Acil Bilgisayar Kampanyasındaki Bilgiler Yeterli Değil

Sağlık Bakanlığı-VakıfBank-Toshiba TNB bünyesinde, Sağlık Bakanlığı çalışanlarına yönelik olarak "Acil Bilgisayar" kampanyası düzenlenmiştir. Ancak sözkonusu kampanyaya ilişkin olarak gerek Vakıfbank gerekse de Toshiba TNB internet sitesinde verilen bilgiler yetersiz olup, sağlık çalışanlarının kampanyaya katılması konusunda güvensizlik ve tereddütler oluşmaktadır. Bir memurlar.net üyesinin kampanyaya ilişkin görüşlerini okurların ve ilgili kurum ve firmaların dikkatina sunuyoruz.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 14 Mart 2007 11:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Değerli site yöneticileri Sağlık Bakanlığı-VakıfBank-Toshiba TNB bünyesinde Sağlık Bakanlığı çalışanlarına yönelik olarak düzenlenen "Acil Bilgisayar" kampanyası kapsamında, kampanyaya katılan ya da katılmayı düşünen sağlık çalışanları açısından güvensizlik ve tereddütlere yol açan bazı hususlar söz konusudur.

Bu güvensizlik ve tereddüte neden olan hususlar konusunda Bakanlık, Vakıfbank ve ilgili şirketler net açıklamalar yapmaya zorlanmalı ve bu yolla biz tüketicilerin hakkı korunmalıdır. Şöyleki;

a. Vakıfbank internet sitesinde verileceği ilan edilen bilgisayarlara ilişkin teknik özellikler, ilan edildikten sonra ve sözleşmeler yapıldıktan sonra değiştirilmektedir.

b. Vakıfbank dışında taraf olan ilgili firma (Toshiba TNB) vereceği cihazların teknik özellikleri konusunda ayrıntılı bir bilgi vermemekte, bu konuda yazılan e posta ve dilekçelere cevap vermemektedir.

c. Vakıfbank, piyasada satışa sunulmamış ve ilgili firmada görüp inceleme ve teknik özelliklerini öğrenme imkanımız olmayan cihazların alımına ilişkin düzenlemekte olduğu sözleşmenin imzalanması aşamasında "cihazları ilgili firmada gördüm, inceledim ve teknik özelliklerini öğrenerek bu cihazı olıyorum" kabilinden bir maddeye tüketiciyı imza atmaya zorunlu bırakmaktadır. İlgili firma bu imkanı tüketiciye sunmadığı gibi kendi sitesinde ürünle ilgili ayrıntılı bir tanıtıcı bilgiyi de yayımlamamaktadır.

Sınırlı gelirlerinden önemli bir payı ayırarak bu gibi kampanyalardan ürün temin etmek isteyen biz kamu çalışanlarının haklarının korunması için siteniz kanalı ile gerek Bakanlık, gerek banka ve ilgili firmalar nezdinde vermeyi taahhüt ettikleri ürünlerle ilgili ayrıntılı bir teknik özellik bilgilerini ilan etmeye zorlanmalı ve ilan ettikleri bu özellikleri kampanya sonuna kadar değiştirmemeleri garanti altına alınmalıdır. Aksi takdirde Bakanlık tüketicilerin ve çalışanlarının aldatılmasına alet olmuş ve zemin hazırlamış duruma düşebilecektir.

Sizlere bu konuda Vakıfbak Sağlık Bakanlığı ve Toshiba TNB nezdinde yapmış olduğum yazılı başvuruları ek dosyalar olarak gönderiyorum. Konu ile ilgilenirseniz şahsım ve tüm sağlık çalışanları sizlere minnettar kalacaktır.
Saygılarımla.


Sayın TNB Bilgisayar ve Görüntü Sistemleri A.Ş. Satış ve Pazarlama Yetkilisi;

Toshiba TNB olarak, Sağlık Bakanlığı personeli kapsamında Vakıfbank aracılığı ile başlatmış olduğunuz kampanya dahilinde vermeyi vaat ettiğiniz Toshiba Satellite A200 NT1TS dizüstü bilgisayara ilişkin donanım özelliklerini Vakıfbank'ın Internet sitesinde ilan etmiş bulunmaktasınız.

Ancak belirtiş olduğum kanalla ilan etmiş olduğunuz donanım özellikleri potansiyel müşterilerinizde satın alma kararı verebilme açısından yetersiz bilgiler içermekte, ayrıca ihtiyaç duyulan bilgileri Çağrı Merkezinizin 4448674 numaralı hattından ulaşılan ilgililerden temin yoluna başvurulduğunda ise doyurucu bilgilere ulaşılamamaktadır. Şöyleki, Çağrı Merkezi ile ulaşılan ilgiliniz;

Kampanya kapsamındaki Satellite A200 model numaralı bilgisayara ilişkin ayrıntılı donanım bilgilerinin şirketinize ait Internet sitenizde bulunduğu bildirilmiştir.

Anılan siteden bilgiler kontrol edildiğinde söz konusu modelin ?Satellite A 200 serisi notebooklar? başlığı altında ?Satellite A 200? ürün kodu ile tanıtımının yapıldığı ve bu tanıtımda;

Ses sistemi ve Batarya özellikleri konusunda bilgi verilmediği,

Ayrıca sitenizde daha sonra bu ürünün (Satellite A 200) model numarasının Satellite A 200-1BP olarak değiştirilmiş olduğu görülmektedir.

Belirtmiş olduğum bu hususlar çerçevesinde; satış ve ürün teslimi sonrasında şirket olarak müşterilerinizle sorun yaşamamanız ve ticari kimliğiniz açısından (çünkü gerek Vakıfbank, gerekse şirketinize ait Internet sitelerinde yayımlanmış olan bilgiler ve donanım özellikleri, ürüne ilişkin itirazlarda hukuki belge niteliği kazanacaktır) kampanyaya katılmayı düşünen Sağlık Bakanlığı personelinin satın alacakları ürünle ilgili olarak şirketiniz tarafından doyurucu bir şekilde aydınlatılmasını zorunlu kıldığı inancındayım. Bu kapsamda;

1. Sağlık Bakanlığı, Vakıfbank ve TNB Bilgisayar ve Görüntü Sistemleri A.Ş. olarak yürüttüğünüz kampanya kapsamında, Sağlık Bakanlığı çalışanlarına vermeyi taahhüt ettiğiniz ?Toshiba Satellite A200 NT1TS? model bilgisayar ile şirketiniz Internet sitesinde tanıtımını yaptığınız ?Toshiba Satellite A 200-1BP? model bilgisayar (Çağrı Merkezinizdeki ilgili personelinizin belirttiği gibi) aynı bilgisayarlar mıdır? Açıklanmalıdır.

2. Aynı bilgisayar ise; ürün model numarası konusundaki tereddüde neden olan durum düzeltilmeli ve sitenizdeki tanıtımda boş bırakılan ses sistemi ile batarya özellikleri bölümünde gerekli açıklamalar yapılmalıdır.

3. Aynı bilgisayar değilse; Vakıfbank sitesinde ürüne ilişkin yayımlanan bilgiler karar oluşumu açısından yeterli değildir, (ınternetteki Toshiba konulu forumlar incelendiğinde bu konuda pek çok tereddüt ve şüphe olduğu görülecektir, ki bu tereddüt ve şüpheler müşteri potansiyelinizi olumsuz etkilemekte ve M.E.B kampanyasındaki memnuniyetsizliklerle de birleşince, şirketiniz açısından hatırı sayılır bir prestij kaybına yol açmaktadır) vereceğiniz ürüne ilişkin detaylı donanım özelliklerini aynı kendi sitenizde olduğu gibi tüm özellikleri içerecek şekilde yeniden duyurmanız menfaatleriniz gereğidir.

Kampanya kapsamında sağlık çalışanlarına arz edeceğiniz ürün özelliklerinin şeffaf bir yaklaşımla ve tüm özellikleri ile ayrıntılı olarak (Vakıfbank sitesi de dahil olmak üzere) açıklanması, şirketinize olan müşteri güveni ve firma prestiji açısından önem arz etmektedir.

Çünkü bütçesinden önemli bir pay ayırarak; almayı planladığı bir ürün ile ilgili olarak; ürün eline geçtiğinde neyle karşılaşacağı açık olmayan (ses ev ekran kartı ayrıntıları olmaması, ram cinsi belirsizliği (533? ya da 667?) port özelliklerinin ses kartı özelliği diye verilmiş olması vb.) bir satış ve pazarlama yaklaşımı ile karşı karşıya bırakılmış bir müşteri potansiyeli oluşturulmuş durumdadır.

Yazmış olduğum bu notu bilinçli bir tüketicinin, şirketinizin satış ve pazarlama sürecine ilişkin bir geri bildirimi olarak değerlendirmeniz umuduyla, çalışmalarınızda başarılar dilerim. 11.03.2007

C. Y.

ADRES :

Tel.; 0532

e-posta :...


TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI T.A.O

GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE

ANKARA

Eşim ... .... ...'ın Sağlık Bakanlığı personeli olması nedeniyle Vakıfbank-Sağlık Bakanlığı Bilgisayar Satış Kampanyası kapsamında Balıkesir şubenizden 28 Şubat 2007 tarihinde Toshiba Satellite A 200 NT1TS model dizüstü bilgisayar almak maksadıyla işlemlerimizi yaptırarak müracaata bulunduk ve sözleşmemizi imzaladık.

Sözleşmenin imzalandığı tarih itibari ile anılan bilgisayara yönelik olarak bankanıza ait Internet sitesinde yapmış olduğunuz "Ürün Özellikleri" başlıklı tanıtım açıklamasında bilgisayarın ekran özellikleri ile ilgili olarak "15,4" WXGA 1200*800 (Parlak) Çözünürlük" şeklinde bir bilgi varken, 12 Mart 2007 tarihi itibari ile bu bilgi "15,4" WXGA 1200*800 Çözünürlük" şeklinde değiştirilmiş ve "parlak" ifadesi tanıtım bilgilerinden çıkartılmıştır.

Yapmış olduğunuz bu değişiklik sadece tarafımdan tespit edilmiş olmayıp, konunun takipçisi olan bir çok Sağlık Bakanlığı çalışanları tarafından da tespit edilerek Internet ortamındaki kampanya ile ilgili çeşitli forumlarda bu durum açıkça dile getirilmektedir. Ayrıca şözleşmeyi imzaladığımız tarihte yayımladığınız bilgilerin Internetten aldığım bir kopyası da tarafımda mevcut bulunmaktadır.

Internet sitenizde yapmış olduğunuz ürünlerle ilgili açıklamalar hukuki açıdan satışla ilgili bir taahhüt niteliği taşımakta ve bu bilgilerde sözleşme sonrası yapılacak değişiklikler bankanızı sorumluluk altına sokmaktadır. Ayrıca sitenizde sunduğunuz donanım bilgileri yeterli olmayıp donanım özellikleri kapsamında tüketicilere daha kapsamlı bilgiler sunmanız, teslimat sonrası gündeme gelebilecek itirazlarla ilgili olarak bankanızın sorumluluk almasının önüne geçmiş olacaktır. Aksi takdirde ürün özelliklerini ilgili firmaların değil de bankanız kanalı ile tüketicilere tanıtıyor olmasından dolayı, (her ne kadar sözleşmenin 8 nci maddesinde bankanızın hiç bir sorumluluğunun olmayacağını tek taraflı olarak tüketicileri kabul etmek durumunda bırakmış olsanız dahi) tanıtımın hukuksal açıdan doğabilecek sorumluluktan bankanızın imtina etmesi hukuken mümkün olamayacaktır.

Bankanız tarafından belirtmiş olduğum bu hususlar dikkate alınarak tedarikçi firmalarla görüşülmek suretiyle vermeyi taahhüt ettiğiniz ürünlerle ilgili ayrıntılı bir ürün özelliği bilgisinin kamuoyuna duyurulması (gerek bankanızca, gerekse ilgili firmalarca) bankanız menfaatleri açısından uygun olacaktır. Örneğin sadece 256 MB harici ekran kartı gibi bir açıklama, bütçesinden önemli bir payı bilgisayar almak için ayıracak tüketiciler için yeterli bir ürün özelliği açıklaması değildir. Dolayısıyla bankanız ile diğer firmalara olan tüketici güveni ve firma prestijleri açısından ayrıntılı bir ürün tanıtımı ve buna uygun ürün teslimatı büyük önem arz etmektedir. Hele ki daha önce duyurulan ve sözleşme sonrası değiştirilen bir ürün özelliği, tüketiciyi aldatmaya dönük bir yaklaşım olarak değerlendirilebilecek ve hukuki sonuçlar doğurabilecektir.

Bankanızın bu ve benzer olumsuz sonuçlarla yüz yüze kalarak, kamuoyu nezdindeki güvenilirliğinin zedelenmemesi açısından ilgili firmalar ile görüşerek; ilk duyurduğunuz özellikler değiştirilmeden, daha ayrıntılı (örneğin Toshiba TNB nin diğer ürünlerine ilişkin olarak kendi sitesindeki uygulamasında olduğu gibi) bir bilgilendirme yapılması, kampanya güvenilirliği açısından çok önemli bir katkı sağlayacaktır.

Ayrıca sözleşmenin birinci maddesinde, müşteri; "talep edilen ürünün satıcı firmada görüldüğü, incelendiği ve teknik özelliklerinin öğrenilerek satın alınmaya karar verildiği" şeklinde tek taraflı olarak bu hususu kabule zorunlu bırakılmaktadır. Zorunlu bırakılmaktadır çünkü; Toshiba Satellite A 200 NT1TS kodlu bir ürün henüz piyasada bulunmadığı gibi, ilgili firmada da mevcut değildir. Bu ürün ilgili firmaca Sağlık Bakanlığı kampanyası kapsamında özel olarak ürettirilmektedir (bu bilgi Toshiba TNB ilgilileri tarafından verilmiştir). Dolayısı ile firmanın elinde dahi henüz bulunmayan bir ürünü, tüketicinin görüp incelemesi mümkün olamamaktadır. Ürünün teknik özellikleri konusunda ise, ne bankanız, ne de Toshiba TNB tarafından henüz ayrıntılı bir açıklama yapılmamıştır. Bu yüzden sözleşmenin 1 nci maddesinde tüketiciyi kabule zorlayan bu husus, belirtmiş olduğum realiteden dolayı, bankanız açısından dayanaktan yoksun bir düzenleme niteliğindedir.

Belirtmiş olduğum nedenlere dayalı olarak, taraf olduğunuz kampanyaya ilişkin pazarlama ve satış kriterlerinin ilgili bütün tarafların da katılımı ile revize edilmesi uygun olacaktır.

Yazmış olduğum bu hususları Vakıfbank adının zarar görmesini istemeyen ve aynı zamanda bilinçli bir tüketicinin sisteminize sunmuş olduğu bir geri bildirim olarak değerlendirmeniz umuduyla çalışmalarınızda başarılar diler;

a. ilk taahhütlerinize bağlı kalarak, ürünlere ilişkin ayrıntılı teknik özellikler konusunda şahsımın ve kamuoyunun bilgilendirilmesini,

b. İlan edilen bu teknik özelliklere uygun bir ürün teslimatının sağlanmasını arz ederim. 13.03.2007

C. Y.

ADRES :

Tel.; 0532...

e-posta : ...


Sağlık Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığına

Sayın ilgili; Salık Bak. personeline ilişkin düzenlemiş olduğunuz bilgisayar kampanyası kapsamında çalışanlarınızda tereddütler oluşmaktadır. Bu tereddütler kampanyanın güvenilirliğini zedeleyebilecek niteliktedir.

Konu ile ilgili Vakıfbank nezdinde yapmış olduğum müracaat, yazım ekinde sunulmuş olup, çalışanlarınızın haklarının korunması yönünden ilgili firmalar nezdinde Bakanlığınızın konuya dahil olması çalışanlarınızın bakanlığına olan güvenini bir kez daha perçinlemiş olacaktır.

Konunun incelenerek tereddütlerin açıklığa kavuşturulmasını ve çalışanlarınızın ilğili firmaların insafına bırakılmamasını (çünkü ilan edilen özellikler daha sonra değiştirilmekte, detaylı teknik özellik bilgilerine vakıf olunamamaktadır, dolayısıyla nasıl bir ürün teslim alacağı konusunda çalışanlarınızda özellikle Toshiba markası ile ilgili olarak önemli bir tereddüt ve güvensizlik mevcuttur) arz ederim.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber