Kamuya otomobil kiralama teklifi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Nisan 2007 14:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TOKKDER Başkanı İlhan Yılmaz, kamunun elindeki 182 bin aracın 26 bininin kullanılamaz durumda olduğunu belirterek, ''Biz kamunun oto kiralamayı tercih ederek büyük bir yükten kurtulmasını öngörüyoruz. Kamudaki minimum 60 bin aracın kiralama yoluyla temi

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği ( TOKKDER'in hedef ve taleplerinin paylaşıldığı basın toplantısında konuşan Yılmaz, sektörün bugün 100 bine varan araç sayısı ile kabuğuna sığamaz hale geldiğini söyledi.

Geçen yıl tasarruf amacıyla kamuda oto alımlarından ziyade oto kiralama hizmetine geçilmesi yönünde Bakanlar Kurulu'ndan genelge çıktığını ifade eden Yılmaz, ''Kamunun elindeki 182 bin aracın 26 bini kullanılamaz durumda. Biz kamunun oto kiralamayı tercih ederek büyük bir yükten kurtulmasını öngörüyoruz. Kamudaki minimum 60 bin aracın kiralama yoluyla temin edilmesini planlıyoruz'' diye konuştu.

Yılmaz, kamunun 2010 yılında bu sektörün en büyük müşterisi olma yolunda ilerlediğini kaydetti. Türkiye standartlarında 5-6 yılda bir otomobil değiştirilirken, oto kiralama sisteminde 2-3 yılda bir değiştiğine işaret eden Yılmaz, ''Kamu, oto kiralama sistemini devreye alırsa devlet 5-6 yıllık süreçte 2-3 defa aynı vergiyi tahsil edecek. İkinci el piyasası da canlanacak'' değerlendirmesinde bulundu.

Kamunun bir araç alırken ortalama 20 bin dolar ücret ödemesi gerektiğine dikkat çeken Yılmaz, şunları belirtti: ''Devlet bu maliyetin dışında şoför, araç bakımı, sigorta ve vergi gibi bir çok alana hem para hem de zaman ayırmak zorunda. Oysa oto kiralama şirketlerinden araç kiralandığında bu yan giderlerin hiç biri ile uğraşmayacak. Yakıt hariç aracın tüm sorumluluğu kiralama şirketine ait olacak. Aracın arıza ya da kaza gibi nedenlerle hizmet dışı kalması durumunda kiralama şirketi yerine anında yenisini tahsis edecek.'' Rent a Car sektöründe 4 yılda yüzde 300 büyüme beklediğini söyleyen Yılmaz, 2010 yılında sektörün 2 milyar 600 milyon YTL ciro hedeflediğini kaydetti.

-''SEKTÖRÜN SIKINTISI BİR YASASININ OLMAMASI''-

''Sektörün sıkıntısı, bir yasasının olmaması'' diyen Yılmaz, şöyle devam etti: ''Bugüne kadar yaptığımız iş, nakliyeciliği düzenleyen yasalar kapsamında ele alındı. Oysa bizim yaptığımız iş nakliye işi değil. Biz aracı işletmiyoruz, kiraya veriyoruz. Kamunun bunu görmesi ve tamamen özel bir yasa çıkarması gerekiyor. Bununla ilgili taslak çalışmaları hazırlayarak Ankara'ya ilettik. Şimdi yasanın çıkmasını bekliyoruz.'' Soruları da yanıtlayan Yılmaz, araç fiyatlarının ucuzlamasıyla Türkiye'de filo kiralamanın da çok kolaylaştığını, en ucuz 20 bin dolarlık arabanın aylık 360-400 dolara kiralanabilir hale geldiğini söyledi. Yılmaz, ''Üç dört yıl önce 700-800 dolara kiralanırken bugün 400 dolarlara kadar düştü'' dedi.

-5,1 MİLYAR DOLARLIK KAMBUR-

Yılmaz, kamunun elindeki araçların devlete maliyetinin 5,1 milyar dolarlık bir kambur oluşturduğunu, oto kiralaması ile kamunun bu yükten kurtulacağını savundu. İlhan Yılmaz, şu anda kamuda kiralanan araç sayısının belediyeler hariç 8-20 bin adet civarında olduğunu ileri sürdü. Aracı kiralayanlara yazılan cezanın oto kiralama şirketlerini nasıl etkilediğine ilişkin bir soru üzerine de Yılmaz, sektörün yasal tarifinin olmamasının bu sıkıntıları beraberinde getirdiğini ifade ederek, ruhsat sahibi olarak bu tür sorunlarla oto kiralama şirketlerinin uğraştığını kaydetti. Yılmaz, ''Bin araçlık filosu olan meslektaşlarımız var, bunlara dosyalar dolusu cezalar gelmekte'' dedi.

-''EN BÜYÜK ALIMLARI YAPAN, OTO KİRALAMA ŞİRKETİ''-

Sektörün 2006 yılında Türkiye'deki araç satışında yüzde 8 pay aldığına işaret eden Yılmaz, ''2007'nin ilk üç ayında otomobil sektörü durağan. Burada en büyük alımları yapan ve sektörü en fazla tetikleyen oto kiralama şirketleri. Ekonominin durağan, belirsiz olduğu dönemlerde oto kiralama çok daha fazla tercih ediliyor'' diye konuştu. Yılmaz, yüzde 8'lik payın çok düşük olduğunu, 2010 yılında bu payı yüzde 30'un üzerine çıkarmayı hedeflediklerini de vurguladı. Yılmaz, genelde yakıt tüketiminde ekonomik olan araçların tercih edildiğini, oto kiralamaya her sektörden talep geldiğini kaydetti.

TOKKDER Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Nora Karakaş Paşalı da sektörde derneğe 107 firmanın üye olduğunu, yılda 1,5 milyon kişiye, ayda da 70 bin kişiye filo kiralama hizmeti verdiklerini söyledi. Türkiye'de 52 otomobil markası ile çalıştıklarını ifade den Paşalı, 650'yi aşkın firmanın faaliyet gösterdiği sektörün 5 bin kişiye doğrudan istihdam sağladığını belirtti. Sektörün yabancı sermayeli şirketlerin de yer almasıyla ciddi bir büyüme trendine girdiğini ifade eden Paşalı, ''2006 ciromuz, yaklaşık 700 milyon YTL'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber