AB Dikili'de mesaiye başladı

Türkiye ve AB ile varılan anlaşma çerçevesinde hazırlıklar sürüyor. Bu kapsamda AB'den 8 diplomat, Yunanistan'dan 6 yetkili Dikili'deki Geri Kabul Merkezi'nde göreve başladı.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 31 Mart 2016 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
AB Dikili'de mesaiye başladı

MAHMUT GÜRER

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında yapılan Göç Anlaşması için geri sayım sürüyor. 4 Nisan Pazartesi günü uygulamaya girecek olan anlaşma kapsamında, 20 Mart tarihinden sonra Türkiye üzerinden Yunan adalarına kaçak olarak giden Suriyeli sığınmacılar iade edilecek. Türkiye de iade edilen sığınmacı sayısı kadar göçmeni, yasal yollarla AB ülkelerine gönderecek.Geri kabul süreci için yürütülen hazırlıklar da tamamlanma aşamasına geldi. İzmir'in Dikili İlçesi'ndeki Geri Kabul Merkezi üzerinden yapılacak kabuller için, AB'nin görevlendirdiği 8 diplomat ile Yunanistan tarafından görevlendirilen 6 yetkili Dikili'ye gelerek göreve başladılar.

Koordineyi yapacaklar

Geri Kabul Merkezi'nde görev yapacak olan AB diplomatları, Türkiye'ye iade edilecek sığınmacıların kamplara yerleştirilmesi konusunda koordinasyon çalışmaları yürütecekler ve sığınmacılar için yapılacak mali harcamaları organize edecekler. Yunan yetkililer ise geri kabul sürecinde Yunanistan Hükümeti ile Türkiye ve AB arasındaki temaslarda eşgüdümü sağlayacaklar. Göç protokolünün ardından, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve Dışişleri Bakanlığı'ndan 25 kişilik heyet Midilli, Sakız, Sisam, İleryoz ve Kos'ta çalışmalara başlamıştı.

İlk etapta 2 bin iade

Mülteci iadesinin başlayacağı 4 Nisan günü 2 bin civarında sığınmacının iade edilmesi bekleniyor. Bu sayının 3 gün içerisinde 7 bine, 10 günde de 25 bine ulaşması öngörülüyor. Deniz yoluyla Dikili'ye getirilen mülteciler diğer illerdeki göçmen kamplarına gönderilecek.

Manisa'ya sığınmacı kampı

Türk Kızılayı Genel Başkan Vekili Kerem Kınık, sığınmacıların insani şartlarda konaklatılması ve ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Manisa'da 5 bin kişilik kamp kurulmasına yönelik çalışma yürütüldüğünü bildirdi. Kınık, Türk Kızılayı'nın, Suriye insani yardım operasyonunu yaklaşık 5 yıldır sürdürdüğünü söyledi. Türkiye'de 22 kamp bulunduğunu dile getiren Kınık "Bu kamplarda 250 bin Suriyeli yaşıyor. 310 milyon lira gibi bir maddi destek sağladık. Kamp dışındakilere de yardımlarımız sürüyor. Suriye içinde yardım ettiğimiz kamplar da var. 500-600 bin civarında mağdura destek veriyoruz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber