Şanlıurfalı Fırat, Newton'un okuluna kabul edildi ama...

Haber Giriş : 16 Mart 2007 10:21, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Newton'un okuluna kabul edildi ama

Şanlıurfalı Fırat Güder bir çok ünlü matematikçi, fizikçi, gök ve yer bilimci yetiştiren İngiliz Cambridge Üniversitesine kabul edildi. Okulun yıllık harcı Fırat'ın sevincini kabusa çevirdi.

Şanlıurfalı Fırat Güder bir çok ünlü matematikçi, fizikçi, gök ve yer bilimci yetiştiren ve herkesin hayali olarak görülen İngiliz Cambridge Üniversitesine kabul edildi. İbrahim Tatlıses'in ? Oxford vardı da biz mi okumadık? sözüne inat en ünlü üniversiteye kabul edilen Güder şimdi okulun yıllık 23 bin Sterlin ücreti bulmaya çalışıyor.

22 yaşındaki Şanlıurfalı Fırat Güder emekli bir ailenin 2 çocuğundan birisi. Çalışkanlığı ile daha ilkokuldan itibaren dikkat çeken Fırat Güder bu başarısını sürdürerek ailesinin gurur kaynağı oldu. Dünyanın en ünlü üniversitesi olan Cambridge kabul edilen Güder yıllık 23 bin İngiliz Sterlin olan okul ücretini bulmaya çalışıyor. Ailesinin bu parayı ödeme yapmasının mümkün olmadığını söyleyen Fırat Güder? Ailem beni zaten okutmak için elinden geleni yaptı. Cambridge Üniversitesine kabul edildim.

Bir gecede olan bir olay olmadı. İlk önce ailemin desteği ile yurt dışına liseyi bitirdim. Liseyi Amerika'da bitirdikten sonra ondan sonra Kanada'ya geçtim üniversite eğitimime devam etmek için. Ve üniversite de çok çalıştım. Son senemde 2005'in Aralık ayında Cambridge Üniversitesine başvurdum. Akademik başarım ve referanslarım onun yanında çalışma tecrübem ve önerdiğim tez ile Cambridge Üniversitesine kabul edildim. Ama şuan okula gidemiyorum. En büyük sebep finansal. Okul ücretleri çok yüksek. Yıllık 23 bin sterlin sadece okul ücreti.

Tabi bunun dışında bir çok harcama olacak yiyecek,kitaplar olsun bir sürü ek harcamada oluyor. Finansımı karşılayacak bir burs bulamadım. TÜBİTAK ve bir çok üniversiteye başvurdum burs için ama bulamadım. Cambridge Üniversitesi gidemedim finansal problemlerden dolayı,Almanya'da bir okula başvurdum. Furtvangen Üniversitesine başvurdum. Ve de orda mikro sistem mühendisliğinde mastır yapıyorum ve bütün giderlerimi okul karşılıyor.

Bosh şirketi okulum aracığı ile bana burs verdi. Yani Türkiye'den kendime burs bulamadım ama Almanlar burs verdi kendi okullarında okumam için. Kanada ?da üniversiteye giderken doktorasını Cambridge Üniversitesin yapmış birisi ile tanışmıştım. 3 sene boyunca doktorasını yaparken Kanada'daki Hükümet ve özel bir kuruluştan bir almıştı. Burs ücreti de çok yüksekti. Ama zeki öğrencileri destekliyorlar ? şeklinde konuştu

OXFORD ÖRNEĞİ

Baba Zülküf Güder, oğlunu çok iyi yetiştirmek için ellerinden geleni yaptıklarını ve Cambridge kabul edildiğinde çok sevindiklerini söyledi. Güder ?Şimdiye kadar oğlumuzu okutmak için her şeyi yaptık. O bizlerin gurur kaynağı oldu. Oğlumuzu Kanada'da bilgisayar bölümünde okudu ve çok başarılı olunca Cambridge Üniversitesine kabul edildi. Hem kendi şahsım adına hem de bir Şanlıurfalılar adına çok sevindik çünkü bir Şanlıurfalı bir genç o üniversitede okuyacaktı.

Yalnız oranın masrafı çok yüksek. 23 bin sterlin masrafı olduğundan dolayı bunu karşılayamadık. Şuanda kaydı donmuş vaziyette.Almanlar Bosh firması bursuyla Almanya'da mastır yapıyor. Fakat ümit ediyoruz ki Cambridge Üniversitesine bu parayı temin edebilirsek çocuğumuz oraya göndermek istiyoruz? dedi.

Baba Güder,İbrahim Tatlıses'in ? Oxford vardı da biz mi okumadık? sözünü anımsatarak ?Biz yalnız kendi çocuğumuz olduğu için iftihar duymuyoruz. Bu bir Urfa çocuğu biz Urfa sevdalısıyız. Urfalı böyle gençlerin önü mutlaka açılmalı. Urfalıların ismini bu şekilde duyurması gerekir zaten. Her şey bilimle olur,fenle olur.bilim ve fen dışında yapılacak hiçbir şey başarılı olması mümkün değil? dedi. Zülküf Güder,Almanya'nın oğullarına sahip çıktığını ama Türkiye'den kimsenin sahip çıkmadığını,çocuğunun bilgi ve başarısını Türkiye için aktarmasını istediğini söyledi. Anne Nebibe Güder'de oğlu gibi yeteneklere sahip çıkılması gerektiğini ve böylesi değerlerin hep başka ülkelere kaptırıldığını dile getirdi.

ÜNLÜ FİZİKÇİLERİN OKULU

Dünyaca ünlü ve kendi alanlarında bir çok başarıya imza atmış olan bir çok bilim adamı,matematikçi,fizikçi yetiştiren Cambridge Üniversitesinin en son konuğu ise Şanlıurfalı Fırat Güder oldu.

1785 yılında kurulan Cambridge'den ünlü mezunlar ise oluşuyor. Ünlü Matematikçi Newton,Astro Fizikçi Stephan Hawking,Kelebek Bilimci Vladimir Nabakov , Filozoflardan Henry More,ünlü yönetmen Bernardo Bertolucci isimler yer alıyor. Ayrıca İngiliz Kraliyet ailesinin bir çok ferdi de bu üniversite de öğrenim görüp mezun oldu.

OKUDUĞU OKULLAR

Fırat Güder sırasıyla; Lise-Rocle Lake High School (2001-2002- ABD),Üniversite-University Of New Brunswich (2002-2006- KANADA), Master: Furtwangen University Of Applies Sciences(2006-2008-ALMANYA).

3 SINIF BİRDEN ATLADI

Fırat Güder ABD'deki 4 yıllık lise eğitimini çok başarılı ve yetenekli olmasından dolayı 1 yılda tamamlarken,Almanya'da mastır yaptığı Üniversite'de yaptığı tez ve çalışmaları da sadece Almanların kullanacağı ve bütün patentlerin kendilerine ait olacağı belirtildi. Şanlıurfalı Fırat Güder şuan Almanya'da Nano Technology (Mühendislis Fakültesi)'inde mastır yapan en başarılı öğrenciler arasında yer alıyor. Moleküler Elektronik üzerine şuan bir çalışmasının olduğunu ve bunun Almanlara mal olacağını da sözlerine ekledi.

Haber 10

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber