Gürtuna'ya usulsüz arsa tahsisinden soruşturma

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Ocak 2007 11:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay 1. Dairesi, eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna ile 5 belediye görevlisi hakkında, ?mevzuata aykırı nazım imar planı değişikliği yaparak, bir kooperatife arsa tahsisi ve satışı yapıldığı? iddialarıyla ilgili İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun soruşturma izni vermemesine ilişkin kararını kaldırdı.

Alınan bilgiye göre, yeni kurulan bir kooperatife arsa temin etmek amacıyla imar mevzuatına aykırı olarak nazım imar planı değişikliği yapmak suretiyle imar planınında spor alanı olarak ayrılan alanı gecekondu önleme bölgesi ve konut alanına dönüştürerek, mülkiyeti İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait Beşiktaş Rumelihisarı'ndaki 7 bin 56 metre kare yüz ölçümlü taşınmazı kooperatife tahsis edip, satışını gerçekleştirdikleri iddiasıyla soruşturma başlatılmıştı.

BAŞKAN İLE 5 YÖNETİCİ

Bu kapsamda, dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna ile Başkan Vekili Ümit Özerol, Genel Sekreter Altan Raşit Civan, Genel Sekreter Yardımcısı Şaban Erden, Emlak İstimlak Daire Başkanı Mevlüt Karataş ve Mesken ve Gecekondu İşleri Müdürü Hüseyin Kaya hakkında soruşturma izni istenmişti.

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, 21 Mart 2006 tarihli kararıyla, soruşturma izni istenenlerin tümü için izin vermedi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın itirazı üzerine dosya Danıştay 1. Dairesine geldi.

Danıştay 1. Dairesi, bu kişiler hakkında, İçişleri Bakanının soruşturma izni verilmemesine ilişkin kararını kaldırdı.

GEREKÇE

Daire'nin gerekçesinde, söz konusu alanın, imar planında açık ve kapalı spor alanı olarak öngörülmüşken, kısmen konut, kısmen de kapalı, açık spor alanına dönüştürüldüğü belirtildi.

Bu plan değişiklikleriyle ortaya çıkan 7 bin 56 metre kara konut alanının, yeni kurulan ve üyeleri arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi görevlilerinin de bulunduğu yapı kooperatifine 4 Haziran 2003 günlü Ali Müfit Gürtuna'nın onayıyla 882 milyar liraya tahsis edildiği kaydedilen gerekçede, tapu devrinin de 29 Aralık 2003'te yapıldığı bildirildi.

Gerekçede, 26 Temmuz 2005'te Belediye Başkanı onayı ile anılan kooperatife arsa tahsisi işleminin iptal edildiği, kooperatif tarafından bu işlemin iptali davası, belediye tarafından da tapu iptal davası açıldığı anımsatıldı.

?İPTAL DAVASI SUÇU ORTADAN KALDIRMAZ?

Soruşturma kapsamında oluşturulan bilirkişilerce hazırlanan raporda, ?usulsüz yapılan arsa tahsisi ve satışının, ilgili mevzuata ve kanunlara aykırı olduğunun saptandığı? kaydedilen gerekçede, şöyle denildi:

?Her ne kadar sonradan arsa tahsis işlemi iptal edilmiş ve tapu iptali davası açılmışsa da bu durumun mevzuata aykırı imar planı değişikliği yaparak kooperatife usulsüz arsa tahsisi ve satışı yapılması suçunu ortadan kaldırmayacağı, bu nedenle ilgililere isnat edilen eylemin, haklarında hazırlık soruşturması yapılmasını gerektirecek nitelikte bulunduğu anlaşıldığından, itirazın kabulüyle İçişleri Bakanının soruşturma izni verilmemesine ilişkin kararının kaldırılmasına karar verildi.?

KARŞI OY

Karşı oy kullanan Danıştay 1. Daire Başkanı Yılmaz Çimen, daire kararının gerekçesine katıldığını bildirdi.

Çimen, imar planında mevzuata aykırı plan değişikliği gerçekleştiren ve olayda sorumluluğu bulunan Beşiktaş Belediye Başkanı ve diğer belediye görevlileri hakkında da suç duyurusunda bulunulması konusunun karara eklenmesini istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber