Dört yılda 235 bin konutla rekor kırdı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 15 Mayıs 2007 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TOKİ, hükümetin 2003 yılında başlattığı "Planlı Kentleşme ve Konut Üretim Seferberliği" çerçevesinde, dünya ölçülerinde bir rekor kırarak, dört yılda 235 bin konuta imza attı.

TOKİ, hükümetin 2003 yılında başlattığı "Planlı Kentleşme ve Konut Üretim Seferberliği" çerçevesinde, dünya ölçülerinde bir rekor kırarak, dört yılda 235 bin konuta imza attı. Yatırım maliyeti 13 milyar YTL. olan uygulamaları ile inşaat sektörüne can suyu verdi. TOKİ'nin konut atağı özel sektörü de harekete geçirdi. 1993-2003 yılları arasındaki on yıllık dönemde ana sektörler içinde küçülen tek sektör olan inşaat sektörü, 2003 yılının son çeyreğinden itibaren büyümeye başladı. 2005 ve 2006 yıllarında da, en yüksek büyüme inşaat sektöründe yaşandı. Üretime dahil ettiği sektörler de dikkate alındığında, ekonominin yüzde 33'ünü harekete geçirecek güce sahip olan inşaat sektörü, Türkiye'nin büyümesine en fazla katkı yapan sektör oldu.

YENİ HEDEF 500 BİN KONUT

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Başbakan Erdoğan'ın, önümüzdeki dönem için 500 bin konutu projelendirmeleri için talimat verdiğini, bu çerçevede 500 bin konutluk program yaptıklarını söyledi. Bayraktar, öncelikli hedeflerinin "dar gelirli ve yoksul vatandaşları, konut sahibi yapmak ve belediyelerle işbirliği içinde gecekondu dönüşümlerini gerçekleştirmek" olduğunun altını çizdi. Cumhuriyet tarihinde görülmemiş kapsamda bir planlı kentleşme ve konut üretim seferberliği başlatıldığını belirten Bayraktar, ?dört yılda 81 ilde, 288 ilçede, 644 şantiyede, 235 bin konut tamamladık. 2007 yılı sonu için hedeflediğimiz 250 bin konut rakamını yıl sonundafazlasıyla aşmış olacağız? dedi. Konutlarla birlikte okul, hastane, sağlık ocağı, kütüphane, spor salonu, cami gibi sosyal yaşamın gerektirdiği donatıları da birlikte yaptıklarını belirten Bayraktar, ?Çevre düzenlemeleri kapsamında yaklaşık 13 milyon metrekarelik yeşil alan düzenlemeleri, iki milyon ağaç dikimi ve 3 milyon çalı peyzajı yapıyoruz. Değişen ve gelişen konut anlayışı kapsamında örnek yerleşim birimleri yaratıyoruz. Ayrıca belediyelerimizle işbirliği içinde, Cumhuriyet tarihinde görülmemiş kapsamda bir gecekondu dönüşüm çalışması başlattık? dedi.

TOKİ sayesinde adımız duyuldu

Meslektaşlarımızın projelerini ve bu olağanüstü başarılarını küçümsemek doğru olmaz. Türk müteahhitleri TOKİ sayesinde büyük bir çıkış yaptı. Bazı meslektaşlarımız dünyada adını duyurmaya başladı.

TOKİ çok başarılı

TOKİ çok büyük bir kuruluş ve yaptıklarını takdir ediyoruz. TOKİ'nin hedefi büyük şehirlerdeki değerli kamu arazilerini değerlendirerek, yarattığı kaynakla özel sektörün gitmediği Anadolu'daki illerde sosyal konut yapmaktır. TOKİ'nin hedefinde olan Mortgage sistemine de kurumsallaşmış köklü firmalar hemen uyum sağlayıp, kaliteli ve kredilendirilebilir konutlar geliştirmeye devam edeceklerdir. Biz TOKİ'nin çok başarılı olduğunu düşünüyoruz

İnşaatta lokomotif

İnşaat sektörü ekonominin lokomotif sektörüdür. Bu lokomotif sektör iyi bir şekilde hareket ederse beraberinde birçok sektöre de istihdam sağlar. İnşaat sektörü bünyesi itibariyle 200'den fazla yan sektöre de olanak ve istihdam sağlayan bir sektördür.Bu lokomotifin Türkiye'de hayata geçmesine büyük ölçüde TOKİ sebep olmuştur. Bu da ülke ekonomisinin daha istikrarlı ve güçlü olmasına neden olmuştur.

Dar gelirliye ev

Türkiye'de önemli projelerin çoğu 2000 yılından sonra oldu. Türkiye'nin konumu ve Türk insanının gelir düzeyi şu anda TOKİ'nin yapmış olduğu işleri yapmak zorunda olduğunu gösteriyor. Çünkü müteahhit bedava arsa üretemez. Bunu devlet kanalıyla üretmesi lazım. Bu işlevi ve fonksiyonu şu an TOKİ üstlenmiştir. Ben diyorum ki; dar gelirli insanlara ev alma imkanı salayacak olan tek yer TOKİ'dir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber