunu vurguladı. Bayramdan sonra konuyu Adalet Bakanı Cemil Çiçek'le görüşeceğini belirten Toptan, şunları söyledi:

Olabildiğince daraltılacak

"Bir daha tartışmakta yarar var. Bu haliyle çok geniş bir suç sistemini içine alacağı için uygulamada ciddi sorunlara yol açar. 2 yıllık üst sınırda infaz süresi esas alınırsa 7 yıllık cezaya bile erteleme verilebilir. Zaten birçok ağır suça 2 ile 7 yıl arasında ceza var. Vergi suçları da, nitelikli hırsızlık da kapsama girer."

Bakanlık: Vazgeçilmez değil

Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürü Niyazi Güney, yeni sistemin gerekliliğine inandıklarını ancak sakıncalı yönlerin düzeltilebileceğini belirtti.

Mevcut TCK'ya göre mahkemelerin benzer suçların cezasını zaten erteleyebildiğini, üstelik mağdur haklarının da korunmadığını belirten Güney, şunları söyledi: "Bir savcı, mağdur eğer zararının giderilemeyeceğinde ısrarlıysa dava açmayı nasıl erteler? İtiraz hakkı da var. Emredici hüküm yok. Savcının, mahkemenin takdirine bağlı. Konsensüs sağlanmadığı takdirde vazgeçilemez değil."

Adalet duygusu zedelenir

Yargıçlar ve Savcılar Birliği Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu da, "Bazı ülkelerde de uygulanmakta olan bu kuruma 'teorik olarak evet ama pratik yönünden hayır ve zamansızdır' diyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Yorumlar

Bu haber yoruma kapatılmıştır!

Sonraki Haber