Yeni Sur umutları canlandırdı

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 'Sur İnşa ve İhya Projesi', tarihi kentin sakinlerini rahatlattı.

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 04 Nisan 2016 06:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yeni Sur umutları canlandırdı

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde, terör örgütü PKK'nın sokaklarında açtığı hendekler ve kurduğu bombalı barikatlarla başlayıp, yaklaşık üç ay süren çatışmaların yarattığı tahribatın ardından, tarihi ilçeyi yeniden inşa etmek isteyen hükümet hemen harekete geçti. Tarihi ilçenin 15 mahallesindeki toplam 368 adadaki 6 bin 300 parsel için Bakanlar Kurulu kararıyla, "Acele Kamulaştırma" kararı alındı. Vatandaşların daha fazla mağdur olmaması için alınan karar, HDP'li belediyelerle bazı sivil toplum kuruluşları tarafından Sur'un tamamen boşaltılacağı, ev ve işyerlerinin yıkılacağı şeklinde çarpıtılarak, Sur halkı ile esnafının tedirgin olmalarına yol açtı. Ancak geçen cuma kente gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu, Tarihi Hasan Paşa Hanı'nda yeni projeyi ve yapılacakları anlattı. Projeyle yıkım olmayacağı, aksine yeni bir Sur'un inşa edileceği ortaya çıkınca, Sur'da evi ve işyeri bulunanlar rahat bir nefes aldı. Projenin detaylarını bilmedikleri için sıkıntılı günler geçiren vatandaşlar, kendilerini garanti altına alan 'rıza ve uzlaşı' temelli projeyi öğrenince tam destek verdi. Projeyi gören esnafın umutları da yeniden canlandı.

"NEMALANAMAYACAKLAR"

Sur'da Tarihi Sipahi Pazarı'nda işyeri bulunan Vahit Yılmaz, Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığı projeyi desteklediklerini belirterek, "Başbakan'ın, bizzat kendisi Sur'a el atarak, projeyi detaylarıyla açıklaması burada yaşayan insanların endişesini de ortadan kaldırdı. Sur, burada yaşayanlarındır. Avuçlarını okşayan rant heveslileri Sur'dan nemalanamayacak" dedi.

"SUR YENİDEN CANLANDI"

Sur'un kalbi Gazi Caddesi'nde yıllardır kuyumculuk yapan Atilla Ödoğlu, projenin umut verici olduğunu belirterek, "Kamulaştırmaların başlamasıyla çıkan söylentiler, esnafın üzerine adeta ölü toprağı serdi. Ancak, Başbakan buraya gelerek Sur'un teminatı olduğunu gösterdi. Acil kamulaştırmanın tahliye olmaması bizi sevindirdi" dedi

TARİHİ DOKUKORUNACAK

Önümüzdeki günlerde detayları netleşerek hayata geçirilmesi beklenen proje ile birlikte mevcut yapılarla tarihi Sur arasındaki mesafe 50 metreden yakın olmayacak. Yeni yapılacak binalar da Sur ve camilerden yüksek yapılmayacak. Yıkım değil, yeniden inşası hedeflenen Sur'da geniş sokaklar, tek tip ve dış cepheleri tarihi dokuya uygun yeni yapılar inşa edilecek. Tarihi yapıların ortaya çıkarılarak, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline getirilmesi planlanan projede tapusu olsun veya olmasın mal sahibiyle uzlaşma sağlanmadan zoraki bir işlem yapılmayacak. Sur'un kalbi olan Gazi Caddesi'ndeki işyerlerinin tümü 2 veya 3 katlı olacak.

'PROJEDEN UMUTLUYUZ'

Sipahi Pazarı'nda işyeri bulunan Bünyamin Ceylan, "Yıllardır burada esnafım. Acele kamulaştırmadan sonra söylentiler aldı başını gitti. İnsanları evini ve işyerini kaybetme korkusu sardı. Başbakan tarafından kimsenin mağdur edilmeyeceği garantisi verilince, Sur sakinlerinde sevince yol açtı" dedi. Esnaf Vahit Yılmaz ise Başbakan'ın açıkladığı projenin kendilerine umut verdiğini söyledi. Yılmaz, "Böyle bir projenin 20 yıl önce yapılması gerekiyordu. Çok mutluyuz.

HÜSEYİN KACAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber