Açlık, tarımı dinamo yaptı

Nüfus artışı ve gelir dengesizliği nedeniyle açlıkla mücadele eden sayısı artarken, toprağı işleyip gıda hammaddesi üreten çiftçi ve tarım sektörü ülkeler için yıldızlaşıyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 14 Mayıs 2016 06:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Açlık, tarımı dinamo yaptı

Tarım alanlarında çalışan 5.4 milyon çiftçinin katkısıyla ülke milli gelirinin yüzde 14'ü ve ihracatın yüzde 15'i tarım sektöründen karşılanıyor. Türkiye ekonomisinin en önemli sektörlerinin başında gelen tarım, yarattığı katma değeriyle ekonomiye büyük katkı sağlıyor. Önümüzdeki 40 yıl içinde dünya nüfusunun 9 milyara ulaşması beklenirken; gıda üretiminin de geçirilen 10 bin yılın toplamından daha fazlasına ihtiyaç duyulacağı öngörülüyor. İstihdamın yaklaşık yüzde 40'ı tarım sektöründe olan ülkemizde, gıda sektörü; 290 milyar liraya yaklaşan cirosu ve 410 binin üzerinde çalışanıyla ülkemizin en büyük üretim sanayisi konumunda.

1.5 milyar aşırı tüketiyor

Dünyada milyonlarca insanın açlıkla mücadele ettiği, küresel ısınmaya bağlı kuraklık, iklim değişiklikleri ve mali kriz göz önüne alındığında çiftçiye olan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Bu anlamda üretimden başlayarak tüketicide sona eren süreçte, sağlıklı hammadde temininden enerji kullanımına, kaynak kullanımından atık idaresine, ambalajlamadan dağıtım kanallarına kadar birçok unsurun en verimli haliyle kullanılabilmesi büyük önem kazanıyor. Dünyada bir yanda açlık sorunu yaşanırken 1.5 milyara yakın insanın da ihtiyacının çok üzerinde gıda tükettiği gerçeği en büyük açmazlardan biri. Birleşmiş Milletler 2015 raporuna göre, dünyada açlık son yıllarda azalmasına rağmen 805 milyon kişi hala yetersiz beslenme problemi yaşıyor. 2015'te 7 milyar 391 milyon olan dünya nüfusunun, 2050 yılında 9 milyar 100 milyon olacağı tahmin ediliyor. Bazı Afrika ülkelerinde 4 kişiden biri kronik açlık çekiyor. Asya'da ise 550 milyona yakın aç insan mevcut.

Doğal afetler de sorun

Dünyadagıda üretimini ise değişen iklim koşullarının getirdiği sel, yağış, don ve buna benzer tabii afetler negatif yönde etkiliyor. Dolayısıyla artan enerji ve yem fiyatlarından dolayı cebindeki parası her geçen gün azalan çiftçi doğal afetlerle de boğuşmak durumunda kalıyor. Hükümet açıkladığı paketlerle çiftçiye destek sözü verirken özel kurumlar da gerek kredi gerekse özel indirim ya da promosyonlu ödeme paketleriyle çiftçiye destek olmaya çalışıyor.

Türkiye gıda açığını kapatabilir

Uzmanlara göre 2023 yılında 150 milyar dolarlık hasılaya, 40 milyar dolarlık ihracata ulaşmak, 85 milyonluk ülke nüfusu, 50 milyon turisti doyurmak mümkün. Rusya, Kafkasya, Ortadoğu, Kuzey Afrika gibi gıda açığı olan ülkelerin gıda açığının önemli bölümünü de Türkiye karşılayabilir. Yeter ki üretici hak ettiği şekilde desteklensin.

PINAR ÇELİK NACAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber