Kurdaki yükseliş geçici

Kurdaki yükselişin geçici olduğunu söyleyen Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Yükselişten rant elde etmek isteyenler var. Dövize müdahale etmeyeceğiz. Ekonomimiz gayet sağlam" dedi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 28 Ekim 2017 07:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Kurdaki yükseliş geçici

Kurdaki yükselişin geçici olduğunu söyleyen Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Yükselişten rant elde etmek isteyenler var. Dövize müdahale etmeyeceğiz. Ekonomimiz gayet sağlam" dedi

Kurdaki hareketlenmeyi değerlendiren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yükselişin geçicini olduğunu belirterek, "Bu durumdan rant elde etmek istiyorlar, başarılı olamayacaklar. Bunun geçici olduğunu hep beraber göreceğiz" dedi. Spekülatif hareketlere yönelik en doğru hareketin kura müdahale etmemek olduğunu kaydeden Zeybekci, "Merkez Bankası olarak piyasadaki spekülatif hareketlere döviz satarak müdahale ettiğiniz anda 20-30 milyon dolarda dönem hacim bir anda milyar dolara döner, oyun büyür. Gelinen kur noktası kesinlikle reel değildir. Bugün, pazartesi, salı bunlar geçmiş olacak" dedi. Ekonomi Bakanı Zeybekci, gündeme ilişkin şu mesajları verdi:

TASARLANMIŞ ORGANİZASYON: Türkiye aleyhine ortaya atılan bankacılık iddiaları tasarlanmış organizasyon. Biz de söylüyoruz yalan. EBRD Türkiye'ye yatırımlar için geçen yıl 1.3 milyar euro kaynak ayırdı. Kurla ve faizle ilgili girişim yapanlar bunda başarılı olamayacak. Dünyada da hareketlilik var. Polonya'nın parası TL'den daha fazla değer kaybetti.

KURGULANMIŞ HABERLER: Türkiye'yle ilgili bu spekülatif haberler, kurgulanmış haberler belirli bir saate kadar speküle ediliyor. Bu kur ve faizle ilgili rant almak isteyenlerin işi. Türkiye'nin kamuyla özel tüm borçlarımıza bakınca, elimizdeki nakite de bakınca sıfır problem. Yüzde 6'nın çok daha üzerinde büyümeye gideceğiz. Türkiye tarihi zirveyle ihracatı kapatacak. Turizmde de öyle.

SIFIR PROBLEM VAR: Bir işletmenin dönen varlıkları, raflarında olan varlıkları, ham malları var. Bunları topladığında ortaya bir sonuç çıkıyor. Türkiye'de raflar ve kasa arasında sıfır problem var.

100 MİLYAR LİRALIK YATIRIM HAZIR: Proje bazlı teşvik sistemi kapsamında şu ana kadar 3 milyar liralık yatırımı destekliyoruz. Sene sonuna kalmadan törenle belgelerini vererek başlatacağımız yaklaşık 100 milyar liralık yatırım var, hatta 103-104 milyar liraya çıkabilir.

ENFLASYONDA GEREĞİ YAPILACAK: Enflasyonla ilgili ne gerekiyorsa yapacağız. Ekonomi kamuoyunun bunu desteklemesi gerek. Bugüne kadar aldığımız tedbirler yeteri kadar etkili olmadı. Enflasyonun kökünü kazıyan mücadele yöntemi arzı artırmaktır. Enflasyonu düşürmekte ithalat enstrümanını kullanmaktan çekinmeyeceğiz. Devlet eliyle et piyasasına müdahaleye karşıyız.

MÜDAHALE ZARAR VERİR

Piyasada parayı çekelim, talebi daraltalım gibi şeyler de söylendi. Bu Türkiye'ye zarar veren şeylerden bir tanesidir. Talebin biraz daha üzerinde üretim yapmalıyız. Piyasayı daraltan, talepleri aşağı çeken kendi enflasyonunu oluşturur zaten.

MÜDAHALEYE KARŞIYIZ: Kur oynaklığına bu süreçte müdahaleye karşıyız, dokunmamak lazım, müdahale etmemek lazım. Spekülatif hareketlere karşı yapılacak en güzel şey budur. Aman kendimizi garanti altına alalım anlamında söylemiyorum.

DOMATES 1 KASIM'DA YÜKLENİYOR

Rusya Hükümeti, 1 Kasım'dan itibaren Türkiye'den Rusya Tarım Bakanlığı'nın belirlediği miktarlarda domates ithal edilmesini onayladı. Rus haber ajansı Interfax, Rusya'nın Türkiye'den 50 bin tonluk kotanın üzerinde alım yapabileceğini yazdı. Anadolu Ajansı Editör Masası'nda gündeme ilişkin konuları değerlendiren Zeybekci, şunları söyledi: "Karma Ekonomi Koordinasyon Toplantısı'nda da 'Yaptığınız her şeye aynısıyla karşılık vermek gibi bir zorunluluğumuz var' dedik. Bu ürünlerle ilgili Türkiye'den şirket tespit edilmesinin kabul edilemeyeceğinin altını çizdik. Muhtemelen onlar da bunu iyi anladılar. Yakın sürede bunlar kalkacak, patlıcan, nar ve domatesin 1 Kasım itibarıyla yüklemesi başlayacak. Onu bekliyoruz, bir problem olacağını zannetmiyorum. Her şey yoluna girdikten sonra bütün karşı olarak hazırlık yaptığımız prosesleri de iptal ederiz, kaldırırız."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber