'Depremle yaşamayı öğrenmeliyiz'

1-7 Mart Deprem Haftası'nda bulunduğumuz bu günlerde toplumu bilinçlendirmek adına İstanbul Esenyurt Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tuncer Çelik, önemli açıklamalarda bulundu.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Mart 2016 19:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Depremle yaşamayı öğrenmeliyiz'

1-7 Mart Deprem Haftası'nda bulunduğumuz şu dönemde toplumu bilinçlendirmek adına İstanbul Esenyurt Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tuncer Çelik konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

ARTÇI DEPREMLER BÜYÜK DEPREM RİSKİNİ AZALTIYOR

Depremlerin dünyanın kendini yenileme süreçlerinden biri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tuncer Çelik, "Deprem dünyanın kendini yenileme sürecinde karşılaştığımız doğal bir olay. Dünya üzerinde her zaman her yerde deprem olma olasılığı var. Türkiye'de bu yerlerden biri ve deprem riski yüksek bir bölge. Altında çok fazla fay hattı bulunduran bir yer. Türkiye'de belirli miktarda depremler oluyor. Eğer bir fay çok aktif ise küçük küçük çok sayıda deprem üreterek yer kabuğunun deformasyonunu absorbe eder. Ancak fay herhangi bir nedenle kilitlenir ise bu sefer çok uzun süre orada deprem üretilmez. Yer kabuğunun deformasyonu o fay kırılana kadar devam eder. İşte o zaman büyük ölçekli depremlerin oluşması meydana gelir. Yani küçük depremler büyük depremlerin olma riskini azaltıyor" diye konuştu.

"GÜVENLİ YAPILAR İNŞA ETMELİYİZ"

Önemli olanın depremle barışık yaşamak olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Çelik, "Depremle beraber yaşamaya alışmamız gerek. Kendimizi buna alıştırmamız için ise depreme uygun evler inşa etmeliyiz. Bunun en güzel örneklerini Japonya ve Meksika gibi ülkelere bakarak görebiliriz. İnanıyorum ki Türkiye bunu başaracak. Çünkü depremle ilgili yeni yönetmelik çok ciddi şekilde hazırlandı. Ve yeni yapılarımız artık buna şekilde yapılıyor. Böyle devam edersek ve doğru kentsel dönüşüm ile yapı stoğumuzu yenilersek inanıyorum ki depremle ileride daha barışık olacağız. Ne zaman yapılan yapılar deprem olduğu zaman uykumuzu bozmayacak kadar güvenli olursa o zaman depremle barışık olacağız" dedi.

"DÜNYA VAR OLDUKÇA DEPREMLE YAŞAMAYA ALIŞMALIYIZ"

Deprem esnasında yaşanan can kayıplarının büyük bir bölümünün panik sebebi ile yaşandığını belirten Prof. Dr. Çelik, "Deprem dünyanın yenilenmesi için gerekli bir olay. Yer kabuğu depremler sayesinde yenileniyor. Yer kabuğunun eski kısımları magmaya dalıyor, yeni kısımları fışkırıyor ve tazeleniyor. O nedenle insanoğlu dünya var oldukça depremle bir arada yaşamak durumunda. Depremlerden korkmayacağız ve korkmamak üzere önlemlerimizi alacağız. Ve hiçbir zaman hiçbir şekilde paniklemeyeceğiz. Depremde zayiat çok büyük bir kısmı panikleyen insanlar tarafından oluşturulmuştur" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber