Profesöre cezaya 'yürütmeyi durdurma'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Mart 2007 13:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörlüğünün hakkında ''kademe ilerlemesinin durdurulması, maaşının yarısının kesilmesi'' kararı verdiği Prof. Dr. İzge Hakan Günal'ın, cezai işlemin durdurulması için İzmir 3. İdare Mahkemesine açtığı davada, yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Prof. Dr. Günal, mahkemenin aldığı karardan mutlu olduğunu ifade ederek, amacının akademik yolsuzluğu engellemek olduğunu söyledi.

Prof. Günal, şunları kaydetti:

''Akademik yolsuzluk yapanlara hala bir ceza verilmedi. Veri uydurarak, insanların sağlığı ile oynuyor ve bilimi yanlış yönlendiriyorlar. Keşke ben görevime dönmeseydim de bu akademik yolsuzluklar önlenmiş olsaydı. Bu iş akademinin namusudur. Ancak Türkiye'de suç olarak tanımlanmıyor. Bunca davaya ve cezaya rağmen bu işin peşini bırakmak gibi bir niyetimiz yok. Ancak yine de yakaladığımız her suç, geri tepiyor.''

İzge Hakan Günal'ın avukatı Murat Fatih Ülkü de yürütmeyi durdurmanın bir ara karar olduğunu, cezanın iptaline ilişkin yargı kararını beklediklerini belirtti.

-OLAYIN GEÇMİŞİ-

Prof. Dr. Günal, DEÜ Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalında görev yapan biri profesör, ikisi doçent olan üç öğretim üyesinin bilimsel yolsuzluk yaptığını iddia ederek, bunu rektörlüğe yazılı olarak bildirmişti. Prof. Dr Günal, gazetecilere de konuyla ilgili açıklamalarda bulunmuştu.

DEÜ Rektörlüğü, Prof. Dr. Günal'a, ''kişisel onur ve akademik saygınlığı'' zedelediği gerekçesiyle 2005 yılının Kasım ayında ''kademe ilerlemesinin durdurulması, maaşının yarısının kesilmesi'' cezası vermişti.

Bunun üzerine, Prof. Dr. Günal, randevu alamadığı gerekçesiyle, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Emin Alıcı ile vizite ücreti karşılığında görüşmüştü.

Rektörlük, bu hareket karşısında 2006 Eylül ayında aldığı kararla da ''amire, küçük düşürücü veya aşağılayıcı harekette bulunduğu'' ancak hakkında ikinci defa kademe ilerlemesinin durdurulması kararı verilemeyeceği gerekçesiyle ''işten çıkarma'' cezası uygulamıştı.

''Bilimsel yolsuzluk'' iddiası nedeniyle hakkında verilen cezayı iptal ettirmek amacıyla İzmir 3. İdare Mahkemesine, ''işten çıkarma'' cezasının iptali amacıyla da 2. İdare Mahkemesine dava açan Prof. Dr. Günal, YÖK'ün vizite ücretini ödeyerek rektörle görüşmesine ilişkin cezayı ''kınamaya'' çevirmesiyle tekrar görevine dönmüştü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber