150 bin kişiye ölüm aylığı için kolaylık

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 13 Kasım 2006 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

5 yıl sigortalı olup en az 900 gün prim ödeyenlerin ölümü halinde eş ve çocuklarına ölüm aylığı bağlanmasına ilişkin şartlar kolaylaştırılıyor

Hükümet, Türkiye'de en az 150 bin kişiyi ilgilendiren "ölüm aylığı" bağlanma şartlarını yumuşatıyor.

Maaş bağlanması için 5 yıl sigortalı olma ve her yıl 180 gün olmak kaydıyla toplam 900 gün prim ödeme zorunluluğu daha esnek bir hale getiriliyor.

Yeni düzenlemede 5 yıl sigortalı olma ve 900 gün prim uygulaması korunurken, her yıl için 180 gün prim ödeme şartı kaldırılıyor. Düzenleme, geçmişte bu şartlar nedeniyle mağdur olanların başvuruda bulunmasına olanak sağlayacak.

AKP Kütahya Milletvekili Abdullah Cantimur'un Sosyal Sigortalar Kanunu'nda değişiklik öngören kanun teklifinin bu hafta içinde TBMM Genel Kurulu'nda görüşülerek yasalaştırılması bekleniyor.

Eski başvurular

Cantimur'un teklifi 5 yıldan beri sigortalı olup en az 900 gün prim ödeyenlerin ölümü halinde eşine ve çocuklarına ölüm aylığı bağlanmasını öngörüyor.

Yürürlükteki yasada ölenlerin yakınlarına maaş bağlanması için 5 yıllık sigortalı olma ve her yıl için 180 gün olmak kaydıyla toplam 900 gün prim ödeme şartı aranıyor. Anayasa Mahkemesi, 18 Ekim 2005'te yürürlükteki söz konusu hükmü eşitlik ilkesine aykırı bularak iptal etmiş, hükümete yeni düzenleme yapması için bir yıllık süre vermişti.

Teklifle Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilen hüküm nedeniyle oluşan yasal boşluk giderilmiş olacak. Yeni düzenlemeye göre 5 yıldan beri sigortalı bulunup en az 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödeyenlerin ölümü halinde eşine ve çocuklarına ölüm aylığı bağlanabilecek.

Teklifin yürürlük tarihinden önce bu şartları taşıyıp da ölüm aylığı alamayanlar da teklifin yasalaşmasından sonra başvurmaları halinde bu haktan yararlanabilecek.

Yılda 180 gün şartı kalkıyor

Teklifi Meclis'e getiren Abdullah Cantimur şunları söyledi: "Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği düzenleme adaletsizdi. 9 yıllık sigortalı olan birini, 1600 günden fazla prim ödemiş olsa bile her yıl için 180 gün ödemediğinden yakınlarına maaş bağlanamıyordu. Teklifle birlikte sadece 5 yıl sigortalı olma ve toplamda 900 gün prim ödeme şartı aranacak. Ayrı ayrı yılların prim günleri hesaplanmayacak. Düzenleme çıktığında yüzde 50'si eş konumunda olmak kaydıyla 150 bin kişiye ölüm maaşı bağlanabilecek.

Cantimur, geçmişte bu düzenlemeden mağdur olanların durumlarını ise şöyle açıkladı: "Onlara geriye dönük toplu bir maaş ödemesi yapılmayacak. Sadece teklifin yürürlüğe girmesinden sonra yapacakları başvurudan itibaren maaş ödemesi yapılacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber