Çalıştığım kurum intibak işleminde yanlış mı yapıyor?

Çalıştığım kurum intibak işleminde yanlış mı yapıyor?

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 10 Eylül 2017 08:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çalıştığım kurum intibak işleminde yanlış mı yapıyor?

Bir üniversitede teknisyen memur olarak çalışmaktayım. Benim sorum şöyle ki, 2003 yılında Çınarlı Teknik Lisesi Elektronik Bölümü'nden mezun oldum. 17 Temmuz 2003 yılında özel sektörde elektronik teknisyeni olarak çalışmaya başladım. 15 ay askerlik sonrasında özel sektörde aralıksız olarak 07.11.2014 tarihine kadar çalıştım. Bu arada Haziran 2013 yılında 2 yıllık Anadolu üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Adalet Bölümü'nü bitirdim.

Daha sonra 12.11.2014 yılında adliyede kadrolu mübaşir olarak memuriyete geçiş yaptım. 2015 kasım ayında ise şu anki çalıştığım kuruma mülakatla elektrik/elektronik teknisyeni olarak atandım. Şu anki çalıştığım kuruma hizmet birleştirmesi için dilekçe verdim ve teknik memur olduğum için özelde çalıştığım 3522 günüm ve teknisyen olarak çalıştığımı belgeleyebildiğim 3005 günüm var. 3522 günümü emekliliğe esas derece ve kıdemime sayıldı. Fakat kurumumdaki personel işleri teknisyen olarak özelde çalıştığım bu günleri Adalet Bölümü mezunu olduğum Haziran 2013 yılından memur olduğum 07.11.2014 tarihine kadar olan zamanı kazanılmış hak ve aylığa kabul edebileceklerini diğer günleri ise üst öğrenime geçiş yaptığım için kabul edemeyeceklerini söylediler. Yapılan doğru mu?

657 sayılı Kanun hükümlerine tabi teknisyen kadrosunda olduğunuz varsayımıyla öncelikle konuyu iki yönden incelememiz gerekmektedir. Birincisi emekliliğe esas derece ve kademe açısından intibak, ikincisi ise kazanılmış hak aylık derece ve kademe yönünden intibaktır. 15.10.2008 tarihinden sonra memuriyete başladığınız için sizin emekliliğe esas derece ve kademe açısından hakkınızda intibak yapılması mümkün değildir. Emeklilik açısından prime esas kazançlarınız belirleyici olacaktır. Kazanılmış hak aylık derece ve kademe açısından ise hakkınızda intibak işlemi yapılmalıdır.

Bu çerçevede, devlet memurlarının memuriyete girmeden ya da memurluktan ayrılarak yapmış olduğu hizmetlerinin kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde ne şekilde değerlendirileceğine ilişkin hükümlere 657 sayılı Kanun'un 36'ncı maddesinin "Ortak Hükümler" bölümünün (C) bendinde yer verilmiştir. Buna göre; "Teknik hizmetler sınıfına girenlerden memurluğa girmeden önce yurt içinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi veya özel müesseselerde ifa edenlerle memuriyetten ayrıldıktan sonra bu işlerde çalışarak yeniden memuriyete girmek isteyenlerin teknik hizmetlerde geçen süresinden bu kanun ve bu kanunun 87'nci maddesinde sözü edilen kurumlarda geçen sürenin tamamı ve geri kalan sürenin 3/4'ü toplamı memuriyette geçmiş sayılarak bu süreler her yılı bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir" hükmü yer almaktadır. Değerlendirilecek hizmet süresinden sadece özel sektörde geçen süre 12 yılı geçememektedir.

Söz konusu hüküm kapsamında hizmet değerlendirilmesinden faydalanabilmek için Teknik Hizmetler sınıfında görev almak, memuriyete girmeden önce veya memuriyetten ayrılarak mesleklerini özel veya kamu kurumlarında icra etmek, mesleğin icrası için mer'i mevzuat gereğince aranılan şartların taşınması ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na prim ödenmiş olması gerekmektedir. Durumunuz bu şartlara uygun ise memuriyete girmeden önce daha alt öğrenim düzeyinde ifa ettiğiniz hizmetlerinizin, Teknik Hizmetler sınıfında yürüttüğünüz hizmetlerden olması ve söz konusu hizmetlerin icrası için gerekli mesleki eğitim şartını haiz olduğunuzun belgelendirmesi halinde, 657 sayılı Kanun'un 36/C-1 maddesi uyarınca kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirilmesi gerekmektedir. Sonradan bitirmiş olduğunuz yüksekokulun daha önceki öğreniminizden dolayı teknik hizmet ifa etmenize engel olmadığını da belirtmek gerekmektedir. Devlet Personel Başkanlığı'nın da görüşleri bu yöndedir. Kurumunuz görüşünde ısrar ederse bu konuyla ilgili olarak Devlet Personel Başkanlığı'ndan görüş almayı sağlamaya çalışmalısınız. En kötü ihtimal ise yargı yoluyla çözüme gitmektir.

Ahmet Ünlü

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber