Yüksek ücrete rağmen doktorlar doğuyu tercih etmedi

Haber Giriş : 14 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, Doğu ve Güneydoğu'ya gidecek doktorlara 3 milyar liraya kadar maaş verileceğini açıkladı. Buna rağmen 940 kişilik uzman hekim kadrosu için sadece 177 başvuru yapıldı.

Sağlık Bakanlığı, Doğu illerindeki doktor açığını kapatmak amacıyla yüksek maaşlı sözleşmeli personel almak için harekete geçti. Bakanlığın yeni düzenlemesinde Doğu'da görev yapacak bir uzman hekime 3 milyar liraya yakın maaş verilmesi öngörülüyor. Döner sermaye payıyla rakamın daha da yükselebileceği belirtiliyor. Aynı hekimin Batı'da devletten aldığı maaş ise 1 milyar lira civarında kalıyor.

İlk bakışta cazip gibi görünen teklif beklenen ilgiyi görmedi. 940 kişilik uzman doktor kontenjanına yalnızca 177 başvuru yapıldı. 2 bin 545 kişilik pratisyen hekim kadrosu için de müracaat edenlerin sayısı bin 413'te kaldı. Büyük şehirlerdeki sosyal imkânları bırakmak istemediklerini belirten uzman hekimler, Doğu'da çalışmanın cazip olmadığı görüşünde. Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Orhan Odabaşı ise hekimlerin ücra bölgelere gitmemelerini, sağlığın ticari bir alan olarak görülmesine bağlıyor. Hekimlerin zorlu bir eğitim sürecinin ardından mesleğe başladıklarını kaydeden Odabaşı, ?Doğu bölgelerinde hiçbir avantajınız yok. Altyapı da yetersiz. Birçok yerde temiz içme suyu yok. Yoksulluk almış başını gidiyor. Bu şartlar altında mesleğinize ihanet eder hale geliyorsunuz.? diye konuştu.

İstatistikler, Sağlık Bakanlığı'nın doktorları niçin ücra illerde görevlendirmek istediğini ortaya koyuyor. Büyük şehirlerde hekim başına düşen hasta 600 iken bu rakam Doğu'da 6 bine ulaşıyor. 32 bin uzman doktorun yarıya yakını Ankara, İstanbul ve İzmir'de çalışıyor. Özellikle Doğu'daki küçük illerde bazı branşlarda hiçbir uzman hekim bulunmuyor. Daha önce, pratisyen hekimler 2 yıl süreyle ihtiyaç duyulan bölgelerde zorunlu görev yapıyordu. Eleştiriler üzerine geçen yıl uygulamadan vazgeçilmişti. Sağlık Bakanlığı bunun yerine daha yüksek ücretle personel çalıştırma kararı almıştı. Ancak martta iki kez gerçekleştirilen sözleşmeli personel atamalarında da yeterli talep olmadığı için kadroların büyük bölümü yine boş kaldı.

Şu anda kadrolu pratisyen hekimler, 750?850 milyon lira, uzman hekimler de 850 milyon ile 1 milyar lira arasında değişen oranlarda maaş alıyor. Döner sermaye paylarıyla bu rakam biraz daha yükseliyor. Hekimler, bulundukları yere göre ve çalışma performansları uyarınca 150 milyon liradan 3 milyar liraya kadar da döner sermaye geliri elde edebiliyor. Sağlık Bakanlığı, sözleşmeli olarak doğu bölgelerine gitmek isteyen hekimlere kadrolu maaşların 2-3 katına kadar ücret ve döner sermaye geliri öneriyor. Ancak hekimler, büyük şehirleri tercih ediyor.

Hekimler, sosyal ve ekonomik koşulları ve mesleki imkanların yüksekliği nedeniyle tercih ediyor. Büyük şehirlerdeki kamu hastanelerinde çalışan uzman hekimlerin önemli bir kısmının aynı zamanda özel muayenehanesi de bulunuyor. Bir bölümü de mesai saatleri dışında özel hastane ve polikliniklerde çalışıyor. Eskiye nazaran daha düşük maaş alan hekimler böylece ek gelir elde ediyor. Yoksul doğu bölgelerinde ise hekimler özel muayenehane açamıyor, özel sağlık kuruluşları da olmadığı için gelirleri sadece devletten aldıkları parayla sınırlı kalıyor.

Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Görevlisi Orhan Odabaşı hekimlerin ücra bölgelere gitmemelerini, sağlığın ticari bir alan olarak görülmesine bağlıyor. Hekimlerin, yıllar süren çok ağır ve zahmetli bir eğitim sürecinin ardından mesleğe başladıklarını hatırlatan Odabaşı, ?Doğu bölgelerinde hiçbir artı avantajınız yok. Altyapı olanakları da iyi değil. Birçok yerde temiz içme suyu yok, kanalizasyon yok. Yoksulluk almış başını gidiyor. Bu şartlar altında mesleğinize ihanet eder hale geliyorsunuz.? diye konuştu.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber