YÖK, Hükümete hangi proje ile gitti de geri çevrildi?

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 24 Şubat 2007 07:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

nuh gönültaş

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın YÖK'e yönelik sert eleştirileri, - ki bana göre YÖK daha da sert eleştirileri hak ediyor- YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'in içine oturmuş olmalı ki, dün Başbakan'a cevap yetiştirmeye çalışıyordu.

Ne dedi Başbakan: ìÖğretim üyesi yetiştirmek sizin görevinizdir, yetiştirin... Ben mi yetiştirecem.î Haksız mı? Bütçenizi veriyor... Gerekli yasalarınızı çıkartıyor... Belli çerçevelerde özerk bir yapıdasınız. Her şeyinize karışılmıyor, karışılamıyor. Üniversiteleri bilim yuvası olmaktan çıkarıp bir ideolojik devlet yapısına büründürdünüz... Araştırma, geliştirme, bilim hak getire... Türk üniversiteleri bilimsel araştırma söz konusu olduğunda dünyada hangi sıralarda yer alıyor?

Erdoğan Teziç, Başbakan'ın bu sözlerinin emir kipinde olduğundan da yakınıyor. Başbakan "Bana emir veriyor" anlamında konuşacağınıza görevinizi doğru dürüst yapın. Başbakan'a soru soracağınıza önce siz görevinizle ilgili yukarıdaki sorulara cevap verin! Kaldı ki, ülkenin Başbakanı YÖK Başkanı'na bir şekilde emir veremez mi? YÖK şunu gözden kaçırıyor olmalı. Parayı veren düdüğü çalar. YÖK'e kim veriyor parayı. Bütçelerini kim onaylıyor. YÖK hangi proje için hangi parayı nereye harcıyor...

Her şey hükümetin YÖK için ayırdığı bütçelerle yapılıyor. YÖK Başkanı Erdoğan Teziç özetle Başbakan'ın çıkışına karşılık diyor ki, "Üniversitelerin bilim adamı yetirmesi için gerekli para üniversitelere verilmiyor." Daha neler... Nasıl yani, hükümet size bütçeden ayırdığı parayı vermiyor, kullandırtmıyor mu? Yoksa siz bütçe dışı kaynakları da mı kullanmak istiyorsunuz? Hükümet kaynaklarıyla konuştum.

Şu ortaya çıkıyor: Bugüne kadar YÖK'ün somut olarak hükümetten bir proje karşılığı istediği herhangi bir kaynağın verilmemesi diye bir şey söz konusu değildir. Varsa göstersinler... Peki YÖK'e üniversitelere ayrılan bütçeler AK Parti döneminde önceki dönemlere göre daha mı azaltıldı? Buna da kimse ìevetî diyemez. Çünkü rakamlar ortada. AK Parti iktidara geldikten sonraki YÖK bütçesi sürekli artırılmış ve hiçbir şekilde önceki hükümetler dönemindekilerin gerisinde kalınmamış. YÖK Başkanı şunları diyebiliyor mu: ìBiz hükümetten kadro istedik vermediler.

Maliyeden kaynak istedik aktarmadılar, Milli Eğitim Bakanlığı bütçemizi kullanmamızı engelledi...." Bir kere YÖK ile hükümetin diyaloğu uzun zamandır yok. YÖK Başkanı'nın hükümete karşı saygı çerçevesini aşan sözleri ve tavırları bu diyaloğu daha başlamadan bitirmiştir. YÖK'ün gerek Milli Eğitim Bakanlığı ile gerek Başbakan'la sürekli laf dalaşı içine girmesi, sürekli olarak hükümete cevap yetiştirme çabasında olması diyaloğu sıfırlamıştır. Ama buna rağmen hükümet YÖK'ün istediği her şeyi kendisine vermiştir. Ödenekleri kadrolara geçmişe göre çok daha fazla veriliyor. Ar-ge bütçeleri artırılmış.

Hiçbir üniversitenin bütçesi geçmişte kullandığı bütçenin altında kalmadı. Hepsi geçmiş bütçelerin üstünde. Kadroları artırılmış. Fakat üniversiteler "Ar-ge" araştırma geliştirme bütçelerini kullanmıyorlar. Bu paralar bütçeye geri dönüyor. Neden? Üniversiteler araştırmadan vazgeçmişler. Araştırmadan ellerini eteklerini çekmişler. Üniversite ortamı yok üniversitelerimizde. İdeolojik kıstaslar geçerli. Öğretim üyeleri zihinleri okunarak, niyetleri tespit edilerek üniversiteden uzaklaştırılıyorlar. Alın size Atilla Yayla örneği. Üniversiteden atılmadı mı Atatürk hakkında bir konuşma yaptığı için. Bu yazının yazıldığı saatlerde Atilla Yayla görevine yeniden iade edildi.

Hakkında yapılan soruşturma boş çıktı. Atilla Yayla'nın ders vermesinin engellendiği süre kimin hanesine eksi olarak yazıldı. Tabii ki YÖK'ün... Burada işin aslını söyleyeyim: YÖK-Hükümet gerginliği Kemal Gürüz ile başladı, Erdoğan Teziç'le devam ediyor. Kemal Gürüz döneminde ilişkiler bugünküne göre daha sıcaktı. Çünkü bir şekilde ilişki vardı. Teziç hükümetle köprüleri iyice attı. İlişki sıfıra yaklaştı. ME. Bakanı Hüseyin Çelik munis adam.

Her şeye rağmen YÖK ile ilişkileri götürmeye çalışıyor. Bakanlık ile YÖK arasındaki bürokratik ilişki düzeyli devam ediyor! Hükümet kaynakları şunu söylüyor. Buradan YÖK Başkanı'na biz de soruyoruz: "Siz hangi projeye para istediniz de hükümet vermedi?" Buyrun cevap verin, sütünumuz YÖK'e bile açık!

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber