Kadınların hayatını kurtaran test

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 26 Mart 2007 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda meme kanserinden sonra en sık görülen kanser türleri arasında bulunuyor. Her hastalıkta olduğu gibi rahim ağzı kanserinde de erken teşhis büyük önem taşıyor.

Erken yakalanması durumunda rahim ağzı kanseri olan kadınların yüzde 95'inden fazlasında iyileşme sağlanıyor. Bu nedenle, rahim ağzı kanserinin erken teşhisinde altın standart olarak bilinen 'Pap Smear Testi'nin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Bu testle rahim ağzı bölgesinde bulunan en küçük bir hücre değişimi bile fark edilerek, kanser, henüz oluşma aşamasında iken yakalanabiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gökmen İyigün, 'kadınların hayat kurtarıcısı' olarak adlandırılan bu önemli testle ilgili sorularımızı yanıtladı:

Pap Smear Testi nedir?

Pap smear testi, jinekolojik muayene sırasında uygulanan, rahim ağzındaki hücresel değişiklikleri taramaya yarayan bir testtir. Testin uygulanmasının ana amacı, tüm kadın kanserleri arasında en önde gelenlerden olan rahim ağzı kanserinin yakalanmasıdır. Rahim ağzı kanserleri erken yakalandığında hem tedavisi çok daha kolay yapılabilir, hem de iyileşme şansı çok daha yüksek olur.

Bu test rahim kanserinde de kullanılabilir mi?

Pap smear testi, rahim ağzı kanserinin erken tanısı için kullanılan bir tarama yöntemidir. Ancak kesinlikle rahim değil, rahim ağzı kanseri olduğunun altını çizmek gerekir. Rahim kanseri denildiğinde, rahmin daha üst kısımlarında oluşan kanser çeşidi ifade edilir. Rahim bölgesi iki bölümden oluşuyor. Birincisi rahmin giriş kısmı olan ağzı, diğeriyse rahmin gövde kısmı. Rahmin gövdesinin kanseri konusunda bu test yeterince bilgi vermez. Rahmin ağız kısmı ise cilde benzer ince bir doku tabakasıyla örtülüdür. Bu dokuyu oluşturan hücreler sürekli çoğalırlar. Bu çoğalma sırasında alt tabakayı oluşturan hücreler yavaşça rahim ağzı yüzeyine doğru yer değiştirerek vajinaya dökülürler. Bu çoğalma süresince bir şekilde değişiklik olduğunda anormal hücreler oluşur. İşte bu anormal hücreler kansere dönüşebilir.

Pap Smear Testi nasıl uygulanır?

Pap smear testi, kesinlikle cerrahi bir işlem değil. İşlem çok basit bir uygulamayla yapılır. Jinekolojik muayene sırasında bir fırçanın ya da tahta bir çubuğun rahim ağzı ve etrafındaki vajina dokusuna dokundurulmasıyla akıntıdan örnek alınır. Takiben alınan hücre örnekleri lam adı verilen cama yayılır ve alınan hücrelerin incelenmesi için patolojiye yollanır.

Ne sıklıkla yapılmalıdır?

Pap smear testinin cinsel yaşama adımını atmış her kadına uygulanması gerekir. Sağlıklı bir kadında rutin jinekolojik muayene yılda bir kez önerilir. Ve kadının yaşı kaç olursa olsun, bu rutin muayenede pap smear testinin de yapılması önem taşır. Ancak, Pap smear testinin genellikle yıllık yaptırılması önerilse de, 3 tane peş peşe pap smear sonucunuz normal bulunduğu takdirde, doktorunuz size 3 yılda bir tarama önerebilir.

Takip sıkı yapılıyor

Test olumsuz çıkarsa bu kanser olduğunuz anlamına gelir mi?

Sonuç olumsuz çıktığı takdirde test bir kez daha tekrarlanıyor. Bulgular aynıysa, kolposkopik muayenesi yapılır. Genellikle poliklinik şartlarında uygulanabilen bu muayenede rahim ağzı ve vajen adeta mikroskop altındaymış gibi büyütülerek incelenir ve şüpheli yerlerden biyopsi alınır. Sonuçlara göre jinekolog bundan sonra yapılacaklar ve takibin nasıl olacağı konularında hastayı bilgilendirir.

Sonuçlar acaba ne anlatırı

Pap smear testi sonucunun normal bulunması, hücrelerin normal görünümde olduğunu gösterir. Ancak enfeksiyon varlığında tedavi verilip, test bir süre sonra tekrar edilir. Sonuç anormal çıktığında ise ek testlere ihtiyaç duyulur. Ancak pap smear testinin kesin tanı değil, bir tarama testi olduğunu unutmamak gerekir. Bu nedenle anormal çıkan bir pap smear sonucu her zaman kanser veya kanser öncesi durum anlamına gelmez.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber