HDP'li Baluken, 4 bin 500 genç dağa çıktı

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, 30 yıllık sürede sizin kadar gençleri dağa gönderen parti olmadı. Sadece bir ayda Silopi'den 500, bölgeden 4 bin 500 genç dağa çıktı." diye konuştu.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Şubat 2016 18:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
HDP'li Baluken, 4 bin 500 genç dağa çıktı

TBMM Genel Kurulunda, HDP'nin, AK Parti hükümetleri boyunca bazı şirketlere kamu eliyle rant sağlanarak, ortaya çıktığı öne sürülen ekolojik tahribatların araştırılmasını içeren grup önerisi kabul edilmedi.

HDP, TBMM Danışma Kurulunun toplanamaması üzerine grup önerisini Genel Kurula taşıdı.

Öneri üzerine konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Artvin'de çok önemli bir halk direnişi yaşandığını belirterek, "Cerattepe'de bir şirkete verilen maden ruhsatıyla 50 binden fazla ağaç kesilecek, çevre tahrip edilecek. Halk buna direniyor. İktidar, halka rağmen bunu yapıyor? Gezi olayında da böyle oldu. Halka rağmen alınan kararları uygulama kimseye hayır getirmez. Benzerleri daha önce yaşandı" diye konuştu.

Halkın tepkisine rağmen belli kesimlerin kayrıldığını ileri süren Tan, "Bir firma var, hangi taşı kaldırıyorsunuz, altından çıkıyor. Mehmet Cengiz bir gece VIP salonunda 'Benden ne istiyorsun' diye diklendi? Alınan işleri üst üste koyuyorsunuz, sadece bir konsorsiyumdaki iş 22 milyar avro. Aynı firmanın 422 milyon, yani eski parayla 422 trilyon vergi borcu sıfırlanıyor. Sıfırlandığı tarih itibarıyla 300 milyon dolara tekabül ediyor, bugünkü kurla 900 milyon. Niye kestin bu cezayı adama? Yazık, günah. Peki, haklı bir ceza kestin, bu nasıl sıfıra indi?" diye sordu.

AK Parti İstanbul Milletvekili Harun Karaca, öneri aleyhinde konuşmasında, "Türkiye'de şöyle bir gariplik var: Biz hidroelektrik santraller yapmaya kalktığımız zaman 'çevre kirliliği olur' diyorlar ve saldırıyorlar. Nükleer enerji santralleri yapmaya kalktığımız zaman, efendim 'patlar' diyorlar, saldırıyorlar. Rüzgar enerjisi yapmaya kalktığımız zaman da 'kuşlar ölür' diyorlar. Amaç Türkiye kalkınmasın, gelişmesin. Kusura bakmayın siz isteseniz de istemesiniz de madenimizi de çıkartacağız, enerjimizi de üreteceğiz, ülkeyi kalkındıracağız" dedi.

- "Hendeğe destek partisi"

Karaca, HDP'nin "hendeğe destek partisi" olduğunu belirterek, "Herkes aklını başına alsın. ABD'de 11 Eylül saldırısı olduğunda kol kola girdiler, tek yumruk oldular. Paris saldırısına karşı omuz omuza verdiler. Ankara saldırısından dolayı bir parti terörü lanetleyemiyor. PKK'yı lanetlemeyi, terör örgütü ilan etmenizi istiyorum. Vatana ihanetin nedeni olmaz ama vatana ihanetin er geç bedeli olacaktır. Bu bedeli millet sizlere ödetecektir" diye konuştu.

AK Parti'nin bölgeye hizmet götürdüğünü ifade eden Karaca, "Siz gencecik çocukların eline silah verdiniz, zorla dağa kaldırdınız. Yazıktır, günahtır. PKK terör örgütünün elindeki silahlar bitince, o milletin huzurunda gezemeyeceğiniz için korkuyorsunuz. Zavallısınız zavallı... Vatana ihanet edenleri asla affetmeyeceğiz" sözlerini sarfetti.

HDP'li milletvekilleri Karaca'ya, "önergeyle ilgili konuş" diye laf attı.

Birleşimi yöneten Meclis Başkanvekili Pervin Buldan, Karaca'nın konuşma süresi konusunda, "Başkana emrivaki yapmayacağım" sözleri üzerine, "Kimsenin emriyle, kimsenin süresini uzatmıyorum. Bana haksızlık yapıyorsunuz. Bütün milletvekillerine eşit süreler vermeye gayret ediyorum. Kimsenin kuşkusu olmasın. Kimseden emir almadım, almayacağım, bu böyle bilinsin" dedi.

Sataşma gerekçesiyle söz alan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Karaca'nın, önergede yer alan Mehmet Cengiz ve şirketlere sağlanan rantlar ile halkın tepkisine rağmen yaşanan ekolojik talanla ilgili iki cümle sarfetmediğini belirterek, " 900 trilyonluk borcun sıfırlanmasına tek cümle yok. Vatan millet sakarya üzerinden hırsızlıkları meşrulaştırmaya çalışıyorsunuz. 30 yıllık sürede sizin kadar gençleri dağa gönderen parti olmadı. Sadece bir ayda Silopi'den 500, bölgeden 4 bin 500 genci, akrabaları kalkındırma partisi dağa gönderdi" diye konuştu.

Karaca da sataşma gerekçesiyle söz alarak, "Dağa çıkan PKK'lıların çetelesini siz tutuyorsunuz herhalde. Beyninizi, iradenizi kimseye kiraya vermeyin. Demokrasinin her türlü nimetinden istifade ederek buraya gelip de teröristlere destek vermeye kimsenin hakkı yok. Demokrasinin kalibresinden bahsedenler, demokrasiyi istismar edemez. Demokrasiden bahsedemeyecek tek grup sizsiniz" görüşünü savundu.

-"Akbil" tartışması

Bu sırada CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ile AK Parti'li Karaca arasında "Akbil" tartışması yaşandı.

Karaca, CHP İstanbul Milletvekili Tanal'ın "yolsuzluk yüksek teknolojiymiş" sözüne karşı, Akbil dosyasında yargılandığını belirterek, "O zaman sizin Yargıtayınız, sizin HSYK'nız bunu onayladı. Öyle haksız olarak açılmış dosyaydı. Cumhurbaşkanımızın siyasi olarak önünün kesilmesiyle ilgili dosyaydı. Herkesin hesabı var, Allah'ın da hesabı var. Onların hesabı tutmadı" dedi.

CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, öneri lehinde yaptığı konuşmada, Cerattepe'ye gittiğini belirterek, halkın canları pahasına direndiğini, 'Mdene hayır' dediklerini söyledi. Bölgede 38 hektarlık orman alanının tümünün tehdit altında olduğunu ifade eden Altıok, Hükümetin şirketin koruyuculuğunu yaptığını savundu. Altıok, "Artvin'i rahat bırakın. Ülkemizin hiçbir köşesi rant ve şirketlere teslim edilemez" görüşünü ifade etti.

MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın, Artvin özelinde bir kişinin tartışıldığını, bu kişinin 17-25 Aralık sürecinde utandıkları bazı sözlerini duyduklarını belirterek, kentte yaşananları "içler acısı" olarak tanımladı.

Konuşmaların ardından HDP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

-İnceöz ve Arınç'a başsağlığı

Öte yandan, grup önerisi öncesinde Başkanvekili Buldan, AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz'ün teyzesinin, eski Meclis Başkanı Bülent Arınç'ın ağabeyinin ölümü nedeniyle kendilerine başsağlığı dileklerini iletti. Buldan'ın ardından grup başkanvekilleri de söz alarak başsağlığı dileğinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber