Liselere 'klasik müzik' dersi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 05 Ocak 2007 07:24, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Konçerto, senfoni, opera gibi müzik formlarını öğrenecek olan öğrencilere derste Aziz Yuhanna'nın ilahileri de dinletilecek

Milli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB) yeni hazırlanan müzik dersi programına göre, öğrenciler, Mozart, Beethoven ve Bach gibi dev bestecileri, eserlerini dinleyerek tanıyacak. Konçerto, senfoni, opera, oratoryo ve sonat gibi çeşitli müzik formlarını öğrenecek olan öğrencilere bu kapsamda farklı bir sunum olarak Hz. İsa'nın öğrencisi Aziz Yuhanna'nın ilahileri dinletilecek. Öğrenciler, ikinci yarı yılda istedikleri takdirde dersi seçmeli olarak alabilecek.

2007-2008 döneminde

MEB, öğrencilerin müzik kültürünün gelişmesi amacıyla "Batı Müziği Tarihi" ders programı hazırladı. Ders, bu yıl Anadolu güzel sanatlar liselerinin 3'üncü sınıflarına seçmeli olarak konuldu. 2007-2008 eğitim yılında tüm liselerin programlarına seçmeli olarak alınacak ders programında "Mozart'ın eserlerindeki Türk etkilerinin örnekleriyle vurgulanması" istendi.

Derste öğrencilere, ortaçağ, rönesans, barok, klasik ve romantik döneme ilişkin müzik örnekleri dinletilecek ve müzik aletlerinin yapısı öğretilecek. Öğrenciler, klasik batı müziğinin önemli isimleri olan Mozart, Beethoven, Vivaldi, Bach, Chopin, Schubert ve Lizst gibi bestecileri, eserlerini dinleyerek tanıyacak. Öğrenciler, ders çerçevesinde müzik formları hakkında araştırma yapacak. Derste, bale, kantat, konçerto, konçertant, senfoni, missa, opera, oratoryo, requem ve sonat gibi müzik formlarının çeşitli örnekleri dinletilecek.

Ders kapsamında Hz. İsa'nın öğrencisi olan ve 4 İncil'den birini yazan Aziz Yuhanna'nın ilahileri de derslerde örnek olarak dinletilecek. Aziz Yuhanna'nın ilahileri nota ve sözleriyle öğrencilere öğretilecek. Öğrencilerden Batı'daki "Türk" konulu opera ve baleleri araştırmaları da istenecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber