Gümrük çalışanlarının sayısı, 10 bine çıkacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Aralık 2006 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 1994-2005 arasında dış ticaret hacminin yüzde 500 artmasına rağmen gümrük çalışanlarının sayısının azaldığını belirterek, çalışan sayısını 10 bine çıkarmak istediklerini kaydetti.

Tüzmen, Gümrük Muayene Memurları Derneğinin kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen gecede yaptığı konuşmada, gümrük çalışanlarının kararlılığı sayesinde yasa dışı ticaretin en zor, yasal ticaretin ise en kolay hale getirildiğini vurguladı.

Aralık ayı sonuna kadar Türkiye'deki gümrüklerin yüzde 100 oranında tam otomasyonlu hale geleceğine değinen Tüzmen, kaçakçılıkla mücadele alanındaki çalışmaları aynı kararlılıkla sürdüreceklerini söyledi. Tüzmen, Türkiye'de gümrük çalışanı sayısının birçok ülkeye göre az olduğuna işaret ederek, ''Dış ticaret hacmimiz 1994-2005 arasında yüzde 500 artmasına rağmen gümrüklerde çalışanların sayısı azalmış.

Çalışan sayısını 10 bine çıkarmak istiyoruz'' dedi. Gümrükler için aldıkları 800 personelin 500'ünü gümrük muayene memuru olarak görevlendirdiklerini belirten Tüzmen, önümüzdeki yıl bin kişi daha işe almayı planladıklarını belirtti.

''YÜZDE 15 İSTİHDAM KAYBETTİK''

Gümrük Muayene Memurları Derneği Başkanı Süleyman Ecevit Sanlı da yüzde 500'lük dış ticaret artışının yaşandığı 1994-2005 yılları arasında gümrük camiası olarak yüzde 15'lik istihdam kaybına uğradıklarını, 5 kat artan iş yükü karşısında acilen personel takviyesi ihtiyacı oluştuğunu, bu eksikliğin kritik boyutlara vardığını kaydetti.

Gümrük altyapı yatırımları, personel istihdamı ile başta teşkilat yasası olmak üzere tüm yasal düzenlemelerin bir an önce hayata geçmesini beklediklerini dile getiren Sanlı, kesintisiz ve kararlı dış ticaret politikalarının getireceği daha büyük iş yüklerine ancak bu şekilde hazır olabileceklerini vurguladı.

Cumhuriyet'in 100. yılı olan 2023 için Türkiye'nin önüne koyduğu hedeflere inandıklarını ifade eden Sanlı, ''Biz gümrük muayene memurları olarak, bu konuda 'elimizi taşın altına koyarız' demiyoruz. Çünkü elimiz hep taşın altındaydı ve hiç çekmedik'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber