23 Bin Sağlık Personeli alınacak

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doktor sayın Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu yaptığı açıklamada 2007 yılında toplam 23 bin personel almayı planladıklarını belirtti. Bu sayıya pratisyen hekim ve uzman hekimlerin dahil olmadığını belirten Dr. Gümrükçüoğlu "Bu atamalar bu yılın Nisan ayları döneminde muhtemelen daha önceki sınavlarda aldıkları puanlara göre öğrenci seçme yerleştirme tarafından tercihleri esas alınarak yapılacaktır." dedi.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 11 Ocak 2007 11:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konu: Sağlık atamaları

Konuk: Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu

Celal Pir: NTV'ye Sorun programından hepinize mutlu günler değerli izleyenler. Evet bugün NTV'ye Sorun'da sağlık bakanlığı'nın personel atamaları konusunu ele alacağız. Sayın seyirciler 2007 yılında 23 bin sağlık personeli almayı planlayan sağlık bakanlığı yapılacak atamaların ne zaman ve nasıl yapılacağını, hangi kadrolara kaç kişi alınacağını, acil tıp teknisyenlerinin durumu ve vekil ebe-hemşire uygulaması gibi daha pek çok konuda sizlerden gelen çok sayıda soruyu da Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doktor sayın Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'na az sonra ileteceğiz. Ancak programımıza başlamadan önce her zaman olduğu gibi telefon numaralarını anımsatmak istiyorum izninizle. Telefon numaramız 0 212 335 40 35, öte yandan faksımız 0 212 335 00 35, bize internet üzerinden programımıza www.ntvmsnbc.com adlı haber portalı üzerinden de ulaşabilirsiniz. Evet sağlık bakanlığı'nda personel atamaları dedik, daha doğrusu sağlıkta personel atamaları diyoruz ve hemen Ankara'ya dönüyoruz sayın Gümrükçüoğlu hoşgieldiniz efendim programımıza.

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu: Teşekkür ederim efendim.

SAĞLIK BAKANLIĞI 20 BİN KİŞİYİ NİSAN AYINDA ALACAK

Celal Pir: İzninizle hemen sorularla başlayalım. Öğrenci Uğur Yalvaç'ın cümleleriye başlayalım. Gerçi biz rakamı vermiştik ama doğrusu sizde.

Uğur Yalvaç (Öğrenci): Sağlık bakanlığı bu yıl toplam ne kadar sağlık personeli atayacak ve bu atamalar ne zaman yapılacak?

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu: Sağlık bakanlığı mecburi hizmetle yükümlü olan pratisyen hekim ve uzman hekim arkadaşlarımızın dışında 23 bin 165 personel atamasını 2007 yılı içinde yapmayı planlamaktadır. Bu atamalar bu yılın Nisan ayları döneminde muhtemelen daha önceki sınavlarda aldıkları puanlara göre öğrenci seçme yerleştirme tarafından tercihleri esas alınarak yapılacaktır.

Celal Pir: Evet. Efendim yine bir sağlık çalışanı sayın Mehmet Gökçe Belligün diyor ki size;

Mehmet Gökçe Belligün (Sağlık Çalışanı): Acil tıp teknisyenliği bölümü mezunlarının durumu ne olacak? Acil servislerde neden öncelik hemşire ve sağlık memurları yerine acil tıp teknisyenlerine verilmiyor? Özellikle de hemşire açığı olan yerlerde.

Celal Pir: Bilmiyorum ne dersiniz kendisine?

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu: Acil tıp teknisyenliği arkadaşlarımıza öncelik verilmiyor diye bir uygulama söz konusu değil. Bir ve beraber olarak hemşirelerimizle, sağlık memurlarımızla acil tıp teknisyenlerimize de gerek acil servislerde, gerek 112'lerde, gerekse yoğun bakımlarda görev verilmektedir. Bunun önünde herhangi bir mevzuat engeli, yasal engel yok. Tabiki alınan arkadaşlarımız oradaki sağlık kuruluşumuzun planlamasına göre ilgili yerlerde görevlendirilmektedirler. Bu bundan sonra da böyle sürecektir.

Celal Pir: Orhan bey sağlık çalışanı sayın Berrin Yılmaz diyor ki;

UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAV SONUÇLARI İKİ HAFTAYA KADAR AÇIKLANACAK

Berrin Yılmaz (Sağlık Çalışanı): Ünvan değişikliği sınavında başarılı olanların atamasını ne zaman yapacaksınız? Aynı zamanda özel sağlık merkezlerinde ünvan sınavına girenler sonuçları nereden öğrenebilirler?

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu: Biz ünvan değişikliği sınavımıza katılanların milli eğitim bakanlığı'mızın ölçme değerlendirme genel müdürlüğü'ndeki sonuçlarının bize iletilmesi sorasında bunun 2 haftaya kadar bize iletilmiş olmasını bekliyoruz. Sonrasında 30 gün içinde ünvan değişikliklerinde atanmaya hak ettikleri yerlere atamalarını gerçekleştirmiş olacağız ama sorunun ikinci bölümünü pek anlayamadım. Çünkü özel sağlık merkezlerinde ünvan sınavından bizim bakanlık olarak herhangi bir bilgimiz yok. Yani özel sağlık kuruluşlarında ünvan sınavı yapılıyor değil.

Celal Pir: Zannediyorum onlar da bir sınava girmişler herhalde ki ya da sorunun gelişi öyle. Neyse peki bir avukatın sorusuyla devam edelim. Abdülsamet Taşdöğen diyor ki;

Abdülsamet Taşdöğen (Avukat): Henüz ataması yapılmış olan bir sağlık personeli il merkezlerine, kent merkezlerine atanabiliyorken, yıllardır çalışanlar ise ilçe-kasaba ve köylerde çalışmaya devam ediyorlar. Bu durumun düzeltilmesi için herhangi bir çalışma var mı?

Celal Pir: Bilmiyorum gerekiyor mu böyle bir çalışma?

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu: Tabi. Şöyle; il merkezlerinde veya ilçe merkezlerinde veya kasabalardaki sağlık kuruluşlarımızda sağlık hizmetinin kalitesinin yükseltilmesi ve acil ihtiyacına bağlı olarak zorunlu hizmete dayalı bazı atamalar yapılıyor olabilir ama bunun dışında tam bir hazırlık çalışması yapılmış bulunmaktadır. Bundan sonraki atamalarımızda il dışından olan atamalarda da mutlaka hizmet puanı esaslı olarak gerek hemşiremiz, çevre sağlık teknisyenimiz, diğer sağlık çalışanlarımız ve hekimlerimiz için de hizmet puanlı esaslı olarak il içindeki değişikliklerde de il dışından aynı il'e geleceklerde de böyle bir adaletli uygulama ile yerler ilan edilecek ve o yerlere göre atamalar gerçekleştirilmiş olacaktır.

Celal Pir: Evet. Sayın Gümrükçüoğlu ...

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu: Bunun istisnası efendim çok acil hizmetin gerektirdiği halde mecburi hizmet yükümlülüğü, devlet hizmet yükümlülüğü esasına göre yapılan atamalardır.

Celal Pir: Peki. Şimdi bir öğrenci Mustafa İşboğa diyor ki;

Mustafa İşboğa (Öğrenci): Bu 23 bin 165 kişilik atamanın içerisinde sağlık bakanlığı çevre sağlık teknisyeni ataması yapacak mı? Yapacaksa kaç kişi diye merak ediyorum.

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu: Tabiki yapacaktır. Yalnız bunların kesin sayısı şu an itibariyle belirlenmiş değildir. Bunların çalışmaları sürdürülmektedir. Ülke ihtiyacına göre çevre sağlığı teknisyeni, sağlık teknisyeni arkadaşlarımızın da ataması ilan edilecektir.

Celal Pir: Peki sayın Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu bunun bir ağırlığı var mıdır? İşte sağlık personelinin ağırlıklı olarak sağlık teknisyeni ya da hemşire ya da ebe, ya da doktor atamalarda böyle bir ağırlık oranı var mı? Ağırlıkla alınacak personel.

1500 DİŞ HEKİMİ ALINACAK

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu: Doktorlarımız bu 23 bin 165 sayısının içinde değildir Onu ayırmak lazım.

Celal Pir: Doğru.

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu: Diş hekimlerimiiz bu 23 bin 165 sayısının içinde ve 2007 yılı içinde 1.500 kadar diş hekiminin ataması planlanmaktadır. 750 ile 1.000 kadar eczacı arkadaşımızın ataması planlanmaktadır ama ağırlık olarak tabiki bu 23 binin içinde hemşirelerimiz, ebelerimiz, sağlık memurlarımız daha büyük ağırlıkta bulunmaktadırlar.

Celal Pir: Evet. Konuyu oraya getirmişken bir sağlık çalışanı sayın Nalan Kurt diyor ki size efendim;

VEKİL HEMŞİRE ATAMALARI

Nalan Kurt (Sağlık Çalışanı): Vekil olarak atanacak ebe hemşire uygulaması nasıl olacak? Kaç kişi atanacak ve vekil olarak atanan ebe ve hemşireler daha sonra kadroya alınacaklar mı?

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu: Malum olduğu üzere 2006 yılı sonuna kadar 3 bin vekil ebe hemşirenin ataması yapılmıştır. 2007 yılından itibaren yılın ilk yarısında tamamlanmak üzere 2400 vekil ebe hemşirenin daha ataması yapılacaktır. Aynen 2006 yılında olduğu gibi bu konudaki yetkili il valiliklerine, il valiliklerinin de devredilmesi ve ilçe kaymakamlılkları tarafından yürütülmektedir. Bu da yine o bölgedeki çalışanlarımızın, o bölgedeki sağlık mesleği mensuplarımızın müracaatları üzerine kamu personeli sınavından aldıkları puanlara göre değerlendirmeyle ve eğer yeterli müracaat olmaz ise diplomalarındaki diploma notuna göre bir sıralama ile yapılmaktadı. Kadroya geçirilmeleriyle ilgili soruda ise şunu söyleyebiliriz; şu an için böyle bir uygulamamız yoktur.

Celal Pir: Anladım. Efendim bir diş hekimi Günhan Öz diyor ki;

Günhan Öz (Diş Hekimi): Diş hekimliğinde uzmanlık sınavı yapılmasına yönelik bir çalışmanız var mı? Varsa ne zaman hayata geçirilecek öğrenmek istiyorum.

Celal Pir: Ne dersiniz kendisine?

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu: Bununla ilgili büyük millet meclisimizde bir yasal düzenlemeyi takip etmekteyiz. Gerek tıptaki yan dal uzmanlık sınavları için, gerekse diş hekimliğindeki uzmanlık sınavını da buna katarak o yasal düzenleme sonrasında imtihan açılması düşünülmektedir.

Celal Pir: Orhan bey bir mühendis Ömer Ünsalver ilginç bir soru sormuş, diyor ki;

EŞ DURUMU NAKİLLERİ

Ömer Ünsalver (Mühendis): Stratejik personel olarak adlandırılan sağlık çalışanlarının atamalarında eş durumu neden dikkate alınmıyor? Bu konuda yeni bir düzenleme yapmayı planlar mısınız ya da yapacak mısınız?

Celal Pir: Ne dersiniz kendisine?

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu: Bu konudaki düzenleme bütün teferruatı, detayı ile yapılmış bulunmaktadır. Gerçekten insanların ölüm kalımıyla ilgili hizmetleri veren, sağlığını korumakla hizmetleri veren tıp doktorları stratejik personel niteliğindedir. Bu münasebetle tahsil yılları itibari ile de gerek pratisyen hekim olan meslektaşlarımız, gerek uzman hekim olan meslektaşlarımız öncelik sahibidirler. Diğer meslek mensuplarının eş durumları onların yanlarında olacak şekilde planlanmaktadır. Diğer bakanlıklarımızla da bu konuda diyaloglarımız, görüşmelerimiz sürmekte ve bu paralelde bu eş durumu tayinleri gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır. Bu konuda hiçbir eksiklik söz konusu değildir ve başbakanlığın çerçeve yönetmeliğine de bu konuda harfiyen uyulmaktadır.

Celal Pir: Sayın Gümrükçüoğlu doktor Deniz Çalışkan soruyor, diyor ki;

Deniz Çalışkan (Doktor): Boş olan aile hekimliği kadrolarına atamalar nasıl yapılacak?

Celal Pir: Aile hekimliği müessesesi ile ilgili ne tür bilgiler verebiliriz değerli doktora?

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu: Şimdi aile hekimliği uzmanlığı ihtisasını bitirmiş olan meslektaşlarımız yine herkesin malumu olduğu gibi devlet hizmet yükümlülüğüne bağlı olarak ilan edilen açık pozisyonlara kendilerinin huzurunda noter tarafından kur'a çekilerek atanmaktadırlar ama aile hekimliği uzmanlığının boş olan yerlerini sorduğunda sayın meslektaşımız eğer şu andaki boş yelree yılda bir veya iki defa yapılmakta olan dönem tayininde atanmayı soruyor ise o dönem tayininde açık olarak ilan ettiğimiz pozisyonlara çalışmakta olan hekimlerimiz hizmet puanları esas alınarak ve tercihlerine göre atanacaklardır. İlan edilen boş yerlere hizme puanına göre.

Celal Pir: Şimdi öğrenci Aylin Murçul sormuş diyor ki;

Aylin Murçul (Öğrenci): Tıp fakültesi öğrencisiyim. Mezunlara mecburi hizmet görevini yerine getirene kadar kadar diplomalarının verilmemesi insan haklarına aykırı değil mi? Bunun yerine doğu'da görev yapanlara maaş farkı verilse ve böylece isteyenlerin mecburi hizmet görevini yerine getirmesi sağlansa bu daha uygun olmaz mı?

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu: Şimdi genç meslektaşımızın sorusuna şöyle cevap vermeye çalışayım; ikinci dediği bölüm daha önce de uygulandı. Yani devlet hizmet yükümlülüğü yokken bir takım sosyal tedbirler, bir takım eğitim tedbirleri ve bir takım ödemeler farklılıkları ile bu hizmetin gerçekleşemediğini yaşadık ülke olarak ve onun üzerine devlet hizmet yükümlülüğü getirildi. Diplomaların verilmemesi konusuna gelince, sayın genç meslektaşımız taktir ederki kendilerini yetiştiren toplumun, kendilerini yetiştiren halkın, kendilerini okutan ülkenin, onların üzerindeki devontolojik, onların hipokrat yeminine dayalı olarak bir hakkı ve hukuku olsa gerek. İşte onların yani meslektaşlarımızın bu hakkı ve hukuku yerine getirmesine yardımcı olmak amacıyla diplomaları verilmemektedir. Bunu taktir edeceklerini düşünüyoruz bütün meslektaşlarımızın. İnsanlarımızın diğer kesiminin de sağlık hizmeti en önemli hizmet olan sağlık hizmeti almasının da insan haklarının en başta gelen hususlarından birisi olduğunu da ifade etmek istiyorum.

Celal Pir: İzninizle efendim bir doktor sayın Erdal Yanbuloğlu'nun sorusunu aktarayım, diyor ki;

Erdal Yanbuloğlu (Doktor): Açıktan atama kuraları tekrar yapılacak mı? İstanbul'da sözleşmeli personel atanmayacağı belirtiliyor, bu doğru mu?

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu: Şöyle, açıktan atama kur'aları tabiki yapılacaktır. Her yıl en az 2 defa olarak planlanmaktadır ve ihtiyaç olan yerler ilan edilmektedir. Buna göre de açıktan atamalar gerçekleştirilmektedir. İstanbul'a sözleşmeli personel ihtiyacı olursa belli dallarda, belli konumlarda ve pozisyonlarda, mutlaka onu da gerçekleştiririz.

Celal Pir: Efendim yine bir hekim sayın Okan Karaduman sormuş, diyor ki;

Okan Karaduman (Hekim): Zorunlu hizmetini tamamlamamış uzman doktorların tayin istekleri hemen değerlendirmeye alınıyor mu merak ediyorum.

Celal Pir: Var mı böyle bir işlem?

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu: Zorunlu hizmetlerini tamamladıktan sonra ....

Celal Pir: Tamamlamış olacak herhalde yanlış yazmışlar. Tamamlamış olacak herhalde evet.

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu: Evet. Şöyle; yani biraz önce ifade ettiğim gibi bizim dönem tayinlerimiz var. Yılda bir veya iki defa planladığımız dönem tayinlerimiz. Mesela 2006 yılının Eylül ayında böyle bir dönem tayinini gerçekleştirdik. 750 tane uzman hekimimizin 1.300 tane pratisyen hekimimizin bizi mahrumiyet bölgelerinde unutuyorsunuz düşünceleri ve şüphelerinin tamamen ortadan kaldırılmasını sağlayan bu açık pozisyonları dönem tayininde ilan ediyoruz. işte bu dönem tayinin web sitelerimizden takip etmekte olan meslektaşlarımız eğer hizmet puanlarına göre tercihlerini yapıp müracaat ederlerse bu yerlere o zaman atanmaları mümkün oluyor. Yani zorunlu hizmetini tamamladıktan sonra dönem tayinini meslektaşlarımızın takip etmelerini rica ediyoruz. Münferit müracaatların o zorunlu hizmeti tamamlayanların atanmasını sağlayamayacağını ifade etmek istiyorum.

Celal Pir: Peki sayın Gümrükçüoğlu çok ilginç bir soru geldi bir öğretmenden. Zannediyorum eşi sağlık çalışanı olabilir. Sayın Gülay Baykan diyor ki;

Gülay Baykan: Neden öğretmenlerin atamaları düzenli olarak yılda 2 kez yapılırken sağlık personeli atamaları belirsiz oluyor? Bunun nedeni nedir?

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu: Sağlık personeli atamalarında hiçbir belirsizlik söz konusu değildir. Devlet hizmet yükümlülüğü ile ilgili olarak pratisyen ve uzman hekimlerimizin iki ayda bir atamaları mutlaka yapılmaktadır. Eğer yeterli sayı toparlanacak olursa bu ayda bir bile yapılma ciyetine gidilebilmektedir. Bunun dışında atamalarımız bellidir. Yılda bir veya iki defa yani personel dağılımındaki dengeliliğe göre dönem tayini yapılmaktadır ve biraz önce ifade ettiğim dönem tayini yapılmaktadır ve biraz önce ifade ettiğim dönem tayinindeki açık pozisyonlara hizmet puanına göre atamalar gerçekleştirilmektedir. İlk memuriyete başlayışta ise 4 kategoride personel alımı yani atanması sürdürülmektedir. Aksine son 2 yıllık uygulamalarımızda tamamen bir sisteme kavuşturulmuştur.

Celal Pir: Belki bir bilgi eksikliği olabilir diyelim. Hemen bir başka soruyla devam edeceğiz. Bir biyolog sayın Engin Ekmekçi soruyor, diyor ki;

Engin Ekmekçi (Biyolog): Yıllardır bildiğim kadarıyla biyolog istihdam edilmiyor. Alınan biyolog sayısı 10 ve 20'leri de geçmiyor bildiğim kadarıyla yine. Acaba bu sene biyolog istihdam edilecek mi?

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu: İşte daha önce ifade etmeye çalıştığımız gibi açıktan atama dönemlerinde kurumlarımızın, sağlık kuruluşlarımızın ihtiyacına göre ve onların talepleri ve iş yüküne göre biyolog kadrosu yine ilan edilecektir ama bunlar tabi arzulanan sayıda olamayabilir. İş yüküne ve kurumlarımızın ihtiyacına göre olacaktır. Eğer takip edilirse bunlara müracaat edebilirler.

Celal Pir: İzninizle efendim bir öğrenci sayın Yasin Çetin'in sorduğu soruyu aktarayım, diyor ki;

Yasin Çetin (Öğrenci): Sağlık bakanlığı'ndan yapılan açıklamalara göre Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde artık lise mezunu personel alımı yapılmayacağı, üniversite mezunu personel alımı yapılacağı belirtildi. Ancak halen lise mezunu personel alımına devam ediliyor. Bundan sonra da lise mezunları alımına devam edilecek mi? Yoksa üniversite mezunlarına daha çok kadro mu vereceksiniz?

Celal Pir: Ne dersiniz kendisine diyorum bende.

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu: Tabiki üniversite mezunlarına daha çok kadro verme ciyetine gidilecektir. Avrupa Birliği uyum sürecinde takip edilmesi gerekenler yerine getirilecektir. Fakat hizmetin gerektirdiği zamanlarda bizim lise mezunu diye adledilebilen veya şöyle düzenleyelim; sağlıklı ilgili meslek liselerinden, 4 yıllık yerlerden mezun olan arkadaşlarımızın şu an itibariyle biz alımını sürdüreceğiz. Örneğin acil tıp teknisyenleri 4 yıllık meslek liselerimizi bitirmektedirler ve bunların da alınmasını sürdürmekteyiz.

Celal Pir: Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı sayın Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu çok teşekkür ediyoruz bizi bilgilendirdiğiniz için. Değerli izleyenler NTV'ye Sorun'a bugün için burada nokta koyuyoruz. Yarın yine birlikte olacağız. 24 saat açık hattımız sürekli açık. Bize her konuda fikir, öneri, kritik ve düşüncenizi aktarabilirsiniz. Lütfen bu hakkı kullanın, hoşçakalın efendim.

NTV

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber