'Vizesiz Avrupa' için kritik hafta

Vize serbestisinin ekim yerine haziranda başlaması gündeme gelirken Ankara'nın gerekli yasaları çıkarma takvimi de kısaldı. Gerekli düzenlemelerin 1 Mayıs'a kadar yasalaşması gerekiyor. Başbakan, yasaların çıkması için seferberlik istedi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 14 Mart 2016 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Vizesiz Avrupa' için kritik hafta

KIVANÇ EL Ankara

Başbakan Ahmet Davutoğlu, bu hafta en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülkelerden biri olan Ürdün'e ve ardından da mülteciler için kritik kararların alınacağı Türkiye - AB Zirvesi için Brüksel'e gidecek.

Türkiye - AB Zirvesi'nde Türkiye'nin yaptığı sürpriz hamlenin ardından ekim ayı yerine haziran ayında vize serbestisinin başlaması gündeme gelirken, Ankara'nın gerekli yasaları çıkarma takvimi de kısaldı. Haziranda vize muafiyetinin başlaması için gerekli tüm düzenlemelerin 1 Mayıs'a kadar yasalaşması gerekiyor. Plana göre, daha sonra Avrupa Parlamentosu, Türkiye'nin Schengen sistemine dahil olması için kendi prosedürünü işletecek ve tüm bu süreçlerin de tamamlanması ile haziran ayı itibariyle yenilenecek pasaportlarla Türk vatandaşları AB ülkelerine vizesiz gidebilecek.

Meclis çalıştırılacak

Bu hafta 17-18 Mart'ta yapılacak ve Türkiye'nin son teklifinin ele alınacağı AB zirvesinden aksi bir karar çıkmazsa vize serbestisi için Türkiye'nin yasal düzenlemeleri yapması beklenecek. TBMM'nin de 1 Mayıs'a kadarki 40 günlük sürede yoğun bir mesai yapması bekleniyor. 9 yasanın Meclis'te ele alınması durumunda her yasa için ortalama 5 günlük süre bulunacak. Başbakan Davutoğlu'nun talimatıyla Ak Parti grubu, muhalefet partileriyle paketin vakit kaybetmeksizin yasalaşması için uzlaşma arayacak. Meclis'in tatilde olduğu önümüzdeki hafta uzlaşma mesaisi yapılacak. Uzlaşma sağlanamazsa Ak Parti tek başına paketi geçirmeye çalışacak. Bunun için de TBMM'nin hiç kapatılmadan tam mesai yapması bekleniyor. Davutoğlu'nun muhalefet ile anlaşma olmaması durumunda Ak Parti Grubu'na yasaların hızlıca geçmesi için "seferberlik" talimatı vereceği de kaydedildi.

9 yasa gündemde

Meclis'in gündemine 40 günlük sürede gelecek 9 yasa tasarısının başında Kişisel Verilerin Korunması Kanun Tasarısı var. Meclis gündeminde bulunan tasarıya muhalefetin ciddi itirazları bulunuyor. MİT, Jandarma ve Emniyet'in kişilerin genetik bilgileri de dahil olmak üzere cinsel tercihlerini, din ve mezhep bilgilerini fişleyeceği gerekçesiyle muhalefet yasaya mesafeli bakıyor. Yasa tasarısı üzerinde iktidar milletvekillerinin de bazı endişeleri bulunurken, tasarının uzlaşma ve bazı değişikliklerle Meclis'ten geçebileceği ifade ediliyor. Avrupa Birliği Polis Teşkilatı gibi mekanizmalarla işbirliğinin önündeki engellerin de bu tasarı ile giderilmesinin hedeflendiği belirtiliyor. Kişisel verilerin korunması yasa tasarısı dışında, Meclis'in gündemine gelmesi gereken 8 yasa ise şöyle:

"Adli yardımlaşmaya ilişkin kanun tasarısı, Kolluk gözetim komisyonu kurulması hakkında kanun tasarısı, Türkiye İnsan Hakları Kurumu Kanunu'nda değişiklikler yapılmasına ilişkin kanun tasarısı, Siyasi etik kanunu tasarısı, Siber suçlarla mücadele kanun tasarısı, insan ticaretinin önlenmesi ve mağdurların korunmasına dair kanun tasarısı, Ayrımcılıkla mücadele ve Eşitlik kanunu tasarısı, Suç gelirlerin aklanması, araştırılması, ele geçirilmesi, el konulması, Terörizmin finansmanına ilişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nin iç hukuka aktarılması için gerekli yasa tasarısı."

Bu yasal düzenlemelerin yanı sıra ikincil düzenlemeler de gerekiyor. Türkiye-Yunanistan-Bulgaristan arasında üçlü temas merkezi anlaşmasına ilişkin sözleşmenin kabul edilmesi de şartlar arasında bulunurken bu düzenleme geçtiğimiz hafta Meclis'te kabul edildi. Bunlar dışında yabancılar ve uluslararası koruma kanunun uygulanmasına dair yönetmelik, biyometrik kimlik ve pasaportlara dair düzenlemelerin de yapılması gerekiyor.

Ürdün'e gidecek

AB ile Türkiye'nin ana gündemi mülteci sorunu olurken Davutoğlu, bu hafta önemli bir ziyaret daha yapacak. Türkiye ve Lübnan'ın ardından en fazla mülteciye sahip olan Ürdün'e bir ziyaret gerçekleştirecek. Ürdün'de mülteci sorununun çözümü ve Suriye'deki duruma dair ikili görüşmeler yapması beklenen Davutoğlu'nun iki ülke arasında ticaretin artması için oluşturulan mekanizmaları da devreye sokması bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber