Atilla Yayla derdini yabancı basına anlattı

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 08 Aralık 2006 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Atatürk'e yönelik olumsuz sözleri nedeniyle tepki çeken Prof. Dr. Atilla Yayla, International Herald Tribune gazetesinde yayımlan makalesinde kendisini savundu. Yayla makalesinde "İyi tanınmış klasik bir liberalim. Herkesin insan haklarını açık bir biçimde savunuyorum. Bu, doğal olarak Kürtlerin ve muhafazakâr Müslümanların haklarını da içeriyor" dedi.

Yayla, 'Atatürk'ü eleştirdiğim zaman neler oldu' başlıklı makalesinde İzmir'deki konuşması sırasında Atatürk ile ilgili olarak kullandığı sözleri anlatırken, "Yaygın resmi propagandaya rağmen büyük ölçüde Atatürk'ün yönetiminde geçen, 1925-1945 yıllarındaki tek parti döneminin öne sürüldüğü kadar ilerici olmadığını, bazı yönleri ile gerici olduğunu söyledim" diye yazdı.

Konuşmasını izleyen tek gazetecinin çalıştığı gazeteden kötü bir başlığı beklediğini ancak yazılanların tüm tahminlerini aştığını belirten Yayla, kendisinin hain olarak nitelendirildiğini, bunun da aynı doğrultudaki bir medya kampanyasının başlangıcı olduğunu savundu.

'Üniversitem de savunmadı'

Görev yaptığı Gazi Üniversitesi'nin akademik özgürlüğü savunmadığını, aksine yönetimin kendisini görevinden uzaklaştırdığını belirten Yayla, şöyle yazdı: "İlk birkaç gündeki korkum ve paniğimin ardından bunların neden olduğunu daha iyi anladığımı sanıyorum. İyi tanınan klasik bir liberalim. Herkesin insan haklarını açık bir biçimde savunuyorum. Bu, doğal olarak Kürtlerin ve muhafazakâr Müslümanların haklarını da içeriyor. Kemalistler, benim tutumumdan nefret ediyorlar ancak fikirlerime meydan okuyamıyor, çürütemiyorlar. Bu etkinlik onlara bir fırsat verdi ve Kemalizm'e yönelik eleştirilerimi Atatürk'e hakarete dönüştürdüler. Ben siyasetçi değil, akademisyenim. Şüphe etmek, eleştirmek ve değerlendirmek benim işim."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber