Liselere, AB ülkelerinde olduğu gibi sınavla giriş şartı getiriliyor.

Haber Giriş : 17 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğrenciler 8 yıllık ilköğretimin sonunda LGS'ye girecek. Sınavda başarılı olanlar lisede okuma hakkı kazanacak. Meslek liseleri, sınav şartının dışında tutulacak.

Ortaöğretim Sınıf Geçme Yönetmeliği'nde değişiklik yapılarak birçok Avrupa Birliği ülkesinde olduğu gibi liselere sınavla giriş şartı getiriliyor. Öğrenciler 8 yıllık ilköğretimin sonunda gireceği sınavda başarılı olursa lise öğrenimine devam edebilecek. Başarısız olanlar genel liselere alınmayacak, ama isteği doğrultusunda bir meslek lisesine girebilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı, ortaöğretimde çok önemli bir değişikliğe imza atmaya hazırlanıyor. Talim Terbiye Kurulu'nun son rötüşlarını yaptığı "Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme Yönetmeliği Taslağı"nda kamuoyunda büyük yankı bulacak değişiklikler yer alıyor. Yönetmelik taslağına göre bundan böyle meslek liseleri hariç tüm liselere giriş için sınav şartı aranacak.

Artık liselere sadece başarılı ve okuma isteğindeki öğrenciler girebilecek. Lise öğretimine devam etmek isteyen öğrenci, 8 yıllık ilköğretim sonunda yapılacak sınavda geçer not almak zorunda olacak. Sınavda başarılı olamayan öğrenciler ise istediği bir meslek lisesine gidebilecek. MEB, bu sayede genel liseler önündeki yığılmanın önüne geçmeyi ve meslek liselerine olan talebi canlandırmayı amaçlıyor.

ÖSS devamsızlığına önlem
Yönetmelik taslağında yer alan önemli değişikliklerden birisi de devamsızlık ve sınıf geçme ile ilgili. Öğrencilerin özellikle ÖSS'ye hazırlık gerekçesiyle yaptığı uzun süreli devamsızlıkları önlemek için sınıf geçmede 2 dönem notunun bulunması zorunlu tutulacak. Yani öğrencinin devamsızlık nedeniyle 2. dönemde notu bulunmuyorsa, 1. dönem notu sınıf geçmesine yeterli olsa dahi başarısız sayılacak.

Sorumluluk sınavı Eylül'de
Bunun yanısıra not verme düzeninde "0" notu kaldırılıyor. Ders yılı bitiminde yapılan ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavları eylüle erteleniyor. Böylece öğrencilere 2 ay süresince ders çalışma imkanı tanınıyor. Lisedeki alan sayıları da 7'den 4'e indirilerek, fen, sosyal, yabancı dil ve türkçe-matematik ile sınırlandırılıyor.

Yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber