Kimlik göstermeyen sayım memuruna kapıyı açmayın

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 17 Mart 2007 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ev hapsine son veren yeni sistem nüfus sayımı İstanbul'da hızla devam ediyor. İki aşamalı sistemin birinci kısmını oluşturan sokak ve ev numaralama çalışmaları son noktaya geldi.

Numaralama işlemi biten yerlerde nüfus sayım işlemlerine başlandığını belirten Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) İstanbul Bölge Müdürü Zeki Bostancı, İstanbulluları kapılarına gelen görevliye mutlaka kimlik sormaları ve kimliklerini görmeden bilgi vermemeleri konusunda uyardı.

Adrese Dayalı Nüfus Sayım Sistemi ile Türkiye'deki bütün adreslerin standartlaştırılması ve adres karmaşasına son verilmesi planlanıyor. İki aşamada gerçekleştirilen yeni sayım sisteminin ilk kısmında belediye ve il özel idareleri, sorumluluk alanlarındaki tüm adresleri 'Adres ve Numaralama Yönetmeliği' uyarınca numaralandırıyor. Sistemin ikinci ayağında ise bu adreslerin Ulusal Adres Veritabanı'na aktarımı sağlanıyor. Sistemin ilk aşamasının İstanbul genelinde bitme aşamasına geldiğini söyleyen Zeki Bostancı, "Bu aşamadan sonra anketörlerimiz tek tek evleri dolaşarak vatandaşların kimlik bilgilerini alacak. TÜİK görevlilerinin topladığı bilgiler MERNİS kayıtlarıyla eşleştirilecek." dedi.

TÜİK, İstanbul'da sayım için şu anda 4 bin kişi görevlendirmiş bulunuyor. Bu sayının 6 bin olması gerekiyor. TÜİK halen Beşiktaş, Bağcılar, Üsküdar, Kağıthane, Küçükçekmece gibi büyük ilçelerde eleman sıkıntısı çekiyor. Bugüne kadar sayım işi için kuruma yaklaşık 10 bin kişinin başvurduğunu anlatan Bostancı, "Başvuran kişileri eğitime alıyoruz. Bu 10 bin kişinin yarısı eğitimler sırasında işin zor olduğuna kanaat getirerek ayrıldı. Bir kısmı evraklarını tamamladı ancak işe gelmedi. Diğer bir grup işe başladıktan sonra 'zor' diyerek işten ayrıldı. Eleman sorununu çözmek için Büyükşehir ve sivil toplum kuruluşlarından yardım alıyoruz.'' şeklinde konuştu.

İstanbul'da yapılan çalışmalarda sayım işleminin yüzde 16'sının tamamlandığını kaydeden Bostancı, "Sistem kapsamında günde 350 bin veriyi bilgisayarlara girebilecek durumdayız. Ancak eleman eksiğimiz sebebiyle şu anda sisteme günde en çok 140 bin veri girebiliyoruz. Eğer eleman sorunumuzu çözebilirsek sayım işlemi belirlenen tarihte rahatlıkla bitirilir." diye konuştu. İstanbul'da birçok ilçede çalışmaların yarı yarıya tamamlandığını kaydeden Bostancı, "Şu ana kadar yalnızca Şile'de bitme aşamasında geldik. Köylerimizin tamamına yakınında sayım işlemi tamamlandı." bilgisini verdi.

Bostancı, sayım çalışmaları hakkında da şu bilgileri verdi: "Sayım sürecinde her eve mutlaka bir TÜİK görevlisi gidiyor. Hem sayımın hem de vatandaşların güvenliği için gelen görevlilere mutlaka kimlik sorulması gerekiyor. Eşleri çalışan aileler, akşam ya da hafta sonları ziyaret ediliyor. Gidildiğinde evde kimse yoksa tekrar gelinecek tarih ve saat not olarak kapıya bırakılıyor. Haziran sonuna kadar sayılmayanların muhtarlıklara başvurması gerekiyor. Yeni sistemle nüfus sayımı için vatandaşların TC kimlik numaralarını bilmeleri gerekiyor."

Vatandaşların evlerine gelen anketör ve TÜİK personeline doğru cevap vermesi gerektiğini hatırlatan Bostancı, yanlış bilgi verildiğinin belirlenmesi halinde yanlış bilgi veren vatandaşın 2 bin 367 YTL idari para cezası ödemek zorunda kalacağı uyarısında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber