1 Mayıs öncesi işçi hutbesi

Haber Giriş : 30 Nisan 2007 12:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Müftülüğü 27 Nisan günü ?İşçi-İşveren İlişkileri?ni anlatan bir hutbe okuttu.

İstanbul Müftülüğü hutbede, Müslümanlığın bir çalışma dini olduğunu belirterek, İslam dininin çalışmayı, iş görmeyi insanın kendi emeğiyle geçinmesini teşvik ettiğini bildirdi. Helalinden kazanmanın farz kılındığı, bu uğurda çekilen her sıkıntının bir kısım günahlara kefaret olacağı ifade edilen hutbede, ?Çalışmak insanın asli vazifelerindendir. Helal rızık için meşru yoldan çalışmayı ve kazanmayı dinimiz ibadet kabul eder. Ancak çalışanın da, çalıştıranın da bir takım sorumluluklarının olduğunu da hatırlatır. Çalışma hayatının iki önemli tarafı vardır. Biz buna işçi ve işveren ilişkileri diyoruz. Çünkü işçi olmadan işverenin, işveren olmadan da işçinin varlığı düşünülemez. İki kesim arasında karşılıklı sevgi ve saygı anlayışı esastır? denildi.

İslamiyet'e göre işverenin ve işçinin, yükümlülükleri anlatılan hutbede, işverenin öncelikle işyerini, sağlık şarlarına uygun, her türlü tehlikelere karşı tedbirini alarak güvenli bir iş sahası olarak hazırlaması gerektiği ifade edildi. Hutbede, ?İşçiye ancak gücünün yeteceği işi yüklemeli, işçisiyle ayrıntılı bir sözleşme yapmalı ve yaptığı bu sözleşmeye sadık kalmalıdır. İşçilerine eşit ve adalet ilkelerine uygun ücret ödemeli? denildi.

Hutbe şöyle devam etti:

?Peygamber Efendimizin bir hadis-i şerifte buyurduğu gibi, işveren işçisinin ücretini alın teri kurumadan zamanında ödemelidir. İşçisine kardeş, arkadaş, komşu gibi dostça yaklaşmalı, hatalı olduğu iş kazalarında işçisine tazminatını ödemelidir? Bir kimse helal ve meşru işlerde çalışmalı, işinde dürüst olmalı, yaptığını kaliteli yapmalı ve üzerine aldığı işi bizzat kendisi yapmalı, başkalarına devretmemelidir. Sözleşmeye göre çalışmakla yükümlü olduğu iş günlerinde verimli çalışmalı, işinde asla baştan savma ve art niyetli olmamalıdır. Kısaca işçi aldığı ücreti hak etmelidir. Bütün bunların aksine davranmak kul hakkını ihlal etmek olur? Müslüman bir işçi kendisine teslim edilen iş araç ve gereçleri korumalı, çalıştığı işyerine asla zarar vermemelidir. Çalıştığı kurumdaki imkanları şahsi çıkarları için kullanmamalı, başkalarına ikram etmemeli, telefon, araba gibi araçları özel işlerinde kullanmamalıdır. Belirlenen bir tarihte bitirmek ve teslim etmek üzere mukavele yaptığı işi zamanında bitirmeli ve teslim etmelidir. Bunun yanında işveren de kendi kar ve menfaatini düşündüğü gibi, işçilerinin de hak ve menfaatini düşünmelidir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber